TOKİ EVİMİZİ YAPSIN BİZE SATSIN

Van'daki bazı mahalle muhtarları, yaptıkları ortak basın açıklaması ile, daha önce Van Ticaret Borsası'nın dönem başkanlığında Ekonomi Konseyi'nce gündeme getirilen "TOKİ, konutu yıkılan vatandaşlara, hak sahibi oldukları kendi arsaları üzerinde konut inşa edilerek uygun vade ve uygun ödeme koşullarıyla satsın" önerisini yetkililerin dikkatine sundular.
Muhtarlar, yaptıkları açıklamada, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremler sonucunda, Van'da konut bazında yaklaşık 28 bin binanın yıkılacağının belirtilmekte olduğunu anlattılar. Konutları yıkılan vatandaşların barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla TOKİ'nin, bütçesi AFAD tarafınca karşılanan 10 bin konutun inşasına başladığını hatırlatan muhtarlar "Daha sonra 10 bin konuta ilave yeni konutlar inşa edileceği açıklanmıştır. Söz konusu konutların nerede inşa edileceği ise henüz netlik kazanmamıştır. Bu aşamada daha önce Van Ticaret Borsası'nın dönem başkanlığında Ekonomi Konseyi'nce gündeme getirilen "TOKİ, konutu yıkılan vatandaşlara, hak sahibi oldukları kendi arsaları üzerinde konut inşa edilerek uygun vade ve uygun ödeme koşullarıyla satsın" önerisini yetkililerin dikkatine sunmakta fayda olacağı kanaatindeyiz. Bilindiği üzere yıkım kararı alınan binalar, büyük oranda çok katlı binalardır. Bu binalar çoğunlukla ticaretin yoğun olduğu merkezler etrafında yer alan ve altyapı problemleri çözülmüş mahallelerde yoğunlaşmaktadır. Bu alanlarda konutu olan ve yıkılan vatandaşlara, devletimizce inşa edilen TOKİ konutları verilecektir. Yaşanan felaketin ardından sunulan bu destek son derece anlamlı ve önemlidir. Ancak burada sürecin diğer boyutunu da ele almak gerekmektedir. Konutları yıkılan ve yıkılan konutun bulunduğu arsada hak sahibi olan vatandaşlar alışık oldukları muhitten ve komşuluk ilişkilerinden dolayı kentin dışındaki yeni TOKİ evlerine taşınmak istememektedirler. Yine koşullar göz önüne alındığında, binalarını tekrar inşa etmeleri mümkün gözükmemektedir.Bu durumda kentin gelişmeye müsait en merkezi yerlerinde binlerce binaya ait arsa atıl durumda kalacaktır. Van gibi turizm hedefleri bulunan bir ilde son derece olumsuz görüntüler oluşturacak bu durum,şehrin yeniden imar sürecini geciktireceği gibi, vatandaşların deprem stresini sürekli olarak yaşamalarına neden olacaktır" diye belirttiler.
Bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için, Van Ekonomi Konseyi'nin, "TOKİ'nin yeni inşa edilecek yeni konutların, vatandaşlara, hak sahibi oldukları kendi arsaları üzerinde inşa edilerek uygun vade ve uygun ödeme koşullarıyla satması" önerisinin değerlendirilmesini talep eden muhtarlar, açıklamalarını şöyle sürdürdüler:
ALT YAPI YATIRIMLARINA GEREK KALMAYACAK
"Bu yöntemin tercih edilmesi halinde, sosyal doku bozulmadan şehrin yeniden imar süreci hızlanacağı gibi, yerel inşaat firmaları ile ticaret erbabı sürece dahil olacağından ekonomik canlılık sağlanacaktır. Tüm bunların yanı sıra, TOKİ konutları her ne kadar hazine arazileri üzerinde inşa edilse de, şehrin dışında olan bu alanlara altyapı götürmek önemli oranda yatırım gerekmektedir. Vatandaşların hak sahibi oldukları arsaların, yol, su, elektrik, doğal gaz gibi tüm alt yapı unsurları hazır olduğundan altyapı yatırımlarına gerek kalmayacaktır."

Bakmadan Geçme