Sosyal medya platformlarında 'beğeni' almak için çabalayanlar laboratuvar farelerine benzetildi

Sosyal medya platformlarında 'beğeni' almak için çabalayanların davranış biçimlerinin, yemek peşinde koşan laboratuvar farelerine benzediği tespit edildi.

Eğer bunu yapıyorsanız oturun bir kendinizi sorgulayın

Bilim insanları, o davranış biçimi ile çıkışında yiyecek bulunan bir labirentten daha çabuk kurtulmayı başaran farelerin eylemi arasında paralellik olduğuna işaret ediyor...

Başrolde Sosyal Medyanın Olduğu Hastalık: Fomo

 New York, Amsterdam, Boston ve Zürih üniversiteleri ile İsveç Karolinska Enstitüsü'nden bilim insanları, 2020 yılında 4 bin sosyal medya kullanıcısının davranışlarını inceledi. Araştırmacılar, bir milyondan fazla iletiyi gözlemleyerek, kullanıcılarının aldıkları 'beğeni' sayısı ile yeni ileti paylaşma sıklığını karşılaştırdı. Buna göre, olumlu geri bildirim alanların daha çok paylaşımda bulunduğu, daha az beğeni alanların ise paylaşım sayısında düşüş tespit edildi.

“ÖDÜLLÜ ÖĞRENMENİN TÜRLER ARASI TEMEL İLKELERİ TAKİP ETTİĞİNİ ORTAYA KOYUYOR”

Euronews’ten Nurullah Saraç’ın haberine göre; araştırma kapsamında bazı deneklerden Instagram benzeri bir platformda paylaşım yapmaları da istendi. Bu deneye katılanlar da sosyal medyada tespit edilen davranış biçiminin benzerini sergiledi. Paylaşımları daha fazla beğeni alan denekler, çok daha sık ileti yayınladı. Gönderilerine daha az olumlu bildirim alanlar ise yeni paylaşım sayısını azalttı.

FOMO nedir? FOMO Hastalığı nedir? Sanal hastalık FOMO nedir ve FOMO ne  anlama geliyor? - tg mobile

Odatv de yer alan habere göre araştırmacılar, sosyal medya kullanıcılarının bu davranışlarının, eylemlerin ödüllerle güdülenebileceği tezini doğrular nitelikte olduğunu belirtiyor. Bilim insanları, söz konusu davranış biçimi ile çıkışında yiyecek bulunan bir labirentten daha çabuk kurtulmayı başaran farelerin eylemi arasında paralellik olduğuna işaret ediyor.

New York ve Amsterdam üniversitesinde görev yapan ve araştırma ekibinde yer alan David Amodio, "Elde edilen sonuç, sosyal medya katılımının ödüllü öğrenmenin türler arası temel ilkeleri takip ettiğini ortaya koyuyor" dedi.

Araştırmanın sosyal medya bağımlılığına karşı mücadelede önemli bulgular sunduğu vurgulandı.

 

Bakmadan Geçme