RAHATSIZ OLANLAR VAR

Vali Münir Karaloğlu'nun geçtiğimiz yıl başlattığı 'Gönül Sofrası' iftar programına bu yıl da devam edildi. Kentteki mahalle ve köy muhtarlarıyla beraber dini ve toplumsal kanaat önderleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile kurum amirlerine bir iftar yemeği verildi. Yaklaşık 650 kişinin Rescate Otel'de katıldığı iftarda konuşan Vali Karaloğlu, İslam coğrafyasında yaşanan savaşlara dikkat çekerek Gezi olaylarında çiçeği, börtü böceği bahane ederek Ortadoğu'daki gibi Türkiye'yi de karıştırmak isteyenlerin olduğunu söyledi. İftar davetine katılanlara teşekkür eden Karaloğlu, deprem sonrası hükümetin Van'a yaptığı hizmetleri anlatarak, kanaat önderlerinden başta çözüm süreci olmak üzere bölgede devam eden kan davaları, kız çocuklarının eğitimi ve küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmemesi konularında destek istedi. İslam coğrafyasının Ramazan ayına rağmen zor bir dönemden geçtiğini anımsatan Vali Karaloğlu, Ramazan ayına rağmen kan ve gözyaşının oluk oluk aktığını, insanların da topluca katledilişlerine şahit olduklarını kaydetti. Türkiye'ye bakıldığında da başta ekonomi olmak üzere insanın göğsünü kabartacak ilerleme ve gelişmelerin yaşandığını dile getiren Karaloğlu, "Türkiye'nin ekonomide ve toplumsal barışta yakalamış olduğu bu başarı dostlarını heyecanlandırıyor, mutlu ediyor" dedi.
"TÜRKİYE'NİN YAKALAMIŞ OLDUĞU İVMEDEN RAHATSIZ OLANLAR VAR"
Türkiye'nin yakalamış olduğu ivmenin belli çevreleri rahatsız ettiğini dile getiren Karaloğlu, "Bunu hazmedemeyenler var. İşte bu güçler, bu çevreler, bu ülkeler bizim problemli alanlarımızı tespit ederek o alanlarımızı kaşıyarak kardeşliğimize zarar vermek ve zedelemek istiyorlar. En son Gezi Parkı olaylarında ağaçla başlayan, çiçekle börtü böcekle başlayan olayların nerelere vardığını, vardırıldığını hep beraber gördük. Onun için bin yıldır bu topraklarda devam eden kardeşliğimizi geliştirmek, perçinlemek, kardeşliğimizi zedeleyen sorunlarımızı hızlı bir şekilde ortadan kaldırmak ve yine bin yıldır olduğu gibi kutsal değerlerimiz etrafında kenetlenerek geleceğe kardeşliğimizi taşımak zorundayız. Yoksa Allah muhafaza bugün Ortadoğu'da, Suriye'de, Mısır'da, Somali'de, Myanmar'da, Filistin'de yaşananlar, bu topraklarda da yaşansın diye çaba sarf eden bir sürü odak var, bir sürü güç var. Onun için uyanık olmak durumundayız ve birbirimize daha çok kenetlenmek durumundayız. İhtilaflarımızı değil, ittifak ettiğimiz konuları öne çıkarmak durumundayız" dedi.
"HÜKÜMET DEPREM SONRASI VAN'IN AYAĞA KALKMASI İÇİN 5,5 MİLYAR TL HARCAMA YAPTI"
23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Van'ın iki büyük depremle sarsıldığını anımsatan Vali Karaloğlu, bu sıkıntılı günlerin de başta Başbakan Erdoğan ve 75 milyon Türk halkının desteğiyle kentin yeniden toparlandığını kaydetti. 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerine dönüp bakıldığında geçici barınma için çadır ve konteyner kurulduğunu bildiren Karaloğlu, "Depremden hemen sonra bu kentte 75 bin çadır dağıttık. 30 bin konteynerle 35 adet konteyner kent kurduk. Daha sonra depremin 39'ncu günü bu kentte kalıcı konutların temelini attık. Depremin 1'nci yıl dönümünde de 15 bin 480 konutun anahtar teslimini yaptık. Sadece bunlar mı? Hayır. Bu konut alanlarında yeni okullar, yeni camiler, yeni parklar, arıtma tesisleri, altyapılar, üst yapılar yaptık. Hepsi 1 yıllık kısa süre içinde 5,5 milyar TL harcanarak yapıldı ve bu kent yeniden ayağa kaldırıldı. Bu nasıl oldu? Başta Sayın Başbakanımızın ve hükümetimizin hiçbir fedakârlıktan kaçınmadan kentimizin tüm ihtiyaçlarını karşılamasıyla oldu" dedi.
