SMS'de Yeni Dönem Başladı

İzinsiz SMS ya da e-posta bugünden itibaren tarihe karıştı! Onay alınmadan gönderilen reklam mesajlarını yasaklayan 'Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun' 1 Mayıs'tan itibaren yürürlüğe girdi. İzinsiz gönderimler için şirketlere çok ağır para cezaları getirildiğini söyleyen Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, kullanıcıların bu gibi izinsiz gönderimler için nasıl davranması gerektiğini anlattı.

SMS ya da e-posta yoluyla izinsiz olarak gönderilen reklam mesajlarını yasaklayan ‘Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’ bugünden itibaren uygulamaya giriyor.

Yasa, internet ve cep telefonu üzerinden ticari elektronik ileti gönderen kişi ve kuruluşlara reklam içerikli mesajları göndermeden önce, portföylerinde yer alan potansiyel müşterilerinden onay alma zorunluluğu getiriyor.

NELER DEĞİŞİYOR?

-Ticari amaçlı SMS ve e-posta gibi iletiler, sadece tüketicilerin onayı alınarak gönderilebilecek.

-Yeni dönemde SMS ve e-postanın yanı sıra telefon, çağrı merkezi, faks ve otomatik aramalar da müşterinin izni olmadan yapılamayacak.

-Elektronik iletiye onay veren müşteriler, daha sonra bu izinden vazgeçerek, ret edebilecek

-Müşterilerin, şirketlere göndereceği ret SMS’lerinden ücret alınmayacak.

-Şirketler, müşterilerin ret mesajı göndermesi durumunda 3 gün içerisinde reklam mesajlarını durdurmak zorunda.

-Müşterilerin, pazarlama kampanyaları için izin alma mesajlarına cevap vermemesi durumunda ret sayılacak.

-Kullanıcılar, onay vermediği halde mesaj gönderen şirketleri Gümrük Bakanlığı’na 6 içinde şikayet edebilecek.

ERGÜN'DEN FİRMALARA UYARI Oluşabilecek cezaların önlenmesi amacıyla şirketlerin bugünden itibaren izinsiz SMS ya da e-posta gönderemeyeceklerini söyleyen Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, yasayla birlikte sadece SMS ya da e-mail değil, her türlü faks, akıllı ses kaydedici sistemler ve telefon gibi iletişim araçlarının da reklam amaçlı olarak izinsiz kullanımayacağını kaydetti.

İMZALADIĞINIZ SÖZLEŞMELERE DİKKAT

 
Tüketicilerin gerçekleştirdiği alışverişler esnasında kendisi ile iletişime geçilmesi amacıyla firmaya iletişim bilgilerinin verilmesi halinde bu durum da onay olarak kabul edileceğini söyleyen Ergün, tüketicilerin bu tür izinleri gerekli görmediği firmalara vermemeleri gerektiğini kaydetti.

İŞTE BİLİŞİM HUKUKU'NUN TÜKETİCİLER İÇİN HAZIRLADIĞI YOL HARİTASI

 
1-Şikâyet başvuruları, alıcının ikametgâhının bulunduğu yerdeki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğüne yapılır. Şikâyet edilen hizmet sağlayıcının sicile kayıtlı merkezinin başka bir ilde bulunması halinde, bu başvuru ilgili İl Müdürlüğüne gönderilir.
 
2-Şikâyet başvuruları, yazılı olarak ıslak imzayla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden güvenli elektronik imza ya da mobil imza yoluyla İl Müdürlüğüne yapılabilir.
 
3-Şikâyetçi; gerçek kişi ise adı ve soyadı ile imzası ve ikametgâh adresinin; tüzel kişi ise unvanı ve temsile yetkili kişinin veya vekilinin adı ve soyadı, iş adresi ve imzasının başvuruda yer alması gerekir.
 
4-Kısa mesaj yoluyla yapılan ticari iletişimde; şikâyetçinin telefon numarası, şikâyetçinin abonesi olduğu GSM operatörünün adı, şikâyete konu iletiyi gönderenin numarası, bu numaranın bulunmaması halinde marka ve işletme adı gibi alfanumerik bilgisi, iletinin gönderilme tarihi, saati ve içeriği ile esnaf veya tacir olmaları halinde bu bilgisine yer verilir.  İletinin yazılı veya görsel bir örneği başvuruya eklenir.
 
5-Elektronik posta yoluyla yapılan ticari iletişimde; şikâyetçinin elektronik posta adresi, şikâyetçiye elektronik posta hizmeti sağlayan işletmenin adı, şikâyete konu iletiyi gönderenin elektronik posta adresi, iletinin gönderilme tarihi, saati ve içeriği ile esnaf veya tacir olmaları halinde bu bilgisine yer verilir. İletinin yazılı veya görsel bir örneği başvuruya eklenir.
 
6-Sesli arama yoluyla yapılan ticari iletişimde; şikâyetçinin telefon numarası, şikâyetçinin abonesi olduğu GSM veya sabit hat operatörü adı, şikâyete konu iletiyi gönderenin numarası, bu numaranın alınamaması halinde marka ve işletme adı gibi bilgisi, iletinin gönderilme tarihi, saati ve içeriği ile esnaf veya tacir olmaları halinde bu bilgisine yer verilir.
 
7-Diğer elektronik iletişim araçları ile yapılan ticari iletişimde, iletişim aracının türüne bağlı olarak gerekli bilgilere yer verilir.
 
8-Şikâyet başvurusu, ticari elektronik iletinin gönderildiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde yapılır. Şikâyetçi ancak kendisine ait elektronik iletişim adreslerine gönderilen iletilere ilişkin şikâyette bulunabilir. Bu maddede yer alan şartları taşımayan başvurular İl Müdürlüğünce işleme konulmaz.
 
9-İl Müdürlüğü tarafından, hakkında şikâyet bulunan hizmet sağlayıcı tespit edilir. Konuya ilişkin bilgi ve belgeler ilgilisinden temin edilerek şikâyet sonuçlandırılır. Ancak, gerekli hallerde İl Müdürlüğünce denetim için görevlendirilen personel tarafından yerinde denetim yapılabilir.
 
10-Hizmet sağlayıcı, İl Müdürlüğü tarafından söz konusu şikâyetle ilgili olarak talep edilen bilgi ve belgeleri, bu talebin tebliğinden itibaren 15 gün içinde teslim etmekle yükümlüdür. Gerekli hallerde bu süre bir defaya mahsus olmak üzere 15 gün uzatılabilir. Aksi takdirde, hizmet sağlayıcıya Kanunda öngörülen idari para cezası uygulanır.
 
11-İl Müdürlüğü, hizmet sağlayıcının doğrudan tespit edilmesine imkân bulunmadığı hallerde, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmecilerden bilgi ve belge talep edebilir.

Bakmadan Geçme