Türkiye Bunu Kaldıramaz !

Yeni bir hükümetin kurulmaması durumunda Türkiye’nin yeni bir erken seçimi kaldıramayacağını belirten Mustafa Koç, “Ortak payda Türkiye ise belli ilkeler çerçevesinde anlaşılması lazım” dedi.

7 Haziran seçimlerinin ortaya çıkardığı tablo bir koalisyonu zorunlu kılıyor. Yapılan açıklamalara bakıldığında siyasi partiler erken seçim istemiyor.
Ancak özellikle MHP ve HDP’nin kırmızı çizgileri nedeniyle henüz ortaya bir koalisyon formülü konulmuş değil. Önceki gün Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un davetiyle kendisinin ve Ankara Üniversitesi’nin adını taşıyan deniz ve arkeoloji müzesinin açılışı için gittiğimiz Urla’da Koç’a seçim sonrası tablo ve buna ilişkin görüşlerini sorduk.
Mustafa Koç bu konudaki değerlendirmesinde, “Ortak payda Türkiye ise belli ilkeler çerçevesinde (koalisyon için) anlaşılması lazım. Ben yekten hayır demeyi doğru bulmuyorum açıkçası. Düşünebiliyor musunuz 2 ay sonra Türkiye yeniden bir seçim atmosferine girecek. Türkiye bunu kaldıramaz” diye konuştu.

‘Piyasa 2 ay izlenmeli’
Koç, piyasada seçimlerin tamamlanmasıyla her halükarda bir rahatlama olduğu, tüketimin iyi gittiği yönündeki değerlendirmelere ise mesafeli. Bu konudaki görüşleri şöyle: “Bunları konuşmak için daha erken. 2-3 ay beklemek lazım.
Çok şükür şimdilik rakamlar iyi. Allah korusun bir belirsizlik olursa… Tabii ki dolar bütün para birimlerine karşı yükseldi. Ancak gelişmekte olan ülkeler içinde parası en çok değer kaybeden ülke de biziz.
Petrol 40-45 dolar bandında gezerken, Türkiye’nin cari açığında 10 milyar dolar artı yazdı bu. O kadar büyük bir devlet kuşuydu ki başımıza konan, daha da avantaja çevrilebilirdi. Seçim atmosferi ve konjonktür nedeniyle bu fırsat yeterince değerlendirilemedi. Yine de Türkiye’nin şu andaki makro ekonomik parametreleri sağlıklı.”  


Vurgun tehlikesi geçirdi
Koç, müze açılışında da kendisine eşlik eden Ayhan Sicimoğlu ile bir anısını da anlattı: “Sığacık’ta Ayhan ile bir dalışımızda, dikkatsizlikle boş tüp ile inmişim. 40 metre derinlikte havam bitti. 15 dakika sonra olsaydı vurgun yerdik. Ayhan’ın havasıyla beraber yavaş yavaş çıktık. Allah korudu. Ondan sonra hep yedek hava ile daldım. Kızlarım da dalıyor, eşim de iyi dalgıç ama sıkıcı buluyor. Dalmak benim için meditasyon gibi. Ege’de dalıyorum. Mısır veya Uzakdoğu’ya da dalışa gidiyoruz.”  Koç, su altında çektiği fotoğraflardan oluşan bir sergi açmayı ve de Kitap yayınlamayı düşünüyor.

Zamanda 9 bin yıllık yolculuk
Koç ailesi denizle hep yakın ilişki içinde oldu. Dünyayı Nazenin’le gezen Rahmi Koç yıllar önce TURMEPA’yı kurarak denizi sevmenin yanında korumanın da öncüsü oldu.
İzmir’in Urla ilçesinde gördük ki, milattan önce 7 bin yılına kadar uzanan, İzmir Körfezi’ne hakim konuma sahip Liman Tepe’de yapılan kara ve su altı kazı çalışmalarını Vehbi Koç Vakfı desteklemiş. Urla’da, Ankara Üniversitesi Su altı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi,Vehbi Koç Vakfı, TINA Türkiye Su altı Arkeolojisi Vakfı ve Urla Belediyesi’nin işbirliğiyle ‘Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi’nin açılışı yapıldı.
Mustafa Koç açılışta, “Liman Tepe’deki çalışmalarda neolitik dönemden günümüze, tüm Akdeniz’i içine alan deniz aşırı ilişkilere, mimari anlayışa, beslenme ve üretim teknolojilerine, sosyal ve gündelik yaşama dair çok önemli veriler elde edildi” dedi.

 

Koç’un iki kolunda iki dövme
Açılışın ardından öğle yemeğini bir klasik olarak Yengeç restoranda yedik. Koç yemekte gömleğinin kollarını sıvayınca kolunda, ‘EMAC’ yazan, Esra, Mustafa, Aylin ve Caroline Koç’un adının baş harflerini taşıyan dövmeyi gördük. Dövmeyi kızı Aylin tasarlamış. Diğer kolunda ise şirin mi şirin Kayıp Balık Nemo vardı.
Mustafa Koç, 35 yıldır dalıyormuş. İlk dalışını Sivri Ada’da yapmış. Denizleri temiz tutmamamız konusunda dertli olan Koç, “19 Mayıs’ta Göcek’te bir koya gittik, 6 gün çöpleri toplamadı belediye. Geçen hafta kardeşim gitti, hâlâ orada duruyormuş çöpler! Guletler, günübirlik tekneler koydan çıkmayı beklemiyor sintine basıyor. TURMEPA gönüllü temizliyordu, belediye aldı” dedi.


Bakmadan Geçme