TURİZM YOL HARİTASI BELİRLENDİ

Van Gölü Havzası'nın turizme kazandırılması ve gelecek yıllarda bölgeye daha çok turist çekilmesini sağlamak amacıyla yapılması planlanan mega projeler ve mevcut durum analizi Van Valisi Murat Zorluoğlu başkanlığında düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. Vali Zorluoğlu, Van turizminin geleceğini çok parlak gördüğünü söyledi.

Vansesi Haber Merkezi 

Valilik Ali Paşa Toplantı Salonunda mülki amirler ile yerel yöneticiler, turizmle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra sektör temsilcilerinin katıldığı toplantının açılışında konuşan Vali Zorluoğlu, daha önce hazırlık toplantıları yapılan ‘Van Gölü Havzası Turizm İlişkili Toplantıları’nın 3.’sünü gerçekleştireceklerini söyledi. Van turizminin geleceğini çok parlak gördüğünü dile getiren Vali Zorluoğlu, ilk olarak bölgede turizm konusunda geçmişten günümüze yapılanları dinleyeceklerini, devamında fikir alışverişi ve beyin fırtınası yaparak ortaya konacak yeni ve cazip projeleri Kültür ve Turizm Bakanlığına sunacaklarını belirtti. Vali Zorluoğlu, Van’ın mega turizm projeleri gerçekleştirilecek bölgelerden bir tanesi olarak ilan edildiğini de açıkladı. 

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray’ın; Van’ın coğrafi, tarihi ve kültürel değerlerini, turizm geçmişini, kentin turizm anlamındaki zayıf ve güçlü yönlerini anlattığı sunumla süren toplantıda, turizm faaliyetlerine ivme kazandıracak öneriler sıralandı. 

“İlimizde 150’den fazla tescilli tarihi ve kültürel varlık bulunmaktadır”

Van Gölü Havzası Turizm Mevcut Turizm Durum Analizi Ve Öneriler sunumu yapan DAKA Genel Sekreteri İbrahim Güray,  Van’ın tarihi ve doğal zenginliklerine dikkat çekerek , “Van’ın tarihi M.Ö 5000-3000 yılları arasında Kalkolitik döneme kadar uzanır. Urartular, Büyük İskender, Ermeniler, Romalılar, Sasaniler, Emeviler, Abbasiler, Selçuklular, İlhanlılar, Akkoyunlular, Karakoyunlular ve Osmanlılar gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Urartular Döneminde Tuşba (Güneş Şehri) olarak adlandırılmıştır. İlimizde  150’den fazla tescilli tarihi ve kültürel varlık bulunmaktadır. Arkeolojik Sit Alanları, Nekropoller, Höyükler, Kaleler, Köprüler, Hanlar, Hamamlar ve Çeşmeler, Cami ve Medreseler, Kilise ve Manastırlar, Mezarlık, Türbe ve Kümbetler, Doğa Turizmi Marka Değerleri, Yayla Turizmi, Dağları, Dağcılık, Tırmanma ve Trekking Turizm,, Dağ Sporları, Kuş Gözlem Turizmi, Su Sporları Turizmi, Kış Turizmi, Kongre&Fuar Turizmi yanı sıra  Van Kedisi, Van Balığı, Van  Gölü, Van Kahvaltısı ve gastronomi gibi marka değerleriyle   turizm sektöründe önemli çekim merkezdir “ dedi.

“İlimizi ilk 8 ayda 679 bin 251 turist ziyaret etti”

İstatistik ve grafikler eşliğinde Van’ın turizm durumunu anlatan Güray, “ Van’da profesyonel turist rehberi sayısı 17, Turizm Seyahat Acente sayısı 73’dür. Turizm İşletme Belgeli Otel sayımız 18, oda sayımız 1183, yatak sayımız 2442’dir. Bu otellerimizden 2 otelimiz 5 yıldızlı, 4 otelimiz 4 yıldızlı, 9 otelimiz 3 yıldızlı, 1 otelimiz 2 yıldızlıdır.  Ayrıca 1 butik otel,  1 adet apart otelimiz var. Oda sayımız 373, yatak kapasitemiz 757 olan yatırım belgeli toplam 7 otelimiz bulunmaktadır.  Bu otellerimizden 2 otelimiz 4 yıldız, 5 otelimiz ise 3 yıldız hizmet vermektedir. 2018 yılının ilk 8 aylık verilerine göre ilimizi 444 bin 034 yerli, 235 bin 217 yabancı olmak üzere toplam 679 bin 251 turist ziyaret etmiştir” diye konuştu.

“Turizmi etkileyen Güçlü, Zayıf, Fırsatlar ve Tehditler  var”

