TÜRKİYE BU SAVAŞI KAZANACAK

Dünyayı etkileyen, can kayıplarına yol açan koronavirüs salgınıyla ilgili Türkiye genelinde başlatılan seferberliğin sonuç vereceğini ifade eden Vanlılar, 'Türkiye çok güçlü ülkedir. Ülkemiz tarihinde savaş, kıtlık, hastalık gibi çok zorlu dönemler geçirmiş ve hepsinin üstesinden gelmiştir. Gün her şeyi bir kenara bırakarak birlik beraberlik içinde sağlık çalışanlarına, devletimize destek olma günüdür. Gün mantıklı düşünme güçlü dayanışma günüdür. Türkiye sağlık ve ekonomik hasarlar yaratan bu savaşı milli ruhla, toplumsal disiplinle kesin kazanacaktır' dediler.

Vansesi Haber Merkezi

 

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını can almaya devam ediyor. Dünya genelinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 13 bini geçti. Dünya genelindeki vaka sayısı ise 307 binin üzerinde... İran'da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1,685'e, vaka sayısı ise 21,638'e yükseldi. İspanya'da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 1,720'ye, vaka sayısı ise 28,572'ye yükseldi.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son yaptığı açıklamada "Yaşlı hastalarımızdan 12'sini kaybettik. Bugüne dek toplam 21 can kaybımız var. Hasta sayımız 947'ye ulaştı" dedi. Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan, "Son 24 saatte 2 bin 953 şüpheliye test yapıldı. 277'si pozitif çıktı. Hasta sayımız 947'ye ulaştı. Yaşlı hastalarımızdan 12'sini kaybettik. Bugüne dek toplam 21 can kaybımız var. Yaşlılarımızı uyaralım. Sokağa çıkma sınırlandırmasına uysunlar. Ölüm riski, yaş yükseldikçe çok artıyor." bilgisini paylaşırken alınan önlemlerde arttırılmaya başlandı.

 

İRANLILAR KAÇAK GİRİŞ Mİ YAPIYOR?

Türkiye genelinde koronavirüs salgınına karşı yeni radikal kararlar da alınmaya devam ederken Van'da Valilik, beldeyiler, sağlık kuruluşları dezenfekte, denetim çalışmalarını sürdürüyor. İran sınırından kaçak girişlerin yapıldığı, bazı otellerde İranlıların olduğu iddialarının sosyal medyada paylaşılması tepki çekti. 

 

"TÜRKİYE BU SAVAŞI KAZANACAK"

Uyarılara azami dikkat eden Vanlılar, panik yapmadan, evden çıkmadan el ele vererek koronavirüs felaketinin el ele aşılacağını ifade ederek, " Türkiye güçlü ülkedir. Ülkemiz tarihinde savaşlar, kıtlık, bulaşıcı hastalıklar gibi çok zorlu dönemler geçirmiş ama hepsinin üstesinden gelmiştir.  Ülkemizde yaşayan herkes uyarılara azami dikkat ederek evden çıkmayarak, elleri sabunla yıkama başta olmak üzere tüm hijyen kurallarına yerine getirerek savaşa katkı sağlayacaktır. Türkiye sağlık ve ekonomik hasarlar yaratan bu savaşı milli ruhla, toplumsal disiplinle kesin kazanacaktır. Devletimizin salgından zarar görenleri, tüketicileri, esnafları ve tüm kesimleri ilgilendiren yeni ekonomik kararlar alacağına eminiz. Gün her şeyi bir kenara bırakarak birlik beraberlik olma, sağlık çalışanlarına destek olma günüdür. Gün sağlıklı düşünme güçlü dayanışma günüdür"

 

VANLILARDAN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YOĞUN DESTEK

Vanlılar üç gün (Perşembe, Cuma, Cumartesi) boyunca balkon ve camlara çıkarak saat 21.00'de alkışlarla, ıslıklarla lambaları yanıp söndürerek sağlık çalışanlarına destek ve moral verdi. Polis otoları aynı saatte siren çalarak,  yolda olan araç sürücüleri de klakson çalarak desteğe katıldı.

