TİMUR SELÇUK (İKİ MUSTAFAYI DA ÇOK SEVERİM)

Ümit Kayaçelebi yazdı

Timur Selçuk hayatını kaybetti. 74 yaşında olan Timur Selçuk, Türk pop müziği yorumculuğu yapmasının yanı sıra, piyanist ve besteciydi. Uzun yıllar boyunca Türk müziğinin içerisinde olan Selçuk, 1998 yılında Kültür Bakanlığınca Devlet Sanatçısı unvanını almıştı.

Timur Selçuk babası Münir Nurettin Selçuk'un yolundan giderek Türk müziğine uzun yıllar katkıda bulunmuştu.

1998 yılında Kültür Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştı. Ünlü sanatçı Timur Selçuk’un sesini duyduğumuz o yıllarda çok tanımıyor ve bilmiyordum sadece o eski lambalı radyolarda ismini duyuyordum hepsi o kadar.

Daha sonra gençlik yıllarında o zamanki aranjman müzik dünyasında onun tanımış birkaç parçası aklımda kalırken geçen zaman içerisinde Timur Selçuk’un babası gibi ne kadar kendi aleminde tanınmış bir sanatçı olduğunu anlayabildim.

İşte bu gün artık aramızda yok sadece geriye bıraktığı eserleriyle onu hatırlayacağız. Hani derler ya her zaman:

“Kim ki ardı sıra bırakmazsa bir eser, onun ardı sıra yeller eser” Timur ustada çok şeyler bırakarak gitti. Kendisini yaşarken görmek bana nasip olmadı. Ancak bir vesileyle de olsa Radyoda kısa bir konuşmamız mini bir Sohbetimiz oldu ve bu da beni o an çok mutlu etti.

Babası üstat Münir Nurettin Selçuk’u çokça dinler ve dinlemeye de doymazdım. Çünkü o çok farklı zamanının gelmiş en ünlü icracılarındandı. Bu gün bile onun sesinden “Allı yemeni” ve “Aheste çek kürekleri” adlı okuduğu eserleri dinlerken doğrusu dalıp dalıp bir başka aleme giderim.

İKİ MUSTAFAYI ÇOK SEVERİM!

Efendim, yıl 2008 ben de o yıllarda çok radyo dinler ve TRT Radyolarının hepsinde kısa da olsa canlı yayınlara katılar çeşitli sanatçılarla sohbet ederdim. TRT FM ‘de işte “Geceye doğru” programı var ve bu programın yapımcısı ve sunucusu da sevgili Ekrem Ataer.

Gece saat 22 de başlayan program saat 24 e kadar sürüyordu. Bu arada programın içersinde şarkıcılar var türkücüler var artistler tiyatrocular ve her alanda tanınmış sanatkârların katıldığı hem müzik hemde sohbetin bir arada harmanlandığı bir program geceye doğru.

Ve bu programda Ekrem Ataer kendisine minnettarım çok da benim şiirlerimi seslendirmiştir. Bir akşam yine radyonun başındayım ve programın başında radyodaki misafirlerini anons ederken bunların arasında rahmetli Timur Selçuk’da vardı.

Birden telefona koşup canlı yayında Timur beyle konuşmak istediğimi söyledim. Tabi Ekrem Ataer beni tanıyordu ve güzel olur mikrofonun bir ucunda İstanbul bir ucunda da Van ne hoş olur dedi ve ben programı dinlerken heyecanla canlı yayında buluşacağım Timur Selçuk’la bizi buluşturacak telefonun çalmasını bekliyorum.

Bir yan da heyecan var ama beri yan da aman Allah’ım diyorum senin konuşacağın kişi Üstat Münir Nurettin beyin oğlu dünyaca ve Türkiye’ce tanınmış bir kişi onunla konuşmak öyle kolay mı? Ya heyecanlanırsam sürçü lisan edersem! Mahcup olurum diyorum kendi kendime.

Birden telefon çaldı Ümit Bey hattın ucunda sevgili Timur Selçuk var dedi ve kalbim küt küt atarken merhabalaştık. Ben ilk etapta çok fazla konuşmadım ve onu dinlemede kalırken karşılıklı birkaç cümleden sonra sohbetin bir yerinde bana dönerek aynen şöyle söyledi

-Ümit bey dedi ben dünyada iki Mustafa’yı çok severim. Bilir misin?

-Ben de yok dedim üstadım.

Tabi arada benim aklıma Hazreti Muhammed Mustafa ve Mustafa Kemal Atatürk geldi. Başka o kadar ünlü Mustafa gelmemiş ki dünyaya! Şimdi herkesin solcu, Devrimci diye tanıdığı Timur Selçuk acaba nasıl bir cevap verecek diye beklerken telefonda aynen şunu söyledi;

-Ben dedi dünyada en çok Hazreti Muhammed Mustafa’yı ve ondan sonra da Mustafa kemal Atatürk. Bu iki Mustafa’nın benim hayatımdaki yeri çok müstesnadır.

-Ve sohbetimiz noktalandı böyle. Zaten konuştuğumuz sürede o akşam 6-7 dakika ya vardı ya yoktu.

-Ama o kısa sürenin içerisinde onunla olmak o sesi duymak beni ne kadar mutlu etti anlatamam.

-İşte o iki Mustafa’yı da çok seven Timur Selçuk bu gün aramızda değil. Ama yüzünü görmesem de kısa bir sürede olsa sesini duyduğum o büyük ustanın o akşamki son sözleri hala Kulağımda çınlar;

-“Ben dünyada en çok iki Mustafa’yı çok severim önce Hz. Muhammed ve sonra Mustafa Kemal Atatürk. Onun ne kadar yüce ruhlu bir insan olduğunu o akşam anladım ve o günden sonra daha da saygı duydum

-Ruhun şad mekanın cennet olsun sevgili Timur Selçuk.

-Işıklar içinde uyu.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme