TAMAM MI DEVAM MI?

Yürümeye yeni başlayan bir yaş civarı çocuklar, yürümeyi öğrenene kadar pek çok kez düşerler. Ve tekrar kalkıp yürümeye devam ederler, hem de hiç tereddüt etmeden. Düştüğü için bir daha  yürümeyi denemeyen çocuk gördünüz mü? Göremezsiniz. Ama düştüğü için  kalkmayı denemeyen    birçok yetişkin görebilirsiniz. Nasıl mı?
 Üzüldüğü, kızdığı, güçsüz hissettiği ya da korktuğu için bir daha denemeyen o kadar çok insan var ki etrafımızda. Başaramayacağını zanneder çünkü daha önce başarısız olduğuna inandırmıştır kendini. Cesaretini bir kenara bırakarak  cesaretinin kırılmasına izin vermiştir kaç defa. Sevmekten ve mutlu olmaktan  vazgeçmiştir, üzülmeyi seçerek.
Oysa her yeni deneyim yeni bir şeyler öğretir bize. Hatta keşke olmasaydı dediğiniz herhangi bir durumun bile öğretileri olur. Çünkü o durumu biliyor ve bilgeliğini yaşıyorsunuzdur artık. Onu yaşamayan bir başkasına nazaran siz deneyimleyerek biliyorsunuzdur üstelik.
Bazen sahip olduğumuz potansiyel ve değerleri fark etmek,  neyin nasıl olması gerektiğini anlamak için, sanki önce ne olmaması nasıl olmaması gerektiğini deneyimliyoruz.
Edison'un yaşadığı gibi. Gazeteciler Thomas Edison'a 999 denemeden sonra yaptığı bininci deneyde ampulü bulmasıyla ilgili olarak şöyle bir soru yöneltmişler: 999 kez hata yapmanıza rağmen, bininci deneyi yapacak gücü nerden buldunuz?
Edison şu yanıtı vermiş:
'Ampulün icadı bin aşamalı bir süreçti. Hata gibi görünen ilk 999 aşama, bininci ve son aşamaya götüren öğretiler ile doluydu.  Eğer bu hatalar yapılmasaydı ampulü kim bilir kim, ne zaman bulacaktı.'
 Hatırlayın sizi sıkıntıya sevk eden, şöyle yapsaydım ya da hiçbir şey yapmasaydım dediğiniz bir durumu. Şimdi o olaya dışarıdan başka biriymiş gibi bakın. Üçüncü şahıs olarak  olaya baktığınızda durumu daha objektif olarak değerlendirebilirsiniz. Ve bu durumu, neyi anlamak için yaşamış olabilirim diye sorduğunuzda aldığınız cevap sizi bir adım ileriye taşır. Neyi öğrenmek için ben bunu yaşadım. Belki de bu kendimize sık sık soracağımız bir sorudur. Neden ben, bana bunu nasıl yapar, gibi sorular ise hem sorunu büyütür hem de kendimizi ya da karşımızdakini suçlamaya götürür ve kötü hissetmemize neden olur.
Şimdi ne yapabilirim, neyi anlamalıyım, bunda öğrenmem gereken ne var  gibi kendimize yönelttiğimiz sorular ise hem çözüm odaklı olur hem de deneyimlerimizin bilgeliğini yaşama fırsatı verir.
         Bizler en az bir yaş çocuğu kadar ümitli,,var oluş sebebine uygun davranan ve hayat amacı olan yetişkinleriz. Şunu da biliyoruz ki yürümeyi öğrendikten sonra tekrar yürümeye çalışmayız o artık kendiliğinden olur.

Bakmadan Geçme