SAHİPSİZ, BAŞIBOŞ SOKAK HAYVANLARI HASTALIK VE TEHLİKE SAÇIYOR

Van'da başıboş sokak hayvanları büyük tehlike arz ediyor. Sürüler halinde dolaşan sokak hayvanlarının kontrol altına alınmasını isteyen vatandaşlar, yetkililerin tedbir almasını istiyor.

Burhan Ergin

Gazetemize açıklamalarda bulunan vatandaşlar sürüler halinde dolaşan sokak hayvanlarının kontrol altına alınmasını istiyor. Yetkililerce tedbir alınmaması nedeniyle her geçen gün sayıları artan sahipsiz başıboş hayvanlarla ilgili yıllardır bir gelişme yaşanmamasına tepki gösteren vatandaşlar, acil bir önlem alınmasının, hem halk sağlığı hem de hayvanların korunması için, yasal ve vicdani bir sorumluluk olduğunu ifade etti.

“Çözüm bulunmasını bekliyoruz”

Vatandaşlar, "Hem çarşı merkezinde hemde mahallelerde sürüler halinde dolaşan sokak hayvanları var. Bu sorunla ilgili tedbir alması gerekenler hiçbir adım atmıyor. Sokak hayvanlarının gaita ve tüyleri etrafa saçılıyor. Taşıdıkları hastalıklarla tehlike arzeden sokak hayvanları için gereken önlemler alınmalıdır. Her an tehlikeyle karşı karşıya kalmamız bizleri tedirgin ediyor. Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin bu konuya duyarlı olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştular.

Belediyelerin sokak hayvanları için üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten vatandaşlar “Sokak hayvanlarıyla ilgili yapılması gerekenler bilindiği gibi belediyelerin barınaklar kurup, yaşam alanları hazırlayıp, veteriner hekim istihdam etmeleri, sokaktaki hayvanların alınarak kısırlaştırma işlemi v.s. yapılmalıdır. Van’da imkânlar dahilinde bunların bir kısmı yapılıyor ama çoğu yerde maalesef hiçbirşey yapılmıyor. Sokakta hayvanlar hastalık saçmayı sürdürüyor. Başıboş dolaşan sağlıksız hayvanların yeri cadde, sokak ortaları değil. Çocukların gezip dolaştığı yerlerde hayvanlar olmamalı” dediler.

Sokak hayvanları hastalık kaynağı

Solunum yoluyla oral yolla bulaşan hastalıkların sahipsiz sokak hayvanlarıyla temasın önemli bir etken olduğunu belirten uzmanlar, oldukça tehlikeli olan bakteriyel, paraziter, viral ve mantar kaynaklı hastalıkların yayılmasını önlemek için bu hayvanların kontrol altına alınmasının önemine dikkat çekiyorlar. Pek çok kişinin evinde beslediği evcil hayvanların bile birçok bakteri ve mikrop taşıdığı, gerek temizlik gerek diğer bakımları, aşıları yapılmadığında çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceği belirlendi.

Birçok hayvanseverin evinde evcil hayvan beslediği ve aynı ev ortamında birlikte yaşadıkları bilinmektedir. Hatta gündelik birçok şey bu evcil hayvanlarla paylaşılmaktadır. Aile bireylerinin yakın temasları uzmanlarca dikkat edilmesi gereken bir husus olarak değerlendirilmektedir. Uzmanlara göre kucağa alınan, sevilen hatta öpülen bu hayvanların deri altları ve salyaları başlı başına potansiyel mikrop yuvalarıdır. Ölümcül sonuçlar doğurabilecek bu duruma engel olmak için evcil hayvanların temizlik ve bakımlarının çok sık yapılması gerekliliği vurgulanmakta. Evlerde beslenen hayvanların bakımları yapıldığı halde tehlike arz ederken, sokaklarda sağlıksız ortamda her an çocukların, insanların kullandığı alanlarda başıboş dolaşan sokak hayvanları vatandaşları huzursuz ve tedirgin etmektedir. Yetkililer acilen bu konuya eğilmeli, hayvanları rehabilite edilen hayvan yaşam alanlarında barındırmalılar.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme