Türkiye koalisyonla uğraşırken sınırlar yeniden çiziliyor

Türkiye'nin güney sınırında bulunan Tel Abyad'a yaşananları ve bölgedeki gelişmeleri Sputnik'e değerlendiren CHP'li Şeker'e göre, Türkiye koalisyon ile uğraşırken bölgede sınırlar yeniden çiziliyor. Güçlü bir Kürt bölgesi oluşturmanın amaçlandığını kaydeden Şeker, IŞİD'in Ürdün ve Lübnan sınırına yöneleceğini söyledi.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Türkiye güney sınırında yaşananları 'şeklen bir savaş' olarak nitelendirdi. Bundan 4-5 ay önce de IŞİD bölgeden çekileceğini ifade ettiğini hatırlatan Şeker, "IŞİD çekilirken o bölgeden yerine YPG'ye bırakıyor.  Çok ciddi bir savaş yok, öyle çatışma filen ortamı da çok fazla yok. Uzaktan taciz atışlarıyla, çekiliyor " dedi. 

'TEL ABYAD, KOBANİ VE SEREKANİ BİRLEŞTİ'

 

 
'Türkiye ABD'yi Tel Abyad rahatsızlığından haberdar etti'

IŞİD'in Gaziantep'in Karkamış sınırını geçerek, Kürtlerin olduğu Afrin bölgesine kadar geldiğini vurgulayan Şeker, "Peki niye buraya geldi, hangi gerekçeyle? En önemlisi Kürt bölgesinin bütün kantonlarını birleştirerek tek bölge olmasını sağladı. Yani Ceylanpınar ve Akçakale'nin karşısındaki Kobani üçgeni birleşti. Akçakele'nin karşısı Tel Abyad, Kobani ve Ceylanpınar'ın karşısı Serekani birleşmiş oldu. Şu anda net bir şekilde bu üç bölge Kürt bölgesi oldu" diye konuştu.

 

'ETNİK TEMİZLİK YAPILIYOR'

CHP'li Şeker, şu anda Türkmen ve Arapların Kürt bölgesinde tutulmadığına ilişkin haberler aldıklarını da belirterek, bölgede etnik bir ayrımcılık ve temizlik yapıldığını savundu.  Şeker, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 
Türkmen ve Araplar Halep'te mahsur

"IŞİD çekiliyor zaten, YPG o bölgeye geliyor, geldiği bölgede de Türkmenleri ve Arapları barındırmıyor. Şu anda Türkmen nüfusunda ciddi bir azalma var. Türkmen olduğunu söyleyemiyor oradakiler. Nedeni de şu; Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ne maddi ne de manevi olarak Türkmenlere sahip çıkmadı. Özgür Suriye Ordusu içinde birkaç tane Türkmen komutan yerleştirdiler,  silah vermediler. Ama, IŞİD, YPG silahtan nasibini aldı. Maalesef Türkmenler bundan faydalanamadılar. Şu anda Araplar ve Türkmenler o bölgeden çıkarılıyorlar."

 

Türkiye'ye gelmek için sınırda bulunanlardan bir kısmının Türkmen bir kısmının Arap olduğunu vurgulayan CHP'li Mehmet Şeker, sınırdaki Türkmen köylerinde yaşayanların büyük bölümünün Türkiye'ye gelmek için hazırlık içinde olduğunu söyledi. Şeker, "Çünkü hem IŞİD ateş ediyor, hem Esad var işin içinde, bir de IŞİD oradan çekilirken yerini direk YPG güçlerine bıraktı" dedi.

'TÜRKİYE KÜRTLERLE SINIR KOMŞUSU OLUYOR'

Bölgede fiilen bir Kürt bölgesinin oluştuğunu kaydeden CHP'li Şeker, şu anda Türkiye'nin Suriye sınırının aşağı yukarı 600 kilometrelik kısmında Kürtlerle komşu olduğunu belirtti.  Türkmenler ve Arapların da çıkartılarak buranın da Kürt bölgesi olması durumunda yaklaşık 912 kilometrelik Suriye sınırının en az 800 kilometresinin Kürt sınırı olacağını söyleyen Şeker, "Ciddi bir sınır olacak ve bu sınıra şu anda Kürtler hakim" dedi.

 

 
Türkiye-Suriye sınırında kırmızı alarm: TSK'dan vur emri

Başta ABD olmak üzere koalisyon güçlerinin baştan beri Kürtleri ve Kürt bölgesini desteklediğini kaydeden Şeker, "Orada büyük bir oyun oynanıyor. Biz koalisyonla uğraşırken, orada sınırlar çiziliyor, yeni yapılanmalar oluyor" diye konuştu.

