Tarımsal Sulamaya Hibe Desteği

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi müracaatları başladı.

Yazılı bir açıklama yayınlayan Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, tarımsal verimlilik için basınçlı sulama yöntemlerinin mutlaka yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Tarım sektörünün Van için hayati öneme sahip olduğunu belirten Altuner, “İlimizde tarım arazilerimizin yaklaşık yüzde 70’i sulamaya elverişlidir. Ancak arazilerimizin yüzde 33’ü sulanmaktadır. Yapılan sulamanın tamamına yakını salma sulamadır. Ülkemizde suyun en yaygın kullanımı yüzde 70 ile tarım alanıdır. Tarımsal sulamada, suyun etkin ve verimli kullanılması, verim ve kaliteyi arttıracak basınçlı sulama sistemlerinin kullanımının önemi her geçen gün artmaktadır. Öte yandan su kaynaklarının verimli kullanılması için de tarımda kullanılan suyun azaltılması önem arz ediyor. Bilindiği gibi basınçlı sulama sistemlerinde sulama randımanı salma sulamaya göre en az iki kat daha fazladır.
İlimizde basınçlı sulama henüz çok düşük düzeydedir. Basınçlı sulama yöntemi ile sulanan alanların toplam sulanan alan içindeki payı ülkemizde yüzde 9, ilimizde ise yüzde 2 civarındadır. Bilindiği gibi Bakanlığımız tarafından son 10 yılda basınçlı sulama sistemleri alımlarına önemli teşvikler verilmektedir. Bakanlığımızca basınçlı sulama makine ve ekipman alımlarına yüzde 50 hibe desteği verilmektedir. Bu uygulama kapsamında ilimizde şimdiye 172 kişiye 1,96 milyon TL hibe ödemesi yapılmıştır. Ayrıca bu amaçla kullanılan tarımsal kredilerde sıfır faiz uygulaması devam etmektedir. Bu programların etkisi ile basınçlı sulama uygulamalarında artış sağlanmıştır. 2015 yılı tarla içi basınçlı sulama makine ve ekipman alımı desteklemesi müracaatları başladı. Bakanlığımız tarafından uygulanmakta olan tarla içi basınçlı sulama makine ve ekipman alımları desteklemesi başvuru süreci 3 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlan uygulama tebliği başlamıştır. Uygulama ile gerçek kişilere 50 bin TL, tüzel kişilere 100 bin TL’ye kadar hibe desteği verilecektir. Desteklenecek yatırım konuları; damla sulama, yağmurlama sulama, mikro yağmurlama, lineer sistem yağmurlama sulama, center pivot sulama, tamburlu sulama, güneş enerjili sulama sistemleridir. Belirtilen basınçlı sulama makine ve ekipman desteklemesinden yararlanmak isteyenlerin 1 Temmuz 2015 tarihinde kadar il müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir” dedi.

Bakmadan Geçme