Vali Balcı: Van'ı geleceğe hazırlıyoruz

Vali Ozan Balcı, 'Ekonomi başta olmak üzere sosyal, kültürel, yaşama katkı sağlamak için elimizden gelen her şeyi ekip arkadaşlarımızla beraber yapıyoruz. Belediye başkanları, siyasiler, iş dünyası, sivil toplum örgütleri, esnaf, bürokrasi ve basınla birlikte uyumlu şekilde çalışarak Van'ı geleceğe hazırlıyoruz' dedi.

Rıdvan Can

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle gazetecilerle bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu. Vali Balcı, “Göreve geldiğim günden bu yana Van’ımızın geleceği için birçok projeyi hayata geçirmek için canla başla çalışıyoruz. Van’a her alanda yeni hizmetler kazandırıyoruz. İpekyolu ve Tuşba ilçelerinde 500 ve 150 yataklı hastane hizmete açacağız. Şuan projeleri çizilmiş yatırım programına alınacak” diye konuştu.

“Van’ımız için güzel hizmetlere imza atacağız”

Basının önemine değinen Vali Balcı, “Van’ımızın çok kıymetli gazetecileri, yazarları, radyo ve televizyon dünyasının çok değerli çalışanları hepinizi saygıyla selamlıyorum. Tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum. Başarılı şehirleri incelediğimiz zaman vali, belediye başkanı, siyasiler, iş dünyası, sivil toplum örgütleri, esnaf, bürokrasi ve basının uyumlu çalıştığını görüyoruz. Bunun parasal bir değeri yok, önemli olan şehri gelecek nesillere hazırlamaktır. Bu saydığım aktörlerin işbirliği şehirlerin gelişmesi için çok önemlidir. Sonuçta basın mensuplarının yaptığı çalışmaları önemsiyorum. Bunların uyumlu birlikteliğiyle şehrin geleceğe hazırlanması açısından çok önemli, basın demokrasinin olmazsa olmazlarındandır. Basını seviyorum, onları desteklemekten de büyük mutluluk duyuyorum. Çünkü basın mensupları kamu adına çok büyük bir görevi ifa ediyor. Zorluklarla mesleğini sürdürüyor. Şehrin birliği, uyumu, dirliği için basın mensupları çok önemlidir. Şuan bulunduğumuz görevler emanet görevlerdir. Biz millet adına iş yapıyoruz. Devletin gerçek sahipleri millettir. Milletin doğru bilgilendirilmesi, aydınlatılması çok önemlidir. Doğru bilgi verme konusunda basına çok büyük görev düşüyor. Ben yaklaşık 7 aydır Van’da görev yapıyorum. Bunu da basın çok güzel yapıyor. Hep birlikte Van’ımız için güzel hizmetlere imza atacağız” ifadelerini kullandı.

“Eğitim bizim her zaman bir numaralı konumuzdur”

