'Sağlıkta tüketici değil üretici ülke olacağız'

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yeni stratejilerle Türkiye’nin sağlık tüketicisi ülke olmaktan, sağlığı üreten ve ihraç eden ülke konumuna geleceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul’da gazetelerin yöneticileri ve sağlık editörleri ile bir araya gelerek, Bakanlığı’nın önümüzdeki 4 yılın sağlık hedeflerini anlattı. Bakan Müezzinoğlu yeni stratejilerle Türkiye’nin sağlık tüketicisi ülke olmaktan, sağlığı üreten ve ihraç eden ülke konumuna geleceğini söyledi.

1 MİLYON BİSİKLET DAĞITILACAK
AK Parti iktidarı döneminde sağlık alanında önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Müezzinoğlu, bundan sonraki dönem için 3 önemli hedef belirlendiğini belirterek, bu hedeflerin toplumda sağlıklı yaşam kültürünün oluşturulması, tıbbi teknoloji ve ilaçta yerli üretim ile sağlık turizminde bölge lideri olabilmek için gerekli adımların atılması olduğunu söyledi. En önemli ölüm sebeplerinin başında gelen kalp, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıkların temelinde obezite ve hareketsizliğin yattığını hatırlatan Bakan Müezzinoğlu, hareketi teşvik etmek için “1 milyon bisiklet” kampanyası başlatıldığını, ilk parti bisikletin 23 Nisan’da belediyeler tarafından ilkokullara dağıtılacağını söyledi. Müezzinoğlu, “Sağlıklı yaşamı teşvik edecek projeler için daha önce Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi yoktu. 2016 bütçesinin içine koymayı başardık. Bundan sonra, toplumda sağlıklı yaşam bilincini geliştirecek projeleri daha rahat yapacağız” dedi.

SAĞLIK TURİZMİ DESTEKLENECEK
Türkiye’nin teşhiste ve tedavide dünya standartlarını yakaladığını hatırlatan Bakan Müezzinoğlu, bu durumun aynı zamanda Türkiye’yi “sağlık tüketicisi ülke” konumuna soktuğunu belirterek, yapımı sürmekte olan şehir hastanelerinin MR, Bilgisayarlı Tomografi gibi tıbbi donanımları için açılacak ihalelerde, 7 yıllık alım garantisinin 14 yıla çıkarılması için teklif verileceğini ancak ihaleye girecek firmalardan, Türkiye’de üretim ve AR-GE çalışması yapma şartını koyacaklarını bildirdi.

İleri teknoloji gerektiren ilaçların da Türkiye’de üretimini sağlamak amacıyla çokuluslu ilaç şirketlerine “alım garantili” üretim teşviki yapılacağını belirten Bakan Müezzinoğlu, aşıda çalışmaların başladığını yakında insülin için de teknoloji transferi çalışmalarının başlatılacağını söyledi.

Müezzinoğlu, sağlık turizminde Türkiye’nin yaklaşık 1 milyar 500 milyonluk bir coğrafyaya hitap edebileceğini belirterek, “Sağlık turizmi alanında çalışmalar yapmak için Uluslararası Sağlık Hizmetleri Başkanlığı kuruyoruz. Bu bizim Bakanlığı’mızın altında bir yapı olmayacak” dedi.

ÇOCUK PARKINDA SİGARA YASAK
Bakan Müezzinoğlu, bir soru üzerine sigara yasaklarının kapsamının genişlemesini öngören yeni sağlık paketini TBMM’ye sevk ettiklerini açıkladı. Bakan Müezzinoğlu, yeni paketle çocuk parklarında ve alışveriş merkezi gibi binaların önünde sigara içmenin yasaklandığını belirterek, plajlarda sigara içmek için ayrı bir bölüm oluşturulacağını, üniversitelerde sigara satışının yasaklanacağını vurguladı.

TAKSİM İLK YARDIM HASTANESİ GELECEK YIL TAMAM
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, aralarında Yazı İşleri Müdürümüz Mustafa Bilim ve sağlık editörümüz Ziyneti Kocabıyık’ın da yer aldığı gazetecilere açıklamalarda bulundu. Müezzinoğlu, “Taksim İlk Yardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni aksi bir durum olmazsa Eylül 2017’de açarız” dedi. 

Bakmadan Geçme