Van Gölü Havzası Turizm Sektörü GZFT Analiz sunumunda Van’ın turizminin Güçlü Yönlerini,  Zayıf Yönlerini, Fırsatlarını ve Tehditlerini başlıklar  hainde ayrıntılarıyla  açıklayan Güray, “ İlimizin turizmde Güçlü Yönleri; Van Gölü çevresinde yapılaşmanın az ve doğanın bozulmamış olması, 1650 kotunda olan Van Gölünün sodalı ve tuzlu olması ve bu özelliklere sahip Dünyanın en büyük gölü olması, bölgenin sahip olduğu kültürel- tarihi miras, Van'ın sahip olduğu hinterland, Van Gölü’nde 4 ada bulunması, Van Gölü Havzasında biyolojik çeşitlilik, Van'ın sınır şehri olması, Asya pazarına yakınlık, Van Gölü Havzasının inanç, kültür, doğa, tarih vb. birçok turizm çeşitliliğine sahip olması, Van’ın Türkiye’nin en çok güneş alan 2. ili olması, 2000’li yıllardan önce Van, Türkiye’nin en çok turist çeken illerinden biri olduğundan yerel halkın ve esnafın turizm tecrübesinin olmasıdır.  Zayıf Yönleri; Kentsel ve turizm alt yapısının yetersiz oluşu, Tanıtım ve reklam faaliyetlerinin yetersizliği, Havzada turizm işletme ve tesislerinin az olması, Yaz mevsiminin çok kısa sürmesi, Ruhsatsız yapılaşma, Deniz ulaşımından yeterince yararlanılamaması, Turizm sektöründe kalifiye eleman ve yabancı dil eksikliği, Yerel esnafın turistlere farklı fiyat uygulamaları, Yeterli dinlenme alanının ve yeşil alanın olmamasıdır. Fırsatlar; Van Gölü Havzasının Cumhurbaşkanlığı himayesine alınmış olması (Ahlat), İran, Irak vb. ülkelerden ve çevre vilayetlerden gelen turistlerin varlığı ve artan ilgi, Türkiye Turizm Stratejisi 2023 belgesinde Bitlis ve Van illerinin Kültür turizmi kapsamında Turizm Gelişim Bölgesi olarak ilan edilmiş olması, Devlet teşvikleri ve desteği, Nüfusun genç ve dinamik yapıda olması, Havayolu, karayolu ve demiryolu ulaşımının olmasıdır. Bütün bunlara karşılık turizm sektörünü olumsuz etkileyen unsurlar var. Tehditler; Güvenlik sorunu, Komşu ülkelerdeki istikrarsızlık, Göl havzasının deprem kuşağında olması, Gölün her geçen gün kirlenmesi, Doğal alanların tahrip edilmesi, Yatırımcıların Bölgeyi tercih etmemesidir. Bunların tamamı ilimizin turizm sektörünü etkileyen gerçeklerdir.”

“Van Gölü Havzası Turizm Sektörüne Yönelik Öneriler”

Turizm sektöründe yapılması gerekenleri Van Gölü Havzası Turizm Sektörüne Yönelik Öneriler başlığında anlatan Güray, “ Önerilerimiz birçok alanı kapsıyor.  Bunlar Van Gölü Suyunun Tedavi Amaçlı Kullanımına İlişkin Gerekli Ar-Ge Çalışmalarının Yapılması ve Van’ın Sağlık Turizmi Altyapısının Geliştirilerek Başta Irak, İran ve Ermenistan Olmak Üzere Komşu Ülkelerden Hasta Kabule Hazır Hale Gelinmesi, Van Gölü Havzasının Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Olarak İlan Edilmesi ‘Van Gölü Koruma Kanununun Çıkarılması’ Büyük Yatırımların Hayata Geçirilebilmesi Amacıyla Van Gölü Havzasına Özgü Turizm Teşvik Paketinin Çıkarılması, Van Ferit Melen Havaalanı’nda Uluslararası Uçuşların Başlatılması ve Van’ın Bakanlık Tarafından A Grubu Seyahat Acentelerine Sağlanan Tarifeli ve Tarifesiz Seferlerle Turist Getirme Desteği Kapsamına Alınması, Eski Van Şehri Master Planının Hazırlanması ve Etaplar Halinde Canlandırılması, Van Kalesi Üzerinde Bir Teleferik Sisteminin Kurulması, Erciş ve Çaldıran’da Jeotermal Turizm Tesislerinin Kurulması, Van’da Spor Köyünün Kurulması, Seyahat Sigortası Yapan Firmaların Teşvik Edilerek Van Gölü Havzasının Sigorta Kapsamına Almalarının Sağlanması, Transasya treni ile Van- Tahran seferlerinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi, Restorasyonu Tamamlanmış Kültürel Varlıkların Çevre Düzenlemelerinin Yapılması ve Yeterli Ödenek Tahsis Edilmesi, Van Tuşba Kongre ve Fuar Merkezi’nde Düzenlenen Kongre ve Fuar Sayısının Artırılması Yoluyla Kentin Ticaret ve Turizm Sektörlerinin Geliştirilmesi, Belediye Ekipmanları Fuarı, Uluslararası Ticaret ve İhracat Fuarı, Ortadoğu Pazarlarına Yönelik Olarak Tekstil, Gıda, Mobilya, İnşaat ve Turizm Fuarları, Çarpanak, Adır Adası, Altınsaç ve Saint Bartholomeus Kiliselerinin Restore Edilerek Turizme Kazandırılması, Göl Kıyısında Bulunan Kamu Kurum Tesislerinin Modernize Edilerek Turizm Sektörüne Kazandırılması ve Turizm, Enerji ve Sağlık Kongresi & Şurası düzenlemesidir” diye konuştu.
Hazırlanan sunumun Van’daki durumu tüm yönleriyle yansıttığını ve önerilerin mutlaka altının doldurulması gerektiğini kaydeden Vali Zorluoğlu, emeği geçenlere teşekkür ederek, toplantıya katılanlara görüş, öneri ve taleplerini dinleyerek not aldı.

Toplantının dönemler halinde tekrarlanması kararının alınmasıyla sona eren toplantıya, Vali Murat Zorluoğlu’nun yanı sıra ilçe kaymakamları, belediye başkanları, DAKA yöneticileri ve sektör temsilcileri katıldı.

Bakmadan Geçme