Eğitime çok büyük önem verdiklerini belirten Vali Balcı, “EKAP’ta en çok ihale Ankara’dan sonra Van’ındır. Şuan 100 anaokulu ve 20’ye yakın kreş yapıyoruz. Bunların ihalesi gazetelerde yayımlandı. Van’da güzel işler oluyor. Eğitimden sağlığa, sosyal politikalardan bürokrasinin daha iyi işlemesine, kültürden ulaşıma, iletişime, enerjiye, kırsal alt yapının desteklemesine kadar, kısacası hayata ve yaşama dair insanlarımızın mutluluğu, esenliği, sağlığı, refahı için ekip arkadaşlarımızla beraber canla başla çalışıyoruz. Bu anlamda Vanlı hemşehrilerime müteşekkirim. Vanlıları şöyle tarif etmiştim, Van çok asil bir şehir, insanlarını da tanımlamak istediğim zaman asil ve yüksek soylu insanlardır. Dolayısıyla asaletli, asil bir şehirde yüksek karakterli, yüksek soylu insanlara hizmet etmek bizim için lütuftur. Bizde bütün aklımızı, zekamızı, birikimimizi, bilgimizi Van’a hizmet etmek için kullanıyoruz. Şuanda çok güzel işler planladık. İhale süreçleri başladı. Van kitap bakımından Türkiye’nin en zengin kitap şehri oluyor. 1 milyon kitap dağıtımı sürüyor. Bu hedefimizi 2 milyona çıkardık. Okuma kültürünü Van’da yaygınlaştıracağız. Gelecek nesillerin tohumunu bugünden atıyoruz. Dünyanın ve Türkiye’nin yazımsal türlerde en büyük yazarlarını ve çizerlerini çocuklarla buluşturuyoruz. Bunu çok önemsiyorum. 13 ilçeye bebek ve çocuk kütüphanesi kuruyoruz. Şuanda inşaatları devam ediyor. Türkiye’de bir ilke imza atıyoruz. Bir tane halk kütüphanemiz var. Bir tane daha yapıyoruz. Çocukları liselere giriş, üniversiteye giriş sınavlarına hazırlıyoruz. 55 bine yakın öğrenci eğitim görüyor. İnşallah Van’ı eğitimde hak ettiği yere getireceğiz. Ben buna inanıyorum. Eğitim bizim her zaman bir numaralı konumuzdur. Devletimizin bütün imkanlarını eğitim için kullanıyoruz. Bundan da büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

“Spora tam destek veriyorum.”

Sporda yapılan çalışmalara değinen Vali Balcı, “13 ilçemizde 14 havuz yapıyoruz. Havuzu olmayan hiçbir ilçe kalmayacak. Çünkü Van’ımızın çocukları da yüzsün. Devletimizin imkanlarından yararlansın. 18 tane kapalı spor salonu yapıyoruz. 1 tane büyük sporcu fabrikası yapıyoruz. 250 civarında voleybol, basketbol sahası yaptık ama voleybol, basketbol sahası olmayan okullar kalmasın talimatı verdim. Okullara spor malzemesi desteği de veriyoruz. Amatör spor kulüplerine birçok desteği verdik. Vanspor’u da özel olarak destekliyorum. Geldiğim gün demiştim. Van’ın V’si ile ilgili her şey beni ilgilendirir. Vanspor’da şuan işler iyi gidiyor. Umarım sezon sonu hedeflerine ulaşır. Biz Vanspor’a destek vermeye devam edeceğiz. Spora ilişkin daha çok çalışma yapacağız. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı münasebetiyle her ilçede voleybol sahası, basketbol sahası, tenis kortu, halı sahanın içinde bulunduğu 100. Yıl tesisleri yapıyoruz. 5-10 yıl sonra Van’ın spor branşlarında çok büyük başarılara imza atacağını düşünüyorum. Çünkü alt yapı, tesisleşme ve malzeme desteği konusunda güzel çalışmalar yapıyoruz. Bilindiği gibi spor Van projesini başlattık. Her çocuk spor dallarıyla uğraşmalı veya sporu sevmeli. Spor çocuklara sadece zihinsel, ruhsal gelişimlerine değil hayata, yaşama ilişkin hayalleri gerçekleşme konusunda da önemli rol sağlıyor. Bu yüzden spora tam destek veriyorum” şeklinde konuştu.

“İstihdamı çok önemsiyorum”

