Sağlık Bakanlığı'ndan Korono Virüs Açıklaması

Koronavirüs Bilim Kurulunun dün ve bugün İran gündemiyle iki toplantı yaptığını belirten Koca, 'Durumu çok yakından takip ediyoruz. Ayrıca İran makamlarıyla ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızla görüşmeleri de gerçekleştirdik' dedi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19)  bugün itibarıyla en son İsrail de dahil olmak üzere 31 ülkede görüldüğünü belirterek, “Şu an toplam vaka sayısı 76 bin 775’e ulaştı. Toplam ölen kişi sayısı 2 bin 249 oldu. Ölenlerin yüzde 99,6’sı Çin’de. Hastalığa yakalanıp iyileşenlerin sayısı da 19 bine yaklaştı” diye konuştu.

Erken dönemde aldıkları tedbirlerle bugüne kadar bu hastalığı Türkiye’den uzak tutmayı başardıklarına işaret eden Koca, ancak hastalığın komşu ülke İran’da görülmesinin önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Bu haber üzerine Koronavirüs Bilim Kurulunun dün ve bugün İran gündemiyle iki toplantı yaptığını belirten Koca, “Durumu çok yakından takip ediyoruz. Ayrıca İran makamlarıyla ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızla görüşmeleri de gerçekleştirdik” dedi.

Bakan Koca, İran Sağlık Bakanı Said Nemeki ile bir saat süren telefon görüşmesi yaptığını, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm imkanlarıyla İran halkının yanında olduğunu kendisine ifade ettiğini bildirdi.

Nemeki’nin, İran’da 18 koronavirüs vakası olduğu bilgisini verdiğini aktaran Koca, şöyle konuştu:

“Türkiye olarak, hem yardım malzemesi anlamında tıbbi maske ve elbise, özellikle yeni geliştirdiğimiz yerli tanı kiti dahil olmak üzere, yardım etmeye hazır olduğumuzu ve 26 kişiden oluşan ve bu süreci neredeyse her gün bir araya gelerek, sağlıklı götürmeye çalışan Bilim Kurulumuzun varlığını ve bu çerçevede istenirse bir bilim heyetinin destek vermeye hazır olduğunu ifade ettim.

İranla özellikle bu dönemde kara hudut kapılarımızın, Ağrı Gürbulak, Van Kapıköy, Hakkari Esendere ve buna ilave olarak Iğdır'dan özerk Nahçıvan bölgesine açılan Dilucu Sınır Kapısı’nda tedbirlerimizi daha da genişleterek aldığımızı söyledim.”

Özellikle sınır kapılarında, valilikler ve sağlık teşkilatının bu noktada zaten daha önce bilgilendirildiğini ve eğitimlerin de bu süreçte tamamlandığını anlatan Koca, “Biz bu hudut kapılarımızda 24 saat sağlık personeli bulunduruyoruz. Dün geceden itibaren İran’dan gelen bütün yolcuları pasaport kontrolünden önce olmak üzere sağlık personelimiz sağlık kontrolünden geçirmeye başladı. Dünden bu yana özellikle hasta olan, ateşi olan veya öksürük, burun akıntısı, hapşırık, halsizlik, solunum sıkıntısı gibi hastalık belirtisi olan yolcuları sınırdan içeri almamaya başladık” değerlendirmesinde bulundu.

“İranlı yolculardan sağlıklı olduklarını belirtir belge alınacak”

Koca, İranlı yolculardan sağlıklı olduklarını belirtir bir resmi bir belge talepleri olduğunu belirterek, “Bu talebimiz uygun görüldü, pazar akşamından itibaren devreye girmiş olacak. Sınır kapılarında yolculara, İngilizce ve Türkçe broşürlerin yanında Farsça bilgilendirme broşürleri de bugünden itibaren eklendi” şeklinde konuştu.

Çin’e yeni malzeme gidecek

Bakan Koca, bugüne kadar Çin’e iki defa malzeme gönderdiklerini anımsatarak, “Şimdi gelecek hafta yine bir kargo uçağıyla daha büyük miktarda tıbbi yardım malzemesi ve ekipman göndermeyi planlıyoruz” dedi.

