Tuşba'da sivrisinekle mücadele çalışması

Tuşba Belediyesi, Tuşba sınırları genelinde sivrisinekle mücadele için çalışma başlattı.

Vansesi Haber Merkezi

Sivrisinekle mücadelede son derece önemli olan göletler ve su birikintilerinin ilaçlanması için çalışmalarını başlatan Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, larvalara karşı hem etkin bir yöntem olan hem de doğayla uyumlu biyolojik larvasit uygulaması ile sivrisineklerin üremesinin önlenmesi hedefleniyor.

İlçe sınırları dahilinde kent zararlıları olarak tanımlanan, insanlara rahatsızlık veren ve bazı hastalıkların taşıyıcısı olan sinek, sivrisinek, karasinek larvalara karşı mücadeleyi başlattı. bu zararlıların popülasyonlarını kontrol altında tutmak, bu gibi haşerelerden  bulaşabilecek hastalıkların yayılmasının önlenmesi ve verdikleri fiziksel rahatsızlıkların önüne geçilmesi için bilinçli ve bilimsel mücadele yöntemleriyle çevre ve toplum sağlığının korunması amaçlanmaktadır.

Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, “Tuşba’da sivri sineklerle kara sineklere karşı biyolojik mücadele gerçekleştiriyoruz, kesinlikle çevreyi kirletmeden kesinlikle kimyasal madde kullanılmadan tamamen biyolojik olarak burada larvasit uygulaması gerçekleştiriyoruz. Tuşba’da daha önce Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüzün belirlemiş olduğu bu alanlar tespit edildikten sonra Üniversite ile ortaklaşa ve bu konunun uzmanı olan yüklenici firma ile birlikte alanlarda öncelikle mevcut halinin su numuneleri alındı, sonra biyolojik mücadele yapıldıkça periyodik olarak burada sivri sinek daha larva halinde iken daha uçma evresine gelmeden özelikle önemli ekolojik ortamları olan önemli gen havuzları olan bu sulak alanların hem canlıları korumak hem çevreyi korumak hem de insan sağlığını korumak için Tuşba Belediyesi bu uygulamayı gerçekleştiriyor. Tüm belediyelere örnek olması adına biyolojik mücadelenin başta Doğu Anadolu’da ve tüm Türkiye’de kimyasal mücadeleden vaz geçilmesi gerekir.  Afrika ve 3. dünyanın ülkelerinde uygulanan uygulamaların kesinlikle buralarda uygulanmaması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü uçkun evrelerdeki mücadelede yapılmış olan tüm masrafların boşa gittiği gibi çevreye çok büyük zarar vermekte, çünkü verdiğiniz kimyasal o alanlarda; fita ve zoo plan ktonlara balığa, kurbağaya, kuşa, sürüngenlere ve o tip canlılara geçtikten sonra neticesinde çevre dengesi bozuluyor.  Burada insan sağlığı ve çevre sağlığı çok önemlidir. Bizlerde Tuşba Belediyesi olarak hem çevre sağlığı hem insan sağlığı diyoruz ve en önemlisi de biyolojik çeşitliliğin devamı adına bu Biyolojik mücadeleyi gerçekleştiriyoruz biyolojik mücadelede kullanılan larvasitler sadece hedef canlıyı hedef alarak onlara karşı bir mücadele gerçekleştiriyoruz,  yapılan bu çalışmalarında kesinlikle diğer Biyolojik çeşitliliğe zarar vermediği ve bu konuda diğer kimyasal maddelere göre çevreyi en çok koruyan bir yöntem olduğunu tüm bilimsel veriler ortaya koymaktadır. Bizlerde Tuşba Belediyesi olarak ilerde vatandaşlarımızın sivrisinekten rahatsız olmamaları için şimdiden çalışmalarımızı başlatıyoruz ve larva döneminde olan bu alanlarla ilgili çalışmalarda dönem sonuna kadar devam edecek bu yapılan çalışmalar sonucunda inşallah daha güvenli ve daha temiz bir çevreye hep birlikte sahip olacağız.” Diye konuştu.

Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Vehbi Akyürek ise “Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü olarak 6 ay süre ile yapılacak bu ilaçlamanın çevreye zarar vermeden uygun ortam ve koşullar üzerine çok çalışmalar yaptık. Gerek Üniversite ile gerekse bu çalışmaları yapan firmalarla görüşmeler sağladık. Larvasit ilaçlama ve biyolojik mücadeleye karar verdik. Van’da biyolojik mücadeleyi ilk uygulayan Belediye Tuşba Belediyesidir.  1 Nisan 2015 tarihinden itibaren uygulamaya başladık. Çok geniş sulak alanlarımız var. Bu konuda çalışan personellerimiz şöyle; 1 biyolog, 1 teknik ve 8 personelle bu çalışmaları yürütüyoruz. İnşallah başarılı olmayı ümit ediyoruz, daha sağlıklı bir çevre için tüm çalışmalarımız devam ediyor ve edecektir.’’dedi.

Bakmadan Geçme