Açıklamalarına devam eden Vali Balcı, “255 okul kütüphanesi yaptık. Şuan PTT aracılığıyla çocuklarımıza kitap gönderiyoruz. Bu çok güzel bir proje, çocuklarımız kitap okudukça biz daha çok mutlu oluyoruz. Diyabetli çocuklarımız için sensorlu alet aldık. Denizcilik lisesi yapıyoruz. Güzel Sanatlar Lisesi ve Spor Lisesi bitti. Çocukların yemekleriyle yakından ilgileniyoruz. Çocuklarımıza giyim yardımı yapmak için bot, mont aldık. Montu, botu olmayan çocuk istemiyoruz. Çünkü biz çocukları çok önemsiyoruz. Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Organize Sanayi Bölgemizde 6 fabrikamız bitti. Şimdi 9 tane fabrikayı daha ihale ediyoruz. Gençlik Spor Bakanımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ve Ticaret Bakanımız özel olarak destekliyor. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Şuan 11 tane daha yapmayı planlıyoruz. Olursa 26 tane fabrikamız olacak. İnanıyorum ki 15-20 bine yakın istihdam sağlayacağız. İstihdam çok önemlidir. Bu konuda yatırımcılarımızla görüşmelerimiz sürüyor. Kırsal alana yönelik olarak geliştirdiğimiz koyun projesi var. 1 yıl ödemesiz 5 vadeli, sıfır faizli koyun veriyoruz. Hedefimiz 10 bin kişiye 100’er koyun olmak kaydıyla 1 milyon koyun vermek, meralarımızın yaklaşık yüzde 10’u Van’da bulunuyor. Küçükbaş hayvan varlığının da yaklaşık yüzde 10’u buradadır. İnşallah hedefimizi gerçekleştireceğiz. Şuana kadar 840 kişiye destek verdik. Şuan yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Sadece koyun vermiyoruz. Ayrıca veterinerlik hizmetlerinin sunulması, hayvanların sigortası, erkek kuzu kesiminin garanti altına alınması, dişi kuzu kesiminin engellenmesi gibi hizmetlerde veriyoruz. Türkiye’nin en büyük mera ıslah projelerini başlatıyoruz. Yapımı devam eden tarımsal sulama göletlerini bitirerek yenilerine yapmaya başlayacağız. 50 milyon bütçe ayırdık. Çiftçilerimizi sertifikalı buğday konusunda destekliyoruz. Van’ın otantik meyvelerini yetiştirip çiftçilerimize dağıtacağız. Van’ın kendi süs bitkileri, çam türleri yetiştireceğiz. Çatak ve Bahçesaray’a 250 bin ceviz ağacı dikmeyi hedefliyoruz. Erciş yolunda 1 milyon fidanlık kurduk” diye konuştu.

“Vanlı hemşehrilerimin hayır dualarını alıyoruz”

Vali Balcı, “Van Gölü’nün temizliğine çok büyük önem veriyorum. Şuan 3 katına çıkarak 100 araçla Van Gölü’nü temizliyoruz. Van Gölü sadece buranın değil insanlığın hazinesidir. Kültürel ve sosyolojik anlamda önemli bir değerdir. Erciş’te de Van Gölü temizliği çalışması başlatacağız. Okullarda eğitim gören engelli çocuklarımız için sınıf yapıyoruz. Ayrıca bir tane de sosyal hizmet kampusu yapıyoruz. Engelli çocuklarımızın ailelerinin hayatlarını ve yaşamlarını kolaylaştırmak için, ağır mental ve zihinsel engelli çocuklar için, aktif yaşam merkezi ve çocukların bilgi, becerilerini geliştirebilecekleri merkez kazandırıyoruz. Türkiye’ye örnek bir projedir. Onun yanında da engelli çocuklar için anaokulu, ilkokulu, birde meslek kazanabilecekleri uygulama ortaokul ve lisesi yapıyoruz. Bir tane de Erciş ilçemize yapacağız. Merkezde yapacağımızın ihalesi hazırlandı. Edremit ilçesinde bulunan vali evini özel eğitim anaokulu, ilkokul ve ortaokul yaptım. Şimdi tahsislerini yaptık. İnşallah engelli çocuklarımız orayı kullanacak. Tiyatro, opera, gösterilerinin yapılacağı, kadınların, çocukların bilgi becerilerini artıracağı kültür merkezi yapıyoruz. Biz bunları yaparak Van’ı geleceğe hazırlıyoruz. 100 tane aile destek merkezi yaptık. 50 bin kadına eğitim vereceğiz. Bu kadınlara verilen önemdir, kıymettir. Köylerde de 100 tane yaşam merkezi açtık. Kadınların bilgi, becerilerine çok büyük katkı sunacak. İyi, doğru, güzel her şeyi destekleriz. İyi doğru, güzel her şeyin yanındayız. Vanlıların lehine olacak her şeyde varız. Önemli olan Van’ımızın gelişmesi, kalkınmasıdır. Elbette bizden sonra hizmetler bitmeyecek. Bu bir bayrak yarışıdır. Kim Van için faydalı bir şey yapıyorsa Allah ondan razı olsun. Van’ı, Vanlıları seviyoruz. Vanlı hemşehrilerimin de hayır dualarını alıyoruz. Vanlılara müteşekkirim” dedi.

