Peker: Halkımız çareyi Deva Partisi'nde arıyor

Gazetemizi ziyaret ederek önemli açıklamalarda bulunan DEVA Partisi İl Başkanı Erdinç Peker, 'Halkımız ekonomideki kötü gidişattan dolayı iktidar partisini kafasında bitirmiş, çıkış kapısı olarak DEVA Partisi'ni görüyor. Partimiz herkesim tarafından yoğun ilgi görüyor. Allah'ın izniyle iktidara gelir gelmez hazırladığımız eylem planımızı hayata geçirerek vatandaşlarımızın sorunlarını bir bir çözüme kavuşturacağız' dedi.

Burhan Ergin

Kurucu İl Başkanı Semra Odabaşı’nın yerine atanan DEVA Partisi Van İl Başkanı Erdinç Peker beraberindeki Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Kadir Peker, Sosyal Politikalar Başkanı Servet Cibali, Seçim İşleri Başkanı Azim Tatar, Teşkilat İşleri Başkanı Nevzat Eser, Kültür, Sanat ve Turizm Politikaları Başkanı Hicran İsaoğlu ve Kurumsal İletişim ve Tanıtım Politikaları Başkanı Yunus Yılmaz ile birlikte gazetemizi ziyaret ederek gündemi değerlendirdi.

Ülkemizde yaşanan tüm sorunlara hakim olduklarını söyleyen Peker, “Göreve geldikten sonra ilimizdeki tüm yerel gazeteleri, gazetecileri, radyo ve televizyon kanallarını ziyaret ederek sorunları konuşuyoruz. Van’ın sorunlarını birinci ağızdan dinliyoruz. Bizim her ne kadar siyasi kimliğimiz olsa da asıl amacımız Van’ımızın gelişmesine katkı sunmak. Eylem planımızda ilk 90 günde, 180 günde, 360 günde yapacağımız tüm çalışmaları yazdık. Biz ülkemizin sorunlarını çözmeye kanaat getirmişiz, emin olduğumuz için şimdiden sorunların nasıl çözüleceğine dair hazırlık yaparak yazdık. Biz ülkemizde yaşanan tüm sorunları çözmek için halkımıza taahhüt verdik” dedi.

“Gençlerimiz kendi işini yaparak ülkemize katkı sunacak”

İşsizliğin önüne geçmek için çalışacaklarını belirten Peker,”İşsizliği çözmek için Van’daki fabrikaların sistemini değiştirmemiz gerekiyor. Bizim fabrikalar şuan personel istihdamından çok makine istihdamı sağlıyor. Organize Sanayi Bölgemiz istihdam konusunda çok zayıf kalıyor. Allah’ın izniyle iktidara geldiğimiz zaman öncelikle Organize Sanayi Bölgemizde istihdamı arttıracağız. Ondan sonra tarım, hayvancılık alanlarına ağırlık vereceğiz. Gençlerimizi girişimciliğe yönlendireceğiz. Bu yönde çok güzel projelerimiz var. Gençlerimiz kendi işini yaparak ülkemize katkı sunacak. Bu konuda biz her türlü desteği vereceğiz. Şuan birçok öğrencimiz staj alacak yer bulamıyor. Biz göreve geldiğimiz zaman stajyer ve işveren arasındaki köprüyü de oluşturacağız” diye konuştu.

“18. maddeyi de ancak kamulaştırma yaparak düzeltebiliriz”

Van’ın kanayan yarası 18. maddeye değinen Peker, “Tarım alanlarımız çok geniş ama ne yazık ki kısmen siyasi nedenlerden dolayı kısmen de ekonomik şartlardan dolayı şuan arazilerimiz tarıma açık değil. Van’da uygulanan 18. madde birçok mağduriyete yol açtı. Tarım alanlarımızı 18. maddede vasfını değiştirip imara açmışız ama ne yazık ki herkesi birbirine ortak ettik. Ne yapılaşma yapabiliyoruz ne de tarım alanlarından faydalanabiliyoruz. Van’da öncelikle bu yasayı düzeltmemiz gerekiyor. Van’ın kanayan yarası 18. maddeyi de ancak kamulaştırma yaparak düzeltebiliriz. Çünkü kamulaştırma yapıldığı zaman bedeli devlet ödeyecek. Vatandaş parasıyla isterse başka yerden arsa alabilecek veya parasını inşaat, tarım gibi alanlarda kullanabilecek. Şimdi ki yasada insanların tanımadıkları ortakları var. Benim 5 dönüm arsam varsa bunun 500 metresi Hicran hanımı hiç tanıyorsam onun adına kayıtlıdır. Ne ben iş yapabiliyorum ne Hicran hanım çünkü bizim önce uzlaşmamız gerekiyor. Bu uzlaşı da yıllarca sürüyor. 18. maddenin bazı yerlerde uygulanmaması gerekiyor. Bu yerlerden biri de Van’dır. Bizim sorunlarımızı kamulaştırma yaparak çözmemiz gerekiyor. Zaten Van her alanda geri kalmış bir kent. Devlet politikalarında zayıf kalan bir iliz. Van’a pozitif ayrımcılık uygulanması gerekirken ne yazık ki siyasilerimiz Van’ı hak ettiği şekilde temsil etmiyor. Temsil edemedikleri için var olan hakkımızı da alamıyoruz” ifadelerini kullandı.

“DEVA Partisi’nin kadrosu çok güçlüdür”

Ekonomideki kötü gidişattın insanları zor durumda bıraktığını belirten Peker, “Halkımız ekonomideki kötü gidişattan dolayı iktidar partisini kafasında bitirmiş, çıkış kapısı olarak da DEVA Partisi’ni görüyor. Vatandaşlarımızı ziyaret ettiğimizde biz DEVA Partisinden geliyoruz dediğimiz zaman kapılarını sonuna kadar açıyorlar. Partimiz herkesim tarafından yoğun ilgi görüyor. Şuan halkın ihtiyaçlarını karşılayabilecek tek parti DEVA’dır. İktidar vatandaşlara vaat vermek yerine sorunları çözmek için çalışmalıdır. Çünkü şuan bütün yetki iktidar partisindedir. İnsanların nefes alabileceği adımlar atmalı ama ne yazık ki sorunları çözecek kabiliyetleri olmadığı için çözemiyorlar. DEVA Partisi’nin kadrosu çok güçlüdür. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz başta olmak üzere tüm sorunları çözecek kabiliyettedir. Bunu halkımızda görüyor. Tek kurtuluş yolu DEVA Partisidir. İnsanlar ülkemizde değişim istiyor. İlk seçimde iktidar gidici DEVA gelicidir” şeklinde konuştu.

“Van için kangren olan tüm sorunları çözeceğiz”

Van’ın birçok sorunun bulunduğunu, çözmek içim çaba sarf edeceklerini belirten Peker, ”Uçak bilet fiyatlarının yüksek olması uçak sayısının yeteri kadar olmamasından kaynaklanıyor. İlimizin milletvekilleri gerekli lobiyi oluşturamadılar. Şuan Van’da 20 uçak hizmet vermesi gerekirken ne yazık ki şuan 6-7 uçak Van’a hizmet ediyor. Çoğu kişi uçak biletine ulaşamıyor. Bu sebepten dolayı Van’da düzenlenmesi planlanan birçok kongre ve etkinlikte iptal oluyor. Bu hem Van’ın ekonomisini etkiliyor hem de sosyo kültürel olarak gelişmemizi engelliyor. Bunun tek suçlusu siyasilerimizdir. Siyasiler ne yazık ki o lobiyi oluşturamadıkları için uçak sayımız yetersiz kalıyor. Arz talep meselesinden dolayı da fiyatlar yükseliyor. Biz iktidara geldiğimizde Van için 20 uçak gerekiyorsa 20 uçak için ayağımızı yere koyacağız. Ne gerekiyorsa yapacağız. Van’a pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. İstanbul’da taziyesi olan bir asgari ücretlinin gidiş gelişi 4 bin liraya mal oluyor. İnsanların kendi taziyesine gidememesinden daha acı bir şey olabilir mi? Otobüs bilet fiyatları da aldı başını gidiyor. Akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş herkesimi olumsuz etkiledi. Akaryakıttaki zamlar otobüsle seyahati imkansız kılma noktasına getirdi. Biz kendi iktidarımızda bunları düzelteceğiz.Van için kangren olan tüm sorunları çözeceğiz. Hepsini bir seferde çözeceğiz dersek hem kendimi hem de halkımızı kandırmış olacağız. Biz sorunlarımızı öncelik sırasına göre belirleyerek yol kat edeceğiz. En önemli sorundan başlamak kaydıyla tüm sorunları çözeceğiz” dedi.

“TÜİK’in verdiği rakamlara inanmıyorum”

Türk lirasının alım gücünün çok zayıf olduğuna vurgu yapan Peker, “4 bin 253 lira olan asgari ücret aslında iyi para, kulağa hoş geliyor ama ne yazık ki bu parayla Cumhuriyet Caddesi’ni baştan başa dolaşın. Cebinizde bir lira kalmaz. Geçtiğimiz gün bir kurum müdürüyle oturmuştuk. 13 bin liraya yakın maaş aldığını söyledi. Bana hesabını gösterdi. -32 lirası kalmıştı. Çünkü Türk lirası eridi, değeri kalmadı. 13 bin lira iyi para ama domatesin 30 lira olduğu, patlıcanın 28 lira olduğu, biberin 19 lira olduğu, patates, soğan herkesin birinci derecede ulaşması gereken bir gıdayken bugün 10 liradan satılıyor. İstanbul, Rize gibi yerlerde ekmek 5 liraya satılıyor. Bazı yerlerde 3 liraya satılıyor. Zam düşünülüyor ama ne yazık ki zam yapılmıyor. Fırıncıların özellikle un başta olmak üzere girdi maliyetlerinin artmasından dolayı kurtarmıyor. Üreticimiz bahçesinde ürettiği domatesin fiyatı için 2 lira derken marketlerde 20 liranın üzerinde satılıyor. Bir tır salatalık 25 bin liraya doluyor. Nakliyesi 30 bin liradır. Nakliyenin üründen fazla olduğu bir ülkede kim ucuza erişebilir. Hayat pahalılığının ana sebebi Türk lirasının değeninin düşük olmasıdır. Ülkemizde enflasyon çok yüksek, ben TÜİK’in verdiği rakamlara inanmıyorum. Gerçek enflasyon sokaktadır. TÜİK raporlarına göre domatesi 3 buçuk liradan alıyormuşuz ama ne hikmettir nereden alındığını bilmiyoruz. TÜİK bize alışveriş yaptığı yerlerin listesini verirse biz oralarda alışveriş yaparız. Öğrencilerin en kolay ulaştığı yemek melemendi. Şuan bir melemenin maliyeti 80 lira oldu. En ucuz ulaşabilir yemek 80 lira olmuşsa değişim şarttır” dedi.

“Hükümet halkı perişan ediyor”

Hükümete eleştirilerde bulunan Peker, “Genel Başkanımız Ali Babacan ekonominin dehasıdır. Ekonominin başında olan insanların ekonomist olması gerekmektedir.Bizim iktidarımızda etkili insanlar yetkili olacak. Koltuğun hakkını veren insanlar orada görev alacak. Hükümet ısrarla faizin haram olduğunu söylüyor. Elbette haramdır. Bunu ülkede bilmeyen mi var? Bankalarda yüzde 32, devlet bankalarında yüzde 14 civarında faiz alınıyor. Yüzde 14’lük faiz caiz, 14 üstü mü haramdır. Hükümet faizle mücadele edeceğim edasıyla halkı perişan ediyor. Merkez Bankasına müdahale ederek ekonomideki sorunları çözemezsiniz. Merkez Bankası’nın özgür, bağımsız olması gerekir. Hükümet insanları borcu borçla kapatmaya mahkum etti. İnsanlar önünü göremiyor. Şuan eve nasıl ekmek götüreceklerinin hesabını yapıyorlar. İnsanların morali bozuk, selam vermek istemiyor” diye konuştu.

DEVA Partisi Van İl Başkanı Peker son olarak VASKİ’ye çağrıda bulunarak, “Son zamanlarda VASKİ’den dolayı çok ciddi şikayetler alıyoruz. Vatandaşlara hizmet götürmesi gereken bir kurum gidip vatandaşların suyunu kesiyorsa veya yasa çıkarıp herhangi bir mahallede kanalizasyon yok, içme suyu yok ama onlardan bunun bedelini alıyorsa bu yanlış bir uygulamadır. Biz sizin aracılığınızla VASKİ yetkililerini uyarmak istiyoruz. Bu yaptığınız sosyal devlet anlayışına uygun değil. Su kullanmak vatandaşların en tabi haklarından biridir. Yeni valimizin gelmesinden dolayı suyu kesilen vatandaşlarımızın bazılarının suyu açılmaya başlamış, inşallah açılmadık su varsa onları da açarak mağduriyete son verirler. İnsanların evine ekmek götüremediği bir yerde üstüne üstlük birde sularını kesmek sosyal devlet anlayışına tamamen aykırıdır. VASKİ bir an evvel yaptığı yanlıştan dönmeli” şeklinde konuştu.

Gazetemiz çalışanlarından Rıdvan Can, DEVA Partisi Van İl Başkanı Erdinç Peker’e ve beraberindeki heyete nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme