Tel Abyad 'da Kürt devleti bombası

Tel Abyad son dakika tampon Kürt devleti bombası TEL ABYAD 'dan gelen son dakika haberlerin arka planı netleşince tampon Kürt devleti planı çıktı. ABD ve Kürt güçleri Türkmenleri sürüyor yerine Kürtler geliyor.

TEL ABYAD 'da gerçekte neler oluyor? ABD havadan bombalarken YPG karadan sürdü, yüzlerce Türkmen ve Arap sınır kapısına yığıldı. Tel Abyad 'da yaşanan son dakika gelişmeler üzerine Ankara'da alarm verildi. 

Tel Abyad'da Kürt güçleri ile IŞİD arasında büyük bir savaş yaşanıyor. ABD koalisyon güçleri Kürt güçlerine destek veren hava bombardımanları yapınca 80 civarında Türkmen saldırılarda yaşamını yitirdi. İnternet  haberde  yer alan habere  göre Türkmenler ve Araplar üç ateş arasında kalınca Türkiye sınırına akın ettiler. IŞİD ise kaçanlara önce yol vermedi ve sınırda bir izdiham yaşandı. 

ABD VE KÜRTLER'İN ASIL PLANI NE?
Genelkurmay ve MİT'in de katıldığı üst düzey toplantılara göre, Suriye'nin kuzeyinde PKK kantonları arasında bulunan Arap ve Türkmenler, IŞİD'e karşı tampon bölge oluşturulma bahanesiyle göçe zorlanıyor. Koalisyon güçleri, Cezire ve Kobani arasında yer alan Tel Abyad'ı hedef alıyor. Bölgede adım adım uygulanan planla, Kürt kantonları birleştirilecek ve Kürt petrolüne güzergah oluşturacak tampon devlet kurulacak.

28 TÜRKMEN KÖYÜ KÜRTLER'İN ELİNE GEÇTİ
PYD, ilk kez dört köyü topraklarına katarken, Tel Abyad'ı ele geçirerek Türkmen ve Arapları bölgeden çıkarması halinde buraya Kuzey Irak ve Kobani'den yaklaşık 9 bin kişiyi yerleştirecek. Koalisyonun operasyonları ve PYD'nin baskısıyla Tel Abyad'da 28 Türkmen köyü boşaltıldı. Dedeler, Babıl Hava, Sirt ve Bilal Çete köyleri PYD'nin kontrolüne geçti. Bu köyler, Suriye'de olayların başladığı 2011'den bu yana PKK'nın ilk toprak kazanımları oldu. PYD, Kobani kantonunun sınırlarını yaklaşık 10 kilometre büyüttü. Tel Abyad'a bağlı 12 bin nüfuslu Hamam Türkmen kasabasında yaşayan Türkmenlerin büyük bir bölümü, Türkiye'ye sığınmaya çalışıyor.

KÜRT TAMPON DEVLETİN ALTYAPISI...
ABD'nin vurduğu, PKK'nın yerleştiği bölgelerde amaç PYD'nin Afrin, Kobani ve Cezire kantonları arasındaki boşlukları ortadan kaldırmak. Bu kantonlar arasında yer alan Türkmen ve Arapları Türkiye'ye göçe zorlayarak bölgenin demografisini değiştirmek, yerlerine Kobani ve Kuzey Irak'tan Kürt popülasyon taşıyarak kantonları birleştirmek. Bu kapsamda operasyonların iki noktada yoğunlaştığı öğrenildi. Akçakale'nin tam karşısında bulunan, PYD'nin Cezire ile Kobani kantonları arasında bulunan Tel Abyad bölgesi ile Öncüpınar sınır kapısının tam karşısında bulunan, Afrin- Kobani kantonu arasındaki bölge... Genelkurmay Başkanlığı ve MİT'in katıldığı üst düzey toplantılarda yapılan değerlendirmeye göre bu stratejinin 2 ayağı var. PYD, kantonları birleştirerek Akdeniz'e ulaşmaya ve ileride kuracağı "tampon devletin" altyapısını oluşturmaya çalışıyor. PYD'ye bu konuda destek verenlerin amacı ise Barzani'nin Kuzey Irak'ta ürettiği ve Türkiye üzerinden geçirmek için Ankara ile anlaştığı Kürt petrolüne Türkiye dışı bir güzergâh oluşturmak.

KOLKOLA GİRİP KORİDOR OLUŞTURDULAR

Dün IŞİD güçlerinin izin vermesinin ardından Türkiye sınır kapısını açıp kaçanları içeri almaya başladı. Suriyeliler, bölgeyi kısa sürede kordona alan Türk güvenlik güçlerinin oluşturdukları koridordan kontrollü şekilde kayıt işlemlerinin yapılacağı gümrük sahasına alınmaya başlandı. Bu arada, geçişler sırasında Türk vatandaşları kol kola girip koridor oluşturarak sığınmacıların geçişini kolaylaştırdı.

KALACAK YERİ OLMAYAN KAMPA YERLEŞTİRİLİYOR

AFAD ekiplerince burada oluşturulan noktaya alınan sığınmacıların üst araması yapılıyor ve beraberindeki eşyalar x-rayden geçiriliyor. Kayıt işlemleri yapılan Suriyelilerin, daha sonra sağlık kontrolleri ve aşı işlemleri tamamlanıyor. Sığınmacılardan isteyenler Türkiye'deki akrabalarının yanına, kalacak yeri olmayanlar ise AFAD'ın kamplarına yerleştiriliyor. 

IŞİD ENGELLEDİ

Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, Türkiye'ye alınması kabul edilen Suriyelilerin gümrük kapısından geçmesinin planlandığını, ancak IŞİD’in bunu kabul etmediğini açıkladı. Ayhan, Suriyelilerin nereden alınacağına ilişkin görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

TEL ABYAD'DA NELER OLUYOR?

PYD'ye bağlı YPG güçleri ise Tel Abyad'ın 5 kilometre yakınlarına kadar sokuldu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdül Rahman, Kürt güçlerin Tel Abyad civarındaki 20 köyü IŞİD'den aldığını söylerken, Tel Abyad'da sadece 150 IŞİD militanının kaldığını belirtti.

Abdül Rahman'ın AFP'ye yaptığı açıklamaya göre, Tel Abyad'da kalan IŞİD'ciler Rakka'dan destek gelmezse kasabayı terkedeceklerini IŞİD liderliğine iletti. 

Abdül Rahman, "Rakka'daki IŞİD liderliği onlara takviye gönderemeyecek çünkü, koalisyon havadan IŞİD konvoylarını vuruyor" dedi. 

PYD güçleri, Tel Abyad yolundaki kritik Sülük kasabasını da ele geçirirken, Abdül Rahman, IŞİD militanlarının cumartesi günü evlere bombalı tuzakları kurarak kasabadan çekildiğini, Sülük'teki çatışmlarda 16 IŞİD'cinin öldüğünü söyledi.

TEL ABYAD NEDEN ÖNEMLİ?
PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin amacı kendi denetimindeki Kobani ve Cezire kantonları arasında iletişim sağlayacak bir koridor açmak ve tek taraflı ilan ettiği üç kantondan ikisi olan Kobani ile Cezire arasında mümkün olduğu kadar toprak bütünlüğü sağlamak.

YPG'nin ele geçirmeye çalıştığı Akçakale sınırındaki Tel Abyad, IŞİD için de kritik önemde. Tel Abyad, IŞİD'in hem yabancı savaşçı geçişi hem de kaçakçılık yapmak için kullandığı güzergâhlardan biri.

 

Bakmadan Geçme