"DEVLET ELEKTRİK, HAYVANCILIK DESTEĞİ VE AZ HASARLI KONUTLARA TOPLAM 289 MİLYON TL ÖDEME YAPTI"
Depremden sonra kurulan çadır ve konteyner kentlerde kullanılan elektrik ücretlerinin devlet tarafından ödendiğini kaydeden Vali Karaloğlu, "Bugüne kadar konteyner kentlerde, köylerde vatandaşın kullandığı konteynerlerde ve çadır kentlerde kullanılan, tüketilen 175 milyon TL elektrik parasını ödedik. Bilindiği gibi Van hayvancılık bölgesi. Depremden sonra hayvancılık yapan çiftçilerimizin yemleri de zarar görmüştü. Gıda, Tarım ve hayvancılık Bakanlığımız çiftçilerimize destek olsun diye 64 milyon TL hibe olarak çiftçilerimize ödeme yaptı. Ayrıca depremde evi az hasarlı olan konut sahiplerine kişi başı bin 250 lira olmak üzere toplam 50 milyon TL ödeme yapıldı. Sadece elektrik, az hasarlı ve hayvancılık yapan vatandaşlarımıza devletimizin ödediği toplam miktar 289 milyon TL. Bu, tamamen karşılıksız. Bu, deprem sonrasında Van'da depremzede vatandaşlarımıza devletin harcamış olduğu kaynak" diye konuştu.
Deprem sonrası Evini Yapana Yardım (EYY) metoduyla köylerde yapımı devam eden konutlarla ilgili de bilgi aktaran Karaloğlu, Van ve Erciş'te bulunan 184 köyde toplam 9 bin 400 hak sahibi olduğunu kaydetti. Evini Yapana Yardım (EYY) metoduyla köylerdeki evlerin yapımının devam ettiğini bildiren Karaloğlu, "Şu ana kadar 6 bin vatandaşımız EYY metodu kapsamında bizden kredi kullanmış. Bunlardan 2 bin tanesi tamamlandı. Şu anda vatandaşımız içinde oturuyor. 4 bin tanesinin de inşaatı devam ediyor. Burada biz vatandaşımıza projesini veriyoruz, kontrollerini yapıyoruz. Ama vatandaşımız taşeronunu, müteahhidini seçiyor veya kendi işgücüyle evini yapıyor. Biz kredi verip denetlemesini yapıyoruz. Şu ana kadar köylerimizdeki bu EYY metoduyla vatandaşımıza 201 milyon TL kredi kullandırmışız. Bu krediler de yine 20 yıl vade, yine faizsiz ve vade farksızdır. Yine 2 yıl ödemesiz, geri kalan 18 yılda eşit taksitlerle faizsiz olarak geri ödeme yapılacak. Sadece konut değil, 2 bin 300 adet de ahır yapıyoruz. Bunların 300 tanesi tamamlandı" dedi.
