Obama: Anlaşma olmasaydı Ortadoğu’da savaşlar artabilirdi

ABD Başkanı Obama, İran ile P5+1 ülkeleri arasında sağlanan nükleer anlaşmanın bölgesel ve uluslararası güvenliğe yönelik büyük bir tehdidin barışçıl şekilde çözülmesi imkanı sunduğunu belirterek “Anlaşma olmadan Ortadoğu’da daha fazla savaş riski bulunuyor” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, İran ile P5+1 (ABD, Rusya, Britanya, Fransa, Çin + Almanya) ülkeleri arasında sağlanan nükleer anlaşmanın ardından Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenledi.

Anlaşmanın sağlandığı günün tarihi bir gün olduğunu ifade eden Obama, İran’ın nükleer silah elde etmesini önleyecek nihai kapsamlı anlaşmanın Amerikan liderliğinin ve diplomasinin güçlü bir göstergesi olduğunu söyledi.

Anlaşmanın detayları hakkında bilgiler aktaran Obama, “Bu anlaşmayla İran’ın nükleer silah programına giden her türlü yolu kesmiş oluyoruz” diye konuştu.

Mutabakata varılmadığı halde İran’ın nükleer tesislerinin denetlenmesinin mümkün olmayacağını dile getiren Obama, nükleer programını yakından izlenebilme kabiliyetini yitirmiş olacaklarını ifade etti.

Obama, “Bu anlaşmayla, eğer İran taahhütlerini ihlal ederse, bunun reel sonuçları olacaktır. İran’ın ekonomisine zarar verennükleer yaptırımlar yeniden geri konulacak” ifadelerini kullandı.

Nükleer anlaşmanın bölgesel ve uluslararası güvenliğe yönelik büyük bir tehdidin barışçıl şekilde çözülmesi imkanı sunduğunu belirten Obama, “Anlaşma olmadan Ortadoğu’da daha fazla savaş riski bulunuyor” dedi.

“Nükleer anlaşma ABD’nin ve müttefiklerimizin ulusal çıkarlarını karşılıyor, en ciddi tehdit olan İran’ınnükleer silah elde etmesini önlüyor” diyen Obama, mutabakatla ABD’nin ve dünyanın şimdi daha güven içinde olduğunu belirti.

Obama, anlaşmanın İran’ın bölgesine ve dünyaya yaydığı tüm tehditleri yok etmediği gibi uygulanmasının da uzun yıllara dayanan ciddi bir iş gerektirdiğini söyledi.

Nükleer anlaşmayı savunan Obama, “Daha güvenli bir dünya için tarihi bir şansı, belki hayatımızda bir daha yakalayamayacağımız fırsatı elde ettik. Başkan ve başkumandan olarak bu fırsatı değerlendirmek istiyorum” diye konuştu.

ABD Başkanı Obama, “Size güven içinde söyleyebilirim, hatta nükleer uzmanlar güvenle ifade edebilir ki İran nükleer bomba üretebilecek bir konumda olmayacak” dedi.

Bakmadan Geçme