UMKE’DEN MİNİKLERE 112 ACİL YARDIM EĞİTİMİ

Van’da Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) tarafından anaokulu öğrencilerine ‘112, Hangi Şartlarda Aranılır?’ ve ‘Deprem’ konulu uygulamalı eğitim verildi.

Şefkat Anaokulu’nda düzenlenen etkinlikte UMKE, GEA Arama Kurtarma ve 112 Acil Sağlık ekipleri tarafından minik öğrencilere önemli bilgiler verildi. GEA Arama Kurtarma ekibi, öğrencilere deprem esnasında ve deprem sonrasında yapmaları gerekenler hakkında bilgi verirken, UMKE ekibi ise özellikle 112’nin önemine değinerek öğrencilere hangi şartlarda 112’yi aramaları gerektiği ve bir yaralının sedye ile ambulansa götürülmesi ile ilgili uygulamalı eğitimler verildi.
Eğitimlerin ardından bir açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, bu tür eğitimlerin özellikle bu yaştaki çocukların alması gerektiğini belirterek, “Bu konular çok önemli konular ve bu yaştaki çocukların bu eğitimi almaları gerekiyor. İnşallah en uygun şekilde çocuklarımız hem 112’yi kullanacaklar hem de olağan dışı durumlarda depreme karşı nasıl davranacaklarını bileceklerdir” dedi.
Eğitime çocukların yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Acar, “Eğitimler güzel oldu. Yoğun katılım gösteren çocuklar girişimciydiler. Toplumun en büyük sorunlarından biri 112’yi uygun şartlarda kullanamamaktır. Bizde anaokulu yaşındaki çocuklara eğitim vererek bunları toparlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Van’da hala artçı depremlerin yaşandığına dikkat çeken Şefkat Anaokulu Müdürü Mecit İlkan, “Deprem ve benzeri doğal afetler yetişkinler tarafından zamanla unutuluyor, ama çocuklarda ise buna benzer olaylar kalıcı izler bırakıyor. Bu nedenler doğal afetlerin eğitimleri de küçük yaşta verilmesi gerekiyor. En olumlu yönü de anaokullarında başlanmasıdır. Eğitimlerin verilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
UMKE Van Bölge Sorumlusu Aydoğan Kaya da, öğrencilere 112’nin nasıl aranması gerektiği ve afet durumlarında ne yapılması gerektiği konularında bilgiler verildiğini ifade ederek, “Küçük yaşlardaki çocuklarda eğitimin çok kalıcı olduğu düşüncesiyle bu yaşlarda eğitmemiz daha doğru olurdu. Ayrıca çocuklar ailelerde etkili bir yönlendirmeye sahiptir. Hedefimiz çocuklar üzerinden ailelere ulaşmak ve bu amaçla gereksiz çağrıların önüne geçebilmektir” şeklinde konuştu.
Tatbikatın çok yararlı olduğunu belirten anaokulu öğretmeni Fatma Tayfur Tül ise, “Bu çocuklar deprem geçirmiş çocuklar. Birçok sıkıntı yaşamışlar ve çoğu ne yapacağını bilemeyen çocuklar. Bu tatbikat onlara hayat boyu bir tecrübe olacak diye düşünüyorum. Çocuklarımız en azından deprem esnasında nasıl davranacaklarını öğrendiler” dedi.
Minikler ise, olası bir durumla karşılaştıkları zaman 112’yi aramaları gerektiğini ve deprem esnasında neler yapacaklarını öğrendiklerini söylediler.

Bakmadan Geçme