Nuri Saydan, Van’da sahte ilaç yoktur

Saydan, Türkiye’de ilaç üretiminde ve ithalatında sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, Van’da sahte ilaç olma ihtimalinin bulunmadığını söyledi.

Rıdvan Can

Türkiye’de yaşanan sahte ilaç konusu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Van Eczacılar Odası Başkanı Murat Nuri Saydan, kendilerinin de bu olayı medyadan takip ettiklerini belirtti.

Van’da sahte ilaç satılma ihtimalinin bulunmadığını söyleyen Saydan, “Türkiye’de üretici ve ithalatçı firmalar her ürün için ayrı bir kare kod üretir bu kod sadece o ürün için geçerlidir ve kutunun güvenlik altına alınması içindir. Bunu üretici ve ithalatçı firmalar ürettikten sonra bunun kare kodunu Sağlık Bakanlığı’na bildirir. Daha sonra bunu ecza deposuna satınca hangi ecza deposuna hangi ürünü sattığını bildirir. Ecza depoları da hangi kere kodlu ürünün hangi eczaneye gittiğinin bilgisini Sağlık Bakanlığı internet sitesinde bilgi olarak verir. Eczanelerde bu ilaçları hastaya ulaştıracağı zaman hem Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Sigortası Medula Sistemi ve İlaç Takip Sistemi’nin (İTS) ortak çalışmasıyla bu ürünün satıldığını oraya bildirir. Oradan aldığımız provizyon sistemi ile hastaya bunu onayını aldığımız verilir. Bu nedenden dolayı hastalara sosyal güvenlik kurumunun medular provizyonunda verdiğimiz ilaçların sahte olma ihtimali yoktur” dedi.

İlaç sıkıntısı yaşıyoruz

Türkiye’de şuan bazı ilaçların üretiminde veya ithalatında sıkıntılar yaşandığını belirten Saydan, “ Bu ilaçlara ne yazık ki bizlerde ulaşamamaktayız. Çünkü depolarımızda bu ilaçlar şuan bulunmamaktadır. Bazı çevreler büyük ihtimalle bu açığı görüp bu yönde bir hazırlık yapıp bunları bu şekilde piyasaya sunmuşlardır. Van ilinde de bize böyle bir bilgi gelmedi. Van’da çünkü hastanelerimiz günü birlik tedavi kapsamında bunu yapmaktadırlar. Fakat genelde ilaçlarını serbest piyasadaki eczanelerden temin etmektedirler. Bu yüzdende bu ilaçlar hem Sosyal güvenlik kurumunun hem de İTS’nin kontrolünden geçtikten sonra hastaya teslim edildiği için Van’da böyle bir olayın olduğunu tahmin etmiyorum. Bu yönde bize ulaşan bir bilgi de yoktur” dedi.

Bakmadan Geçme