“Van’ın geleceğine ilişkin çok güzel işler yapıyoruz”

Vali Balcı son olarak şunları söyledi; “İpekyolu ve Tuşba ilçelerinde bir tane 500, bir tane de 150 yataklı hastane hizmete açacağız. Şuan projeleri çizilip yatırım programına alınacak. Çevre yolunu inşallah bitireceğiz. Çevre yolunda davalı vatandaşlarımızla anlaşarak hizmete açacağız. Sahil yolunu inşallah üniversiteye kadar yapacağız. Sahil yolu Van’ı müthiş bir cazibe merkezi yapacak. Eski Van şehri yatırım programına girdi. Ulu Cami, Kızılca Minare Cami ihale ediliyor. Eski Van şehrini ayağa kaldıracağız. Oradaki tarihe uygun olarak restorasyon uygulama projeleriyle birlikte eski Van şehri bir taraftan kültür, bir taraftan turizm adası gibi olacak. Hoşap Kalesi’nin restorasyonunu ihale ettik. Gevaş’taki Selçuklu Mezarlığını ihale ettik. Toprakkale’de Seyir Terası yapıyoruz. Bunu da çok güzel ve anlamlı buluyorum. Van’ın geleceğine ilişkin çok güzel işler yapıyoruz. Onun için hızlı çalışmamız lazım. Derdi dert edinerek çok güzel işlerin ortaya çıkacağına inanıyorum. Bizim tek beklentimiz milletimiz bize hayır duasını etsin yeter. Vanlılara hizmet etmek bizim için şereftir. Van çok güzel bir şehirdir. Gelecek vat eden bir şehirdir. Sınır ticaretini geliştirmek için Ticaret Bakanıyla toplantı yaptık. Van’ın ekonomi başta olmak üzere sosyal, kültürel, yaşamına katkı sağlamak için elimizden gelen her şeyi ekip arkadaşlarımızla beraber yapıyoruz. Bu konuda bize destek veren sivil toplum örgütlerimize, üniversitemize, siyasilerimize, iş insanlarımıza, esnaflarımıza, muhtarlarımıza ve basın mensuplarına çok teşekkür ederim. Bize tevdi edilen bütün kamu kaynakları namusumuz gibidir. Bunu böyle kabul ediyoruz. Sonuçta halkımızın emanetlerini kullanıyoruz. İsraf etmeden, kamu kaynaklarına sahip çıkarak milletin bizlere emaneti bilinciyle hareket ettiğimizin bilinmesini istiyorum. Bu bilinçle çalışıyoruz.”

Vali Balcı toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yorumlar 2
van sever 11 Ocak 2023 09:58

sayın valımızın katkılarına vanlı olarak teşeşkkür ederim birde van merkez elektrik havayi hatlar şehrin ne kadar geri kaldığınını örneğidir öncelik vedaş ın havayı hatları yer altın amasıtalımatı verilmeli van o zaman güzelleşir medeniyete kavuşur.

van sever 11 Ocak 2023 09:58

sayın valımızın katkılarına vanlı olarak teşeşkkür ederim birde van merkez elektrik havayi hatlar şehrin ne kadar geri kaldığınını örneğidir öncelik vedaş ın havayı hatları yer altın amasıtalımatı verilmeli van o zaman güzelleşir medeniyete kavuşur.

Bakmadan Geçme