 

65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARIN EVDEN ÇIKMALARI YASAK

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 65 yaş üstü vatandaşların evden çıkmalarının önceki geceden itibaren yasaklandığı açıklandı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Bu gece yarısı saat 24.00 itibariyle 65 yaş ve üstü ayrıca kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın ikametlerinden dışarı çıkmaları, park, bahçe gibi açık alanlarda dolaşmaları İl İdaresi Kanunun 11. Maddesi ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 27. Maddesi kapsamında sınırlandırılmıştır." ifadelerine yer verildi.

 

AÇIK KAPILAR VEFA İLETİŞİM MERKEZİ GÖREVİ

Ek genelgeyle İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı açık kapı yazılımı tüm ilçelere yaygınlaştırılmasını sağlamak için gerekli tedbirleri ivedi alacak. Ayrıca sokağa çıkması kısıtlanan/yasaklanan tek başına yaşayan ve/veya herhangi bir yakını olmayan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın zorunlu/temel ihtiyaçlarının karşılanması sürecinde valilik/kaymakamlıklarımız tarafından oluşturulan Açık Kapılar Vefa İletişim Merkezi görevini üstlenmek için görevlendirilebilecek.

 

BERBER, KUAFÖR, GÜZELLİK MERKEZLERİNİN FAALİYETLERİ DURDURULDU

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine Koronavirüs konulu ek bir genelge daha gönderdi. Genelge ile vatandaşların bir arada bulunmaları ve yapılan işlem sırasında birçok kez fiziksel temasın olması nedeniyle berber, kuaför, güzellik merkezlerinin faaliyetleri 21 Mart 2020 tarihinde saat 18.00 itibariyle geçici süreliğine durduruldu. Bakanlık tarafından söz konusu bu tedbirlere ilişkin gerekli tedbirlerin ivedilikle planlanması ve kolluk birimleri tarafından konunun takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini istendi.

 

68 ÜLKEYE UÇUŞLAR DURDURULDU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu kararlarına göre; 21 Mart 2020 saat 17:00 itibariyle Türkiye tarafından uçuşların durdurulduğunu 22 ülkeye ilave olarak 46 ülkeye daha uçuşlar durdurulduğunu açıkladı.

 

"BU ZOR GÜNLERİ DE İNŞALLAH HEP BİRLİKTE ATLATACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgını nedeniyle telefonlardan sesli mesaj ile "evde kal" uyarısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgını nedeniyle, mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması ve evde kalınması uyarısında bulundu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında şu ifadelere yer veriyor: "Corona virüse karşı amansız bir mücadele yürütüyoruz. Bu virüs en çok yaşlıları ve kronik hastalığı bulunanları etkiliyor. Bildiğiniz gibi ülkemiz, tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüs ile amansız bir mücadele veriyor. Virüsün ülkemizde vatandaşlarımız arasında bulaşıcı etkisinin en az seviyede tutulması için gece gündüz çalışıyoruz. Virüs, en fazla yaşlı ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımıza bulaşıyor, en çok bu iki grubun ölümüne sebep oluyor. Bu bilgiyi aklınızdan hiçbir zaman çıkarmadan, kendinize ve etrafınızdaki yaşlı ya da kronik hastalık taşıyan yakınlarınıza dikkat etmenizi istirham ediyorum. Sosyal mesafeyi olabildiğince artırmalı, ve en önemlisi zorunda olmadıkça kesinlikle evden dışarı çıkmamalısınız. Bu süreçte, başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere resmi kurum ve kuruluşlarımızın açıklamalarını dikkatle takip etmelisiniz. Kamu hizmetlerinde, alışverişte, yakınlarımızla iletişimde ve daha birçok aktivitede internet teknolojisini ve telekomünikasyon imkanlarını kullanmaya, ibadetlerimizi evlerimizde eda etmeye, mümkün olduğunca ziyaretçi kabul etmemeye ve vaktimizi evlerimizde geçirmeye özen gösterelim. Corona virüs ile vermiş olduğumuz bu mücadelede yanımızda duran ve sorumluluk bilinciyle hareket eden tüm vatandaşlarıma şahsım ve milletim adına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu zor günleri de inşallah hep birlikte atlatacağız. Kalın sağlıcakla."

 

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, katıldığı bir televizyon programında koronavirüsün tedavisinden, iyileşme sürecine ve Türkiye'deki tahmini vaka sayısına kadar birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu. Önümüzdeki bir haftanın Türkiye için son derece kritik olduğunun altını çizen Ceyhan, "Şu bir haftada herkes evlerine girmezse, insanlarla temasa devam ederse bu işi kontrol etmemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.

 

Ceyhan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Çin insanlara dedi ki, "evlerinizden çıkmayın". Hafif derecede virüs kapanları evlerine kapadı ve kapıları mühürleri. Sokağa kaçanları hapislere attılar. Evde kapalı olanlara yemekleri pencerelerden verdiler. Demokratik bir ülkede bunlar zor tabi, ciddi baskı uyguladılar.

 

"BU HAFTA ÇOK KRİTİK"

İran ve Çin'e baktığımızda daha yavaş bir artış ama Avrupa ve ABD'ye göre hızlı bir artış söz konusu. Yayılma kontrolden çıktı diye bir şey şuan söyleyemeyiz. Çok kritik bir dönemdeyiz. Şu bir hafta en kritik dönem. Bu haftada kontrolleri hızlı bir şekilde yapmazsak kontrol etmesi çok zor bir döneme girebiliriz.

 

"VAKALAR TÜM İLLERE YAYILDIYSA KONTROLÜ ZOR OLABİLİR"

Eğer vakalar sadece bir kaç ildeyse kolay ama bütün illere yayıldıysa daha zor olacaktır kontrol. İllerin açıklanmamasında böyle bir yarar olabilir. İllerin açıklanmamasının mantıklı gerekçeleri var tabi, devletimiz bu konularda önlem alıyordur. Vakalar sadece belli illerdeyse karantina uygulanıp, giriş çıkışlar durdurulabilir. Biz İtalya'dan daha büyük bir ülkeyiz, kontrol etmemiz çok zor olur. Şu bir haftada herkes evlerine girmezse, insanlarla temasa devam ederse bu işi kontrol etmemiz mümkün değil.

 

"HERKESİN EVİNDE BİR KAÇ TANE MASKE OLMALI"

Herkesin evinde bir kaç tane maske olmalı. Bir kişi belirtileri gösterdiği andan itibaren maskesini takacak. Mümkünse toplu taşımayı kullanmadan en yakın sağlık merkezine gidecek.

 

"TÜRKİYE'DE ORTALAMA VAKA SAYISI NE KADAR?"

Çok yaygın sayıda test yapıyorsanız, vaka kaçırma ihtimaliniz düşükse bile her bir tespit edilen hastayı 5 kişi ile çarpın deniliyor. Şu anki durumumuzda biz her hastayı 10 kişi ile çarpmak durumundayız. 9700 kişi var diye düşünebiliriz şuan.

 

PİŞMEMİŞ HAZIR GIDALARA DİKKAT!

Bu dönemde önerilen herkesin yemeğini evinde yapması. Çok zor durumlarda sipariş vermek gerekirse pişmemiş şeyler söylememek gerek. Gıda temizliğine dikkat edeceğiz. Yemeği yemekle virüs bulaşmaz. Yemek paketlenirken virüs bulaşır. Paketi açtıktan sonra ellerimizi yıkayacağız.

 

"AYAKKABI VE KIYAFETLERİNİZİ AYRI TUTUN"

Ellerimizin temizliğine azami özen göstereceğiz. Virüs havalanmaz uçmaz. Virüsün bir yere bulaşması için yine bir el gerekir. Ayakkabı ve elbiselerinizi ayrı bir yere, havalandırabileceğiz bir yere koyun. Elbiselerinizi akşamdan astığınızda sabaha kullanabilirsiniz.

Bakmadan Geçme