SAADET PARTİSİ'NDEN BELEDİYELERE KÜLTÜR SANAT ELEŞTİRİSİ

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, 'Sergi açmak isteyen sanatçılar galeri bulamamakta, bulanlara da kısa süreli verilmektedir. İpekyolu Belediyesi tarafından eski Gümrük Müdürlüğü yerinde yaptırılan Atatürk Sanat Galerisi ihtiyaca cevap verilmemektedir. Sanatçıların eserlerini sergileyecekleri etkinlik yapacakları sanat galerisinin bulunmaması büyük eksikliktir. Bu eksikliğin belediyeler tarafından giderilmesi gerekir' dedi.

Vansesi Haber Merkezi

Van’ın ve ülkenin sorunlarını gündeme taşıyarak çözüm öneren Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan bu hafta kültür ve sanat alanında önemli eksiklerin olduğunu, bir an evvel çözüm bulması gerektiğini söyledi.

“Kültür ve sanat sözden öteye geçmemektedir”

Van’da yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini söyleyen İlhan, “Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak ilimizdeki sosyal, ekonomik, kültürel ve birçok alanda olup biten tüm işleri yakından takip etmekteyiz. Sonuç olarak Van’da bir iş proje olarak hazırlanır, reklamı yapılır bir sürü para harcanır, hiçbir şey yapılmadan kalır. Ya bir işe başlanır yarım bırakılır yapılan kısmı da heba olur yine milletin parası çarçur edilir. Ya da yapılır çürümeye terkedilir büyük israf olarak kayıtlara geçer. Bir de bazı işler vardır yapboz işleri olarak defalarca yapılır bozulur. Daha da kötüsü bu şehrin insanlarının faydasına olan ne varsa yok edilir. Tüm bunların örnekleri ne yazık ki şehrimiz de mevcuttur. Gelelim bu hafta ki asıl gündemimize; Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak bu hafta ki gündemimiz kültür ve sanat. Van'ın tarihten gelen zengin kültür ve sanat mirası, yetiştirmiş olduğu değerli sanatçıları var. Ancak kentimizde kültür ve sanat sözden öteye geçmemektedir. Belediyelerce yapılan pahalı ama vasat işler kültür ve sanat olarak toplumda kabul görmemektedir. Büyükşehir olan koca kentte başta ressamlar olmak üzere diğer sanatçıların eserlerini sergileyecekleri etkinlik yapabilecekleri sanat galerisinin bulunmaması büyük eksikliktir” diye konuştu.

“Gerçek sanat mekânlarına büyük ihtiyaç bulunmaktadır”

Sergi açmak isteyen sanatçıların galeri bulamamaktan şikayetçi olduğunu belirten İlhan, “Bulana da kısa süreli verilmektedir. İpekyolu Belediyesi tarafından eski Gümrük Müdürlüğü yerinde yapılan Atatürk Sanat Galerisi ihtiyaca cevap verememektedir. Roma mimarisiyle yapılmış kentin tarihsel mirası ve dokusuyla bağdaşmayan, büyük masraflarla yapılan sözde galeri de ihtiyaç olan sosyal donatılar bulunmamaktadır, hata ve eksik çoktur. Kent merkezinde insanların rahatlıkla ulaşabilecekleri yeni ve gerçek sanat mekânlarına büyük ihtiyaç bulunmaktadır. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak belediyelerin kalıcı kültür sanat projelerine kaynak ayırmasını istiyoruz.  Bu bağlamda Sanat Parkı alanında mevcut Atatürk Sanat Galerisine ek olarak aynı anda 2-3 sergi açılabilecek sanat galerisi yapılmasını öneriyoruz.  Ayrıca yıkılan Ahmed-i Hani Parkının da açık ve kapalı, kültür sanat etkinliklerinin yapılabileceği açık hava galeri mekanı olarak düzenlenmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz. Kentimizin kültür sanat kimliği kazanabilmesi için öncelikle bu alanda doğru projelerin hayata geçirilmesi gerekir.  Ancak Atatürk Sanat Galerisi'nde galeri anlayışından uzak işlevsel olmayan mimari yanlışın tekrar edilmemesi için de yetkilileri uyarıyoruz. Proje yaparken dikkat edilmeli, gerçek uzmanlardan görüş alınmalı, üzerinde çalışılmalıdır. Birilerini zenginleştirmek yerine, kenti zenginleştirmek kente değer katmak amaçlanmalıdır.   Kentimizin tarihi ve kültürel birikimini yansıtan hatıra fotoğraf çekim alanları da düşünülmelidir. Ayrıca Büyükşehir olan Van’da konser, kongre ve gösteri salonu olmaması kültür, sanat ve turizmin gelişmesini olumsuz etkilemektedir” ifadelerini kullandı.

“Akılcı yatırımlara ve projelere ihtiyaç vardır”

Saadet Partisi İl Başkanı İlhan, “Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere merkez belediyelerin bu alanda çalışma başlatması gerekir. Açık hava ve konser etkinlik alanı yapılmalıdır. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak Edremit Belediyesi'ne de çağrıda bulunuyoruz. Çevre Şehircilik ve İklim Müdürlüğü ile 112 Komuta Merkezi arkasında bulunan 35 dönümlük araziyi betonlaştırmak yerine büyükşehir meclisinde alınan karar ve yapılacak imar tadilatıyla yaz aylarında kullanılacak tören, konser, miting, festival, yarışma, yürüyüş, bisiklet alanı ve sosyal kültürel etkinlik alanına dönüştürülmelidir. Edremit'i betonlaştırmak rant merkezi yapmak yerine güzelleştirerek, kültür ve sanat merkezine dönüştürülmelidir. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak 2014 yılında Edremit'te söz konusu alanda basın açıklaması yaparak betonlaştırma girişim ve anlayışına tepki göstermiştik. Bu hassasiyetimiz, bu konu da ki kararlı duruşumuz devam etmektedir. Van'ın yeşil alanlara, kültür ve sanat mekanlarına sosyal donatılara özetle insanı mutlu ve huzurlu eden, insanı merkeze alan akılcı yatırımlara ve projelere ihtiyacı vardır” şeklinde konuştu.

 

 

 

Bakmadan Geçme