"KÖYLERDE EVİ TAMAMLANAN VATANDAŞLAR KONTEYNERLERİ TESLİM ETSİN"
Köylerde kurulan konteynerlerin, evlerin yapılmasına rağmen hala teslim edilmediğini belirten Vali Karaloğlu, bu konuda muhtarlardan iade konusunda destek istedi. EYY metoduyla evini yapan vatandaşların elektrik aboneliğini yapmaları tavsiyesinde de bulunan Karaloğlu, "Köylerde evlerini tamamlayan vatandaşlardan konteynerlerini almaya başladık. Ama bazı köylerimizde maalesef evi bitmiş olmasına rağmen konteynerini kullanmaya devam edenler var. Hem biten evinde oturuyor, hem de konteynerini kullanmaya devam ediyor. Bakın bu kenteynerler bize lazımdı. Türkiye'nin dört bir tarafından 30 bin adet konteyner imal edildi ve bize gönderildi. Şu anda da bunlara ihtiyacı olan, özellikle Suriye'deki savaş dolayısıyla ülkemize göç eden kardeşlerimiz var. Bu konteynerleri köylerimizden alıp ihtiyacı olan illere göndermemiz lazım. Daha önce konteynerlerin elektriklerini ücretsiz olarak biz veriyorduk. Artık evi biten vatandaşlarımız hızlı bir şekilde evlerinin elektrik abonesini yapmalı ve konteynerlerini bize teslim etmeli ki; biz de onları ihtiyacı olan bölgelere gönderebilelim" dedi.
Köylerde deprem konutları yapmak amacıyla ağır tonajlı araçların köy yollarını tahrip ettiğini kaydeden Karaloğlu, bu konuda Van milletvekillerinin ek kaynak arayışlarının devam ettiğini, paranın gelmesi halinde inşaat sezonu sonunda yolların onarılacağını söyledi.
"ŞEHRİN İÇME SUYU SORUNUNU KISA SÜREDE ÇÖZMEK İSTİYORUZ"
Deprem sonrası Van ve Erciş'te kalıcı konutlarla birlikte yıkılan dersliklerin de yerine yenilerinin yapıldığını bildiren Karaloğlu, "Deprem sonrasında Van ve Erciş ilçesinde 17 bin 480 kalıcı konut yaptık. Bunlarla beraber okullar yapıldı. Bizim depremde bin 15 dersliğimiz zarar görmesine rağmen şu ana kadar 2 bin 650 dersliğimiz yapıldı, yapılıyor. Neredeyse kaybettiğimiz dersliklerin yerine tam 2,5 kat derslik yaptık. Yeni hastaneler yapıldı. Bölge Hastanemizin yanında 550 yataklı Kadın Doğum Çocuk ve Kalp Damar Cerrahi Hastanemizin inşaatı devam ediyor. İhalesi yapılan Psikiyatri ve Fizik Tedavi Hastanemiz de yine Edremit'te yakın bir zamanda başlayacak. İlçelerimizden Muradiye'de, Çaldıran'da, Özalp'ta ve Erciş'te de yine hastane inşaatlarımız devam ediyor. Bunlar deprem sonrasında yapılan çalışmalar. Şehrin içme suyu ve altyapısı ile ilgili Şamran kanalından 48 kilometrelik 2 metre çapında 2000'lik çelik borularla yeni bir su hattımız devam ediyor. Edremit'e kadar olan kısmını inşallah kısa sürede bitirmek istiyoruz. Bu konutlardaki mevcut su sorununu kalıcı bir şekilde çözmek için çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.
Vali Karaloğlu, konuşmasının sonunda son günlerde bölgede sınır anlaşmazlığı yüzünden meydana gelen cinayetler, kız çocuklarının eğitimlerine devam etmemeleri, kan davaları ve kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi konusunda dini ve toplumsal kanaat önderlerinden destek istedi.
AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici'nin de bir konuşma yaptığı iftara AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi, Vali yardımcıları Mehmet Özel ve Hakan Alkan, İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, İl Müftüsü Nimetullah Arvas ve çok sayıda davetli katıldı. İftar sonrası İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ın okuduğu yemek duasının ardından çok sayıda kanaat önderi ve muhtar programı düzenleyen Vali Münir Karaloğlu'nun yanına gelerek teşekkür ettiler.

Vali yardımcıları Mehmet Özel,İl Müftüsü Nimetullah Arvas,Vali Münir Karaloğlu,Milletvekili Fatih Çiftçi,muhtar,konteyner,ihmal

Bakmadan Geçme