“Koronavirüse ülkemizde şu ana kadar rastlanmadı”

Söz konusu tüm süreçleri şeffaflıkla yönettiklerini de vurgulayan Koca, “Yeni koronavirüse ülkemizde şu ana kadar rastlanmadı ve bulunmadı. Çabamız bundan sonra da olmaması yönünde” dedi.

“Yeteri kadar antiviral ilaç ve medikal malzeme gibi ihtiyaçlar depolandı”

“Sağlık sistemimiz bu tür durumlarla baş edebilecek kadar güçlüdür” diyen Koca, vaka tespiti olursa uygulanacak tüm önlemlerin önceden belirlendiğini, yeteri kadar antiviral ilaç ve medikal malzeme gibi ihtiyaçların depolandığını, tedarik zincirinin sağlam olduğunu ve bu noktada endişe edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Sınır kapılarına termal kameralar

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koca, “Sınır kapılarında termal kamera olacak mı?” sorusu üzerine, “Dünden itibaren termal kameralar sınır kapılarına yerleştirildi. Özellikle pasaport kontrolü yapılmadan önce her yolcuyu sağlık kabinine alarak muayene etmeye, sağlıklı olup olmadığının tespitini yapmaya dün geceden itibaren başladık. Bu anlamda en ufak bir şüphe durumunda ülkeye girişine daha pasaport kontrolünden önce izin verilmemiş olacak” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nca  alınacak tedbirler şunlar:

“1) Düzensiz göçmenler ilk yakalandıklarında muayene edilecekler ve hastalık semptomları olanlar karantina hastanesine gönderilecekler

 2)Hastalık semptomu olmayanlar geçici barınma kampında 14 gün gözlem altına alınıp, hergün semptomlar açısından ilgili İl Sağlık Müdürlüğünün görevlendirdiği hekimler tarafından takip edilecekler Bu süre içerisinde semptomu olanlar karantina hastanesine gönderilecekler Semptomu olmayanlar, 14 gün içerisinde sınır dışı edilebilirler ancak kesinlikle yurtiçine gönderilemezler 14 gün sonunda semptomu olmayanlar İçişleri Bakanlığının normal işlemine tabidirler.”

HAVALİMANLARINDA ALINACAK ÖNLEMLER

Öte yandan salgının İran’a sıçraması sonrası havalimanlarında alınacak tedbirler de belli oldu. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, İran’dan gelen yolcuların tek tek muayene edileceği ve son 15 günde Çin’e seyahat eden yerli ve yabancı yolcuların tespit edilerek kontrol noktalarında muayene edileceği açıklandı.

Sağlık Bakanlığı’nın coronavirüsün İran’a sıçraması sonrası alacağı önlemler şöyle:

“1) İran’dan gelen tüm yolcular tek tek muayene edilerek alınacaktır.

2) Kara kapılarındaki bütün muayeneler Emniyet’in kapı girişinde giriş mührü vurulmadan önce muayene edilecektir.

3) Kum kentinden gelen İranlılar ve diğer yabancılar hiçbir şekilde alınmayıp deport edilecektir.

4) Kum kentinden gelen Türk vatandaşlarının tamamı sınır illerinde oluşturulacak karantina hastanelerinde 15 gün karantinaya alınacaktır.

5) Kum dışında İran’dan gelen İranlı ve diğer yabancı uyruklulardan hastalık semptomu görünenler içeriye alınmayıp deport edilecektir.

6) Kum dışında İran’dan gelen ve hastalık belirtisi görülen Türk vatandaşları sınır illerinde oluşturulacak karantina hastanelerinde 15 gün karantinaya alınacaktır.

7) Kum dışında İran’dan gelen ve hastalık belirtisi görülmeyen İranlı ve diğer yabancı uyruklular, İçişleri Bakanlığı tarafından sınır kapılarına gönderilen seyahat formlarını dolduracak ve ülkemiz içinde hangi gün nereye gidecekleri kayıt altına alınacaktır.

8) İstanbul Havalimanına gelen İran dışı ülkelerden gelen TC vatandaşı ya da yabancı uyruklu yolcuların son 15 günde Çin seyahati yaptığı (pasaport çipi incelemesiyle) tespit edilenler de kontrol noktasına gönderilecek muayene edilecektir.

9) Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün İl müdürlükleri ile görüşmeleri kapsamında sınır kapılarındaki alınacak tedbirlerin neler olacağı HSGM direktifleri ile organize edilecektir.”

 

Bakmadan Geçme