TOKİ'DE SOSYAL SORUN ENDİŞESİ

Van'da geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, depremzedelerin barınmaları için yapılan kalıcı konutlar yükselirken, Van Ticaret Borsası Başkanı Feridun Irak, bu konuda fikirlerinin sorulmadığını söyledi. Önerilerini hem daha önce, hem de daha sonra Ekonomi Konseyi olarak bildirdiklerini belirten Feridun Irak, "Konutlar yapılmadan önce fikir alışverişi yapılabilirdi. Van'da yıkılan 50-100 daireli siteler bulunuyor. Bunların altyapısı hazır durumda. TOKİ'nin buralara ev yapmasının daha uygun olduğunu söyledik. Ayrıca yapılan yeni konutlarda farklı yapıdaki insanlar, hatta aralarında husumet bulunan ailelerin de burada karşı karşıya gelmeleri mümkündür" dedi.
Van'daki depremin ardından depremzedelerin barınmaları için sürdürülen kalıcı konut çalışmaları devam ederken, bir taraftan da konutlarda sosyal sorun endişesi yaşanıyor. Konutların bitirilmesi ardından hak sahiplerine kurayla teslim edilecek dairelerin farklı yapıda, farklı yaşam tarzlarında olan insanları karşı karşıya getireceğini anlatan VATBO Başkanı Irak, fikir alışverişi yapılmadan TOKİ'nin ev yapmaya başladığını söyledi. Kendi önerilerini Ekonomi Konseyi olarak bakanlığa bildirdiklerini belirten Borsa Başkanı Irak, şöyle devam etti:
"Van'da yıkılan 50-100 daireli siteler bulunuyor. Yıkılmakta olanlar da var. Bu vatandaşlara TOKİ, şehrin 3 bölgesinde evler yapıyor. Bizim önerimiz; vatandaşların bu yerlere gitmesi yerine, bu vatandaşların kendi arsaları üzerinde konut yapılmasının vatandaş açısından daha iyi olacağını, hatta TOKİ'ye de daha ucuza mal olacağı fikriydi. Çünkü söz konusu arsaların altyapıları hazırdır. Bunlar birbirlerini önceden tanıyan insanlardan oluşuyor. Yine aynı insanların bir arada olması ve arsalarının değerlendirilmesi çok daha doğru olacaktı. Yeni yapılacak TOKİ'lerin olduğunu da biliyoruz. Umarım bu önerimiz yeni yapılacak konutlar için dikkate alınır."
"SOSYAL DOKUYA TERS DÜŞER"
TOKİ konutlarının kurayla teslim edileceğini anlatan Irak, yaşam tarzları tamamen farklı, hatta birbirleriyle görüşmek istemeyen, aralarında husumet bulunan ailelerin de karşı karşıya gelebileceği ihtimalinin bulunduğunu söyledi. Irak, "Yaşam tarzları birbirinden farklı aileler aynı yerde yaşamak zorunda kalacak. Bu da sosyal dokuya ters düşer. Önerimiz dikkate alınırsa böyle bir olasılıkta ortadan kalkmış olur" diye konuştu.
KOMŞULUK YAPISI KORUNSUN
TOKİ kalıcı konutlarının; semt,  site,  komşuluk,  sosyal doku ve uyum temelinde dağıtımlarının yapılması gerektiğini dile getiren hak sahibi depremzedeler,  ilgililerin konuya duyarlılık göstermesini istedi.
Depremde evi yıkılan Fahrettin Ertutar isimli depremzede,   yıkılan sitelerin yerine TOKİ tarafından  "Kentsel Dönüşüm"  projesi ile yeni evlerin yapılmasını veya evini kendisi yapmak isteyenlere kredi imkanı sağlanmasının daha uygun olacağını dile getirdi.
Bülent Kaya,  isimli hak sahibi :  " Benim dairem İkinisan Caddesi'nde bulunuyordu.  Site sakinleri arasında sosyal birliktelik vardı.  Aile ilişkilerinde sorun hiç yaşanmadı. Çünkü herkes komşuluk ilişkilerine,  sosyal yapıya uygun hareket eden ailelerden oluşuyordu.  Korkumuz uzun yıllar sonrasına dayanan komşuluk dokusunun bozulmasıdır.  İsteğimiz şu:  TOKİ konutları dağıtımı mümkünse semt ve sitelere göre dağıtılsın. Bu sağlanamasa ileride ciddi sorunlar yaşanır. Geçmişte yakıt, ortak gider bedelini ödemeyen insanlarla ben tekrar bir araya gelmek istemiyorum.  " dedi.
Kubilay Altıok, isimli depremzede de:  "Benim evim Ali Paşa Mahallesinde bulunuyordu, depremde yıkıldı.  Bana devlet ya kredi verssin evimin yerine kendim ev yapayım. Ya da TOKİ konutlarında semt,  site, komşuluk bazında evler dağıtılsın." diye konuştu.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Suvat Parin ise, doğal afet sonucu evsiz kalan insanların tek bir alanda konutlara yerleştirilmiş olmasının doğal bir şey olduğunu fakat zamanla bunun ayrışma göstereceğini söyledi. Bunun kısa süreli de olsa bir gerilim oluşabileceğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Parin şöyle konuştu:
"SAHA ÇALIŞMASI YAPILABİLİRDİ"
"TOKİ sosyo-ekonomik geliri düşük veya orta düzeyde olanlar için kalıcı konut olabilir, fakat farklı olanların uzun süre bir arada olması mümkün değil. Zorunluluktan kaynaklı bir birliktelik var. Konut sahibi olmak biraz gönüllüdür. İnsanların kendi tercihi ile olan bir şey dir. TOKİ'lerin yapımı sürecinde, yani konutunu iş yerini kaybetmiş insanlara sormadan, 'Nerede yaşamak istersiniz?', 'Hangi büyüklükte konut sahibi olmak istersiniz?' gibi çok basit sorular sorulabilirdi. Bunlar hiç dikkate alınmadan, bütünüyle dayatmayla yani, 'Edremit'te, Kalecikte veya Kevenli'de şu büyüklükte ve şu katta oturacaksınız' gibi dayatma var. Yapılacak bir saha çalışmasıyla bunlar çözülebilirdi." 
van haber, haberler van

Bakmadan Geçme