Türkiye alarmda: PYD'nin ilerleyişi BOP'un parçası mı?

Suriye sınırında yaşanan gelişmelerin ana gündem maddesi olduğu Bakanlar Kurulu'nda PYD'nin Türkiye sınırının tamamına hakim olmasına dikkat çekildi.

Seçimden sonra dün ilk kez toplanan Bakanlar Kurulu'na, Suriye sınırında yaşanan gelişmeler damgasını vurdu. Toplantıda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın katılımıyla iç ve dış güvenlik konuları görüşüldü.

 

KOALİSYONUN HAVA DESTEĞİ TESADÜF DEĞİL

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre hem askerler, hem de Fidan, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin askeri gücü YPG'nin Türkiye sınırında ABD liderliğindeki Koalisyon Güçleri'nin hava desteği ile ilerleyişinin tesadüf olmadığı, bunun özellikle Kuzey Irak'ın doğal kaynaklarının Akdeniz'e açılması planının bir parçası olduğu değerlendirmesinde bulundu.

 

 
Demirtaş IŞİD uyarısı: Türkiye'nin yüzlerce yerinde talimatı bekliyorlar

Haritalarla desteklenen değerlendirmelerde, ana hedefin Türkiye-Suriye sınırında Büyük Ortadoğu Projesi'nde de (BOP) iddia edilen "Kuzey kuşağı" oluşturulmak istendiği vurgusu yapıldı. Bu kapsamda sınır hattında PYD'nin son olarak Tel Abyad'ı ele geçirmesinden önceki ve sonraki durum ile Kobani'nin batısında kalan kesimin de aynı güçlerce ele geçirmesinden sonra ortaya çıkacak durum haritalarda kırmızı renkli olarak gösterildi. Bölgeden gelen istihbaratlar doğrultusunda YPG'nin bundan sonraki hedefinin Halep'in kuzey batısını da içine alacak şekilde geniş kapsamlı bir saldırı planı olduğu belirtildi.

 

İÇ GÜVENLİK İÇİN DE TEHDİT

YPG'nin Türkiye sınırının tamamına hakim olmasının PKK'nın moral ve motivasyonunu cesaretlendireceği, bu kuşaktan Türkiye içine ciddi sızmaların olabileceği uyarıları yapıldı.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Suriyeli sığınmacıların Türkiye'ye gelişinin sürdürülebilir olmadığını, bunun toplumsal olumsuzluklara da sebep olacağın belirtti. Arınç şunları söyledi: "Türkiye bölgesel ve sınır olarak gereken tüm önlemleri alıyor. Türkiye'nin öncelikleri ile bölge ülkelerinin öncelikleri arasında farklılıklar olabiliyor. Harekat planları içerisinde Türkiye'nin sınır güvenliği ile ilgili önlemler masaya yatırıldı. Bu konudaki iç güvenlik konuları da gündeme geldi." 

Bakmadan Geçme