MUHTARLIK KIYMETE BİNDİ

Muhtar maaşlarını iki katına çıkaran düzenleme yapıldıktan sonra mahalle muhtarlığı için aday patlaması yaşanıyor. Van merkezde bulunan 34 mahalle için yaklaşık 200 kişi muhtar olmak için çalışırken Merkez Muhtarlar Derneği Başkanı, Süphan Mahallesi Muhtarı Temel Demez, aday olmayacağını açıkladı.

Fazıl ERÜŞ

Mahalli İdareler seçimleri öncesi Belediye Başkan adaylarından sonra mahalle muhtarları da seçim çalışmalarına başladı. 30 Mart yerel seçimler öncesi Van merkez mahallelerde aday patlaması yaşanıyor. Muhtarlık yarışında ciddi bir rekabetin olduğunu ifade eden Van Merkez Muhtarlar Derneği Başkanı Temez Demez, muhtarların toplum yaşamı içinde çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Hizmetin en güzelini kadınlar yapar

Bu yıl muhtarlık için ciddi sayıda aday olduğunu belirten Demez, “ Bunun en önemli nedeni muhtarların maaşına yüzde yüz zam’ın yapılmasıdır. 34 merkez mahallemizde yaklaşık 200 muhtar adayı var.  Kadın muhtar adaylarımız da bu yıl çok. Bu beni sevindirdi