ŞEHİRLERE SAHİP ÇIKALIM

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Van Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ünsal Keser, uygar ve esenlikli bir gelecek için duyarlı tüm kesimleri şehirlere ve geleceğe sahip çıkmaya davet etti.
Mimarlar Odası Van Şubesi binasında bir basın toplantısı düzenleyen Keser, tüm mimarların Dünya Mimarlar Günü’nü kutlayarak açıklamasına başladı. Keser, “Bilindiği üzere ekim ayının sonuna kadar Dünya Mimarlar Günü olarak kutlanıyor. Her türlü toplumsal talebin baskı altına alındığı; demokrasi ve hukuk tarihimiz açısından ‘utanç verici’ olan, ‘insanlık ve kent suçu’ niteliğinde kararların alındığı bir dönemde ‘Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyoruz. Yargı ve kamu kurumlarının hizaya getirilerek etkisizleştirilmesi, hukuka ve şehircilik ilkelerine aykırı ‘yasalar’ çıkarılması; meslek örgütleri ve duyarlı kesimlere yönelik yok etme politikaları ‘çılgınca’ devam ettirilmektedir. TBMM tamamen devre dışı bırakılarak yürürlüğe konan KHK’ler ile 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun adı altında ‘Dönüşüm Yasası’nın çıkarılması ve ‘uygar ülke ölçütleri’ ile bağdaşmayan mesleki alan düzenlemeleri; bu sürecin kimi kararlarını oluşturmaktadır” dedi.
Kentlerin toplumsal barışın ve dayanışmanın mekanları olarak düzenlenmeleri yönünde rol almaya hazır olduklarını belirten Keser, “Hukuka ve bilime açıkça aykırı olan bu koşullar karşısında meslek örgütü olarak kimlikli, uygar kentlerin ve ortamların desteklenmesi ve oluşturulması, kentlerin toplumsal olarak daha kapsayıcı, erişilebilir ve eşitlikçi olmasının sağlanması, ayrımcılığın ve güvensiz konut koşullarının ortadan kaldırılması, herkes için ekonomik, sosyal ve eğitim olanakların geliştirilmesi, tüm bireyler için güvenli ve sağlıklı koşulların sağlanması, doğal veya insan kaynaklı krizler ve afetlere karşı koyabilecek biçimde kentlerin geliştirilmesi, iklim değişikliğinin etkilerinin ve kirletici gaz salınımlarının azaltılması, kaynaklar ve enerjinin daha iyi yönetiminin sağlanması, kentlerimizin toplumsal barışın ve dayanışmanın mekanları olarak düzenlenmeleri yönünde rol almaya hazır olduğumuz bilinmelidir” ifadesini kullandı.
Keser, duyarlı tüm kesimleri mimarlığa, şehirlere ve geleceğe sahip çıkmasını da isteyerek, “Dünya Mimarlık Günü’nü bu çerçevede mimarların kentlerimizi gelecek için hazırlamak konusunda oynayabilecekleri rolleri göstermek açısından önemli bir fırsat olarak görmekteyiz. Bu genel yaklaşım içerisinde etkinliğimizi arttırmaya çalışacağımız inancıyla; bütün mimar meslektaşlarımızın ve toplumumuzun Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyor; ‘uygar ve esenlikli bir gelecek’ dileğiyle duyarlı tüm kesimleri mimarlığımıza, şehirlerimize ve geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
vanhaber, van, haber, van haber
mimar, kutlama, şehir, dünya, toplum

Bakmadan Geçme