 

'IŞİD ÜRDÜN VE LÜBNAN SINIRINA GİDER'

CHP'li Mehmet Şeker, büyük ihtimalle IŞİD'in bundan sonraki hareketinin, Ürdün ve Lübnan sınırı olacağını da ifade ederek, "IŞİD bir görevle burada, görevi bittiğinde de çekilecek. Büyük ihtimalle Ürdün ve Lübnan sınırında faaliyetlerine devam edecek. Orada da Lübnan ve Ürdün'ü direk bu işin içine sokacak, karıştıracak ve bir operasyon yapacaklar. Çünkü Ürdün de Lübnan da her an bölünmeye, parçalanmaya yeni yeni bölgeler oluşmaya hazır devletler" dedi.

'SUUDİ ARABİSTAN VE KATAR'A DA SIRA GELECEK'

 

 
Rusya, Lübnan-İsrail-Suriye sınırındaki gelişmelerden rahatsız

IŞİD'in iki görevi olduğunu kaydeden CHP'li Mehmet Şeker,  sözlerini şöyle sürdürdü: "Birisi Maliki'yi devirmekti, devirdi ve Irak'ta yeni bir yönetim oluşturdu. İkinci asıl görevi, Türkiye'nin de göremediği Kerkük'ü Kürtlere vermekti. Kerkük şu anda Barzani grubunun elinde. Dolayısıyla Irak anayasasına göre, Erbil, Duhok, Süleymaniye, Kerkük ve Zaho beş büyük kent, Musul'u da katarlarsa altı büyük kent Irak anayasasına göre federasyon olmak için yeterli. Referandum da yaptığınız zaman farklı bir şey çıkmaz zaten.  Yani Irak üçe bölünecek, Kürdistan, ortada Sünni Araplar, Türkmenler hemen hemen Kerkük'te vardı, güney kısmında da Şiiler. Bunun arkasından gelecek şey şu, karışık bir Yemen'den sonra karışacak bir Suudi Arabistan, karışacak bir Katar. Herkese sıra gelecek. Kimseyi o kadar zenginliği ile boş bırakmazlar, herkesin bir hesabı var. Ama bu hesabı, bu programı gerçekleştirmek için, bunu bu bölgenin insanlarıyla yapacaklar. Dışarıdan asker gelerek yapmayacak. Nitekim şu anda da öyle oluyor."

 

'IRAK MODELİNİ SURİYE'DE UYGULANMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Şeker, Suriye'de Beşar Esad'ın büyük ihtimalle Eylül-Ekim ayında ya bırakıp gideceğini ya da Esad'a benzer, Esad gibi düşünen içinde Sünni Arapların, Kürtlerin olduğu bir yapıyla beraber Suriye'nin birleşik ya da federatif bir devlet olmasının önünün açılacağını savundu. Şeker, "Burada belki birinci dönem bir Kürt devlet başkanı olabilir, başbakan Türkmen ya da Arap, Genelkurmay Başkanı başka bir düşünceden olabilir. Yani Irak modelinin aynısını Suriye'de uygulamaya çalışıyorlar" dedi. 

'TÜRKİYE İLE RUSYA SURİYE'DE BİRLİKTE HAREKET EDEMEZ'

 

CHP'li Şeker, Türkiye ile Rusya arasında Azerbaycan'da yapılan görüşmelerde Suriye konusunun da gündeme geldiğinin anımsatılarak, bu konuda iki ülkenin birlikte hareket edip edemeyeceğine ilişkin soru üzerine de, şunları ifade etti:  "Bu mümkün değil, birlikte hareket etme şansları olan bir yapı değil. Ama şu açık ve net Suriye konusunda ABD herkesten çok İran'a yaklaştı. Türkiye'yi biraz daha devre dışı bıraktı ve İran'a daha çok yaklaştı. Rusya, ülke ekonomisindeki sıkıntıyla uğraşıyor şu anda, çok fazla buraya zaman ayıracak pozisyonda da değil. Ama, Rusya'nın en önemli talebi Tarsus'taki deniz üssünün korunması, belki bununla ilgili bir çalışma yaparlar." 

