Silinen Filistin paylaşımları için 'yapay zeka' savunması

Twitter ve Facebook, İsrail'in saldırıları sonrası sosyal medya üzerinden Filistin'e destek veren hesap ve paylaşımların silinmesinin veya kısıtlanmasının 'yapay zeka' nedeniyle gerçekleştiğini açıkladı.

Sosyal medya platformları Twitter ve Facebook, İsrail'in sivilleri hedef aldığı saldırıların ardından Filistin'e destek amacıyla yapılan paylaşımların engellenmesiyle suçlanıyordu.

ABD basınında yer alan habere göre, Twitter'da yapılan art arda ve çok hızlı biçimde paylaşımların hata sonucu spam olarak algılandığı belirtildi.

Bunun sonucunda yüzlerce Twitter hesabı geçici olarak kilitlendi ve tweetler arama sonuçlarına yansıtılamadı.

'NEFRET SÖYLEMİ ALGILAMA' YAZILIMI
Facebook'un sahibi olduğu Instagram da problem ile ilgili açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, paylaşımların silinmesinin veya kısıtlanmasının sebebi olarak, "Nefret söylemi algılama yazılımı"nın anahtar kelimeyi terörizmle eşleştirmesi gösterildi.

Şirketler, problemlerin çözüldüğünü bildirse de bazı kullanıcılar, çok sayıda gönderinin hala sansürlendiğini ve ulaşılamaz durumda olduğunu savunuyor.

"COVİD-19 YAPAY VİRÜS" PAYLAŞIMLARI ENGELLENMİŞTİ
Facebook, Şubat 2021'den bu yana, Covid-19'un insan yapımı veya üretimi sonucu ortaya çıktığı yönündeki paylaşımlara, "yanıltıcı sağlık iddialarının bir parçası" olduğu gerekçesiyle izin vermiyordu.

Facebook'tan yapılan açıklamada, "Covid-19'un kökenine ilişkin devam eden araştırmalar ışığında ve halk sağlığı uzmanlarına danışmamız sonucunda, Covid-19'un insan yapımı olduğu veya üretildiği iddialarını artık engellemeyeceğiz." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Covid-19 salgınının değişen doğasına ayak uydurmak için sağlık uzmanlarıyla çalışmaya devam edileceği, yeni gerçekler ve eğilimler ortaya çıktıkça politikalarının düzenli olarak güncelleneceği kaydedildi.

Bakmadan Geçme