VALİLİK'TEN ALPASLAN'A SERT CEVAP

 Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan’ın Edremit yeni TOKİ’lerin yolcu taşımacılığı hakkında yapmış olduğu basın açıklamasında,  Edremit ilçesi güzergâhında yolcu taşımacılığı yapan minibüslerin yetersiz olmasından dolayı vatandaşlar ile şoför esnafı arasında çıkan kavgaların sorumlusu olarak Van Valiliği gösterilmiştir.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 12. Maddesi ve ilgili yönetmeliğin 17 ve 18. maddeleri gereğince, İl sınırları içinde mahalli ihtiyaç ve şartlara göre trafik düzeni ve güvenliği konusunda karar vermeye; illerde Vali veya Vali Yardımcısının başkanlığında, Belediye, Emniyet, Jandarma, Milli Eğitim, Karayolları ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı ilgili odanın temsilcileri; Valilikçe uygun görülen trafikle ilgili üniversite, oda, vakıf ve kamuya yararlı dernek veya kuruluşların birer temsilcisinden oluşan İl Trafik komisyonunu yetkili kılmıştır.  Komisyon kararları, komisyon üyelerini bağlayan kararlar olup her türlü hukuki itiraza açık kararlardır.

İlimizde deprem sonrası yapılan Edremit TOKİ konutlarında ikamet eden Vatandaşlarımızın ulaşım ihtiyaçlarını karşılanması konusunun ele alındığı İl Trafik Komisyonun 2012/9 sayılı kararında; İlimizin Büyükşehir statüsüne geçecek olması nedeniyle, Büyükşehir yasasına göre toplu taşıma araçlarının hat ve güzergâhlarının belirlenmesi konusunun kurulacak olan Büyükşehir Belediyesi ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından karara bağlanması Komisyon üyelerinin tamamı tarafından oy birliği ile kabul edilmiştir. Bu konuda Van Valiliğini suçlayan Oda Başkanı Faruk Alpaslan da söz konusu karara şerh koyabilecekken, herhangi bir şerh koymamış yâda karşı oy kullanmamıştır.

Ayrıca, Van Belediye Başkanlığı ve Edremit İlçe Belediye Başkanlığı ile yapılan yazışmada da mevcut 42 adet minibüsün, vatandaşların toplu taşıma ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede olduğu belirtilmiştir.

Van-Edremit arası yolcu taşımacılığı güzergâhında vatandaşların mağdur olmaması için 42 adet araca ek olarak İl Trafik Komisyonu Başkanlığı’nca 2013/2 sayılı kararının 34. Maddesinde, Edremit Belediyesi bünyesinde Edremit - Van Merkez arasında yolcu taşımacılığı yapmak üzere 25 (yirmi beş) adet halk otobüsünün 10 yıl süre ile ruhsatlandırılmasına ve güzergâhta çalışmasına karar verilmiştir.

 Toplu Taşıma araçlarının hat ve güzergahlarının belirlenmesini kurulacak olan BüyükşehirBelediyesi Ulaşım Koordinasyon merkezine bırakan İl Trafik Komisyonu kararına, şerh koyma yâda karşı oy kullanma yetkisi olmasına karşın, bu yönde oy kullanmayan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan’ın Van Valiliğini ve Sayın Valimiz Münir Karaloğlu’nu suçlar nitelikte basın açıklaması yapması etik olarak doğru bir davranış olarak değerlendirilmemektedir.  Özellikle 4 yılı geçen bir süre ilimize hizmet etmiş Sayın Valimizin görevden ayrıldıktan sonra böyle bir açıklama yapılması da, Kamuoyunun değerlendirilmesine bırakılmaktadır.  Bir Oda temsilcisinin daha sorumlu hareket etmesi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmesi önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

 
 
 

Bakmadan Geçme