 

'TÜRKİYE SINIRIN ÖBÜR YANINDA HIZLA ÇADIRLAR KURMALI'

 

 
Akçakale sınırından 90 dakikada 3 bine yakın Suriyeli geçti

Şu anda sınırda 20 binden fazla bekleyen kişi olduğunu ifade eden Şeker, Türkiye'nin yapacağı ilk şeyin hızlı bir şekilde sınırın öbür tarafına çadırları kurup güvenliğini sağlaması olduğunu söyledi. Şeker,  şöyle konuştu:

 

"Tampon bölge değil, orası zaten boş bir arazi. Kimin elinde olursa olsun, bize ateş edeceklerini, bizimle savaşacaklarını zannetmiyorum. Kürtlerle işbirliği olur ya da olmaz, gidersiniz oraya asgari güvenliğinizi, tedbirinizi alırsınız, orada çadırları kurarsınız, bu insanlar oraya geldiler, bütün yardımları da buradan yaparsınız. Çünkü Türkiye'nin içine girdikleri andan itibaren çadır kentte falan kalmıyorlar, dağılıyorlar ülkenin her tarafına. Şu anda Türkiye'de 2,5 milyona yakın Suriyeli var. Bir kısmı gitmez, bir kısmı evlendi, bir kısmı iş buldu, bir kısmi yeni bir iş yeri açtı. Türkiye'nin zarar görmesini de engelleyeceksek, bu şimdiye kadar çoktan yapılmalıydı. Çünkü Esad 20 kilometre geriye çekildi zaten. En yakın olduğu mesafe 20 kilometre ilerde. Bu tarafa gelmiyor, müdahil olmuyor, savaşmıyor. Burası tamamen en az 30 tane farklı grubun elinde. Bunlarla anlaşmak da mümkün değil, ne istediğini de bilmiyor, ne yaptığını da bilmiyor, oralı da değil, çoğu Suriyeli de değil, başka ülkelerden gelmiş."

'HER ÜLKENİN IŞİD'İ, EL KAİDE'Sİ, EL NUSRA'SI OLACAK'

Bu savaş bittiği zaman her ülkenin bir IŞİD'i, El Kaide'si, El Nusra'sı, Özgür Suriye Ordusu olacağını söyleyen Şeker, "İngiltere'den 200 kişi geldiyse, 200 tane İngiltere'de IŞİD militanı olacak, Türkiye'de en az 5 bin tane IŞİD militanı olacak" dedi.

'BEN BİLMİYORUM İNGİLTERE'DEN GELEN BİLİYOR'

 

 
CHP'li Kart: İktidar geçişlere göz yumdu, cihatçı örgütlere katılım arttı

Türkiye'nin burada büyük devlet olduğunu göstermesi gerektiğini kaydeden Şeker, 912 kilometrelik sınırı denetim altına alması durumunda bir tek silahın o bölgeye giremeyeceğini, bu durumda çatışmanın da aslında biteceğini söyledi. Şeker, Türkiye'nin kendi sınırını denetim altına almadığını savunurken, "Gaziantepliyim hangi yerden geçileceğini ben bilmem, ki ben en iyi bilenlerden birisiyim, İngiltere'den gelen Somali kökenli bir doktor, oradan çocuklarıyla beraber elini kolunu sallayıp geçiyor. Onu geçiren silahı da başka şeyleri de geçirir. Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde  sınır güvenliğini sağlaması lazım. Yoksa bu başımıza büyük iş açacak" diye konuştu.

 

'TÜRKİYE İSTERSE KUŞ UÇURMAZ'

CHP'li Mehmet Şeker, asıl büyük oyunun Türkiye'nin başına oynandığını vurgularken, baştan beri sınır güvenliği konusunda uyarılarda bulunduklarını hatırlattı. Şeker, şunları söyledi: "İstenirse Türkiye Cumhuriyeti sınırını korur,  kuş uçurmaz. Gaziantep'te zırhlı tugay var, 15 bin civarında asker var, ne işi var şehrin içinde, alırsın götürürsün sınıra hiçbir şekilde kimse kımıldayamaz. Aynı şey Urfa ve Mardin'de var. Yani şehrin içinde bir askeri birliğin olmasının bana ne faydası var, gitsin sınırda konuşlansın. Bu bile bu adamları yıldırır, gelemezler. 100 km, 50 km bir askeri birliğiniz var, 20 tane askeri var hangi biriyle gidip de o sınırı koruyacak. Mümkün değil. Ben onlarla da görüşüyorum, ciddi bir koruma istemiyor Türkiye. Yoksa o 20 asker bile gereğini yapar."

Bakmadan Geçme