Türkler uzay yolunda

Mars görevi için Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürülecek kargoyu Eren ve Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu Sierra Nevada Corporation’ın Dream Chaser adlı uzay aracı taşıyacak

Mars ve ay görevi için ekipmanların test edildiği Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargoyu bir Türk firması taşıyacak. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Ticari Bütünleme İkmali Hizmetleri 2 İhalesinde Türkiye’nin yolcu uçağının yapımını üstlenen Eren ve Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu Sierra Nevada Corporation’ın (SNC) Dream Chaser adlı uzay aracını seçti. 10 yılı aşkın bir sürede geliştirilen Dream Chaser aynı anda 5500 kg basınçlı ve basınçsız kargo teslim edebiliyor. Katlanır kanat tasarımıyla dikkat çeken kargo uçağı düşük g kuvvetiyle yeniden atmosfere giriş ve piste iniş yapabiliyor. SNC firması ihale kapsamında ihtiyaçlara destek verebilmek için Colorado’daki ve ABD genelindeki faaliyetlerini de önemli ölçüde genişletecek. Sierra Nevada Corporation’ın başkanı Eren Özmen, ABD’nin bu kritik önem taşıyan programı için NASA’nın SNC’yi seçmiş olmasından onur duyduklarını dile getirerek, “Böylesine büyük bir yarışta, SNC’ye duyulan güvenin bu şekilde gösterilmesi gerçekten göğsümüzü kabarttı. Dream Chaser uzay aracının muazzam özelliklerini tüm dünyaya başarılı bir şekilde göstermek için sabırsızlanıyoruz. SNC’nin bu ihaleyi kazanması hepimiz için Amerikan rüyasının gerçekleşmesi anlamına geliyor” dedi. 
SNC Uzay Sistemleri Kurumsal Başkan Yardımcısı Mark N. Sirangelo de konu ile ilgili olarak, “Birkaç yıl gibi kısa bir süre içerisinde dünya bir kez daha Amerika Birleşik Devletleri’ne ait kanatlı bir aracın kalkışına ve uzaydan dönerek piste inişine şahitlik edecek. Gerek sektör genelinde, gerek üniversitelerde, gerekse uluslararası ve NASA merkezlerinde bizimle birlikte çalışmalar yürüten 30’u aşkın ortağımıza tarih yazmamızda ve uzay uçuşunda yeni bir nesli başlatmamızda yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür etmek isteriz” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme