ŞİMDİKİ ÇOCUKLAR VE GENÇLER ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAMI ENGELLİYOR

Mustafa M. Atilla yazdı...

Bazen kendimi iyi hissettiğim günler de,  insanları gözlemlemeye ayırdığım zamanımı küçük-büyük, arkadaşları, akrabaları, sokaktaki insanları, dostları, iş arkadaşlarını kafamda tahlil ederim.Bir kısmından mutsuzluk ,hüzün ,korku, yılgınlık ; bazılarından da keyifli ,neşeli öyküler dinlemişimdir.Öyle ki bu öykülerin bazıları; en büyük öykü yazarların öykülerine taş çıkarır şekilde,bazen de eşine, dostuna ,çocuğuna ,arkadaşına, akrabasına öfkesini kusan insanlara rastlamışımdır. Bunlardan biri dünyanın içinde bulunduğu korkunç durumdan yakınarak başladı söylevine,hem de bu sözlerle ‘’Biliyor musun şimdiki çocuklar…’’.Şimdiki çocukların ve gençlerin korkunç durumlarından yakınarak konuştu konuştu, o kişinin yanından ayrıldığıma memnun bir biçimde , ayrılır ayrılmaz her gün okuduğum gazeteyi aldım ve işyerimin yolunu tuttum.

Gazetenin iç sayfalarının birinde aslında ön sayfaya haber olması gerektiğine inandığım bir haber vardı.Hangi şehir olduğunu hatırlamadığım birinde 14 yaşındaki bir erkek çocuğunun beyninde bir tümör olduğu ortaya çıkmıştı. Radyasyon ve kemoterapi tedavisi almaktaydı.  Bu tedavilerin sonucunda saçları dökülmüştü. Onun yaşında olsaydım kendimi kötü hissedeceğimi düşündüm. Sıkıntılı bir durumdu. Ancak bu genç delikanlının sınıf arkadaşları tam zamanında yetişmişlerdi.  “ Delikanlının sınıf arkadaşlarının tümü “ okulda saçları dökülmüş olan tek çocuk olmaması ve kendisini kötü hissetmemesi için saçlarının tümünü kestirmeye karar vermişlerdi .Hayır! Şimdiki çocuklar kesinlikle ümitsizliğe kapılmamı engelliyor ve gelecek vadediyorlar diyorum kendimce .

HAYATA  VE YAŞAMA daha geniş bir pencereden baktıklarını, daha geniş düşündüklerinin farkındayım.Belki dijital çağın açtığı pencereden bakmalarından olsa gerek bizler gibi yere toprağa çamura bakmayıp yukarıya gökyüzüne bakıyor olmalarındandır.

Düşünceli fedakar bir avuç genç ,eğitimli insanın tüm dünyayı değiştireceğinden hiçbir zaman şüpheye düşmedim. 

Gençler için ATATÜRK şöyle diyor: ‘’Milletin bağrından temiz bir kuşak yetişiyor,biz her şeyi gençliğe bırakacağız,geleceğin ümidi,ışıklı çiçekleri onlardır.’’

Gençliği atlas kumaşa benzeten MEVLANA da:  ‘’Gençlik bir nimet hem de nimetlerin en güzeli en şirini .’’der.

Nüfusun büyük bir bölümünü oluşturan Z kuşağı (grubu) dediğimiz enerji dolu, çözüm üretebilen, akıllı kararlar alabilen ve sağlıklı düşünebilen bireyler olarak gördüğüm gençlerin önünü açarak sağa sola savrulmalarını engelleyerek kendimize ve ülkemize ne kadar fayda sağlayacağımıza da yazımda yer vermeden edemeyeceğimi söylemek isterim.

Hiçbir zaman geç kalmış sayılmayız.Yaşadığımız her bir deneyim,yarınımızdır.Benimsememiz gereken doğru tutum budur.Olaylara sürekli eski günlerin bize kazandırdıkları ile yetinmeyip çağı, zamanında yakalamamız en doğru davranış olarak karşımıza çıkarken aile bağları ve sosyal yaşantımız bizi hiçbir zaman geriye götürmeden ,gençlere vereceğimiz desteği mecbur kılıyor.

Algılamayı,anlamayı gitmeyi ilerlemeyi sürdürdüğümüz zaman daha üst bir bilinç düzeyine ulaşmış olarak, yitirdiğimizi sadece yanlışlarımızda  bırakmış oluruz.

Bizlere düşen aklımızın hava muhalefetine takılmadan  farklı alanlara sağlayacağımız katkılar,hedef göstermeler ve farklı alanlarda fark yaratmalarını sağlamak olmalıdır.

İNTERNET çağının sunduğu olanaklara dikkatinizi çekerek kafanızda oluşturacağınız projelerinizi veya var ise …

 Yakından tanıdığım kıymet verdiğim arkadaşlarımın yönettiği VAN İŞGEM olarak, üretimin yanı sıra gençlere ve kadınlara yönelik olarak yürüttükleri mesleki kurslar,öğrenciler ile yapılan deneyim paylaşımları,kariyer planlaması ,Meslek lisesi ve üniversite öğrencilerine staj imkanı vs. ile desteğini sürdürmesi açısından VAN İlimize ayrıcalık yarattığına  inandığım çalışmalarını yakından takip ettiğimden dolayı destek alabileceğiniz adres olarak gösterdiğim İŞGEM yönetim kurulu  başkanı Mahmut Gedik ve ekibine minnettarlığımı köşeme taşıyarak yazmak istedim.

Gençler düşlerinize sahip çıkın çünkü düşleriniz içinizdeki hiç büyümeyen çocuktur; ilerideki başarılarınız ise taslağıdır.

Hiçbir miras , gençliğe yatırım yapmak kadar büyük değildir.

 

Bakmadan Geçme