Özgecan İçin Kürtçe Ağıt Yakıldı

Van’da bir araya gelen kadınlar, Mersin’de öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için Kürtçe ağıtlar yaktı.

Van Kadın Derneği (VAKAD) tarafından Fakiye Teyran Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasına onlarca kadın katıldı. Burada basın metnini okuyan VAKAD üyesi Müjgan Güneri, erkekler tarafından aile içinde, sokakta, okulda, gözaltında, karakolda şiddete uğrayarak yaşamak zorunda bırakıldıklarını belirterek, eşit işe eşitsiz ücretlerle, esnek güvencesiz ve hane içi ücretsiz çalışma koşullarında emeklerine el konulduğunu söyledi. Güneri, Özgecan’ın katillerine ‘cani’ denildiğini belirterek "Bu caniler başka bir gezegenden mi geldi buraya? Cani dedikleri şey, erkeklerin içindeki erkekliktir. Erkeklerin bu toplumdan öğrendiği erkekliktir. Daha anne karnındayken ‘erkek çocuk doğacak’ diye yüceltilen, sonrasında ‘paşam, aslanım’ diye yüceltilen erkekliktir bizi öldüren, bize şiddet uygulayan” dedi.
Özgecan gibi binlerce kadının hunharca katledildiğine dikkat çeken Güneri, şöyle konuştu: “Özgecan’dan önce Nazime’yi kocası canlı canlı yakarak öldürdü. Adalet’i kocası kurduğu pusu sonucu 11 yerinden silahla vurarak öldürdü. Eylem, 7 aylık hamileyken kocası tarafından bıçaklandı, ölmeyince üstünden araba ile geçerek öldürüldü. Mübarek’i kocası 8,5 aylık hamileyken elektrik akımı vererek katletti. Güldane’yi kocası çocuklarının gözleri önünde balkondan atarak öldürdü. Koca, baba, sevgili, boşandığı eşi, ayrılmak istediği sevgilisi, abisi tarafından öldürülen binlerce kadın biliyoruz.” 
Dünyadaki tüm kadınlarla birlikte kadına yönelik şiddete son demek için sokaklarda olduklarını vurgulayan Güneri, “Biz kadın örgütleri bu alanlarda defalarca eylem yaptık, ağıtlar yaktık, isyan ettik, öfkemizi kustuk, taleplerimizi dile getirdik. Yıllardır sokak sokak, köy köy gezerek çalışmalar yaptık, merkezler kurduk, çalışmalar yaptık. Çığlığımızı duymanız için daha kaç kadın öldürülecek, daha kaç kadına tecavüz edilecek, daha kaç kadın canavarca yakılarak katledilecek. Feminist mücadele için buradayız. İnsanlaşmayacaksanız biz kadınlar hiçbir yerde yanınızda olmayacağız. Tecavüz etmek erkeklikse, şiddet uygulamak erkeklikse, hayatımızda erkek istemiyoruz” şeklinde konuştu.
Yapılan basın açıklamasının ardından Cumhuriyet Caddesi üzerinden Sanat Sokağı’na yürüyen kadınlar, burada oturma eyleminde bulundu. Özgecan için Kürtçe ağıtların yakıldığı basın açıklamasına, 7 aylık hamile olan ve kocası tarafından öldürülen Eylem Pesen’in annesi de katıldı.

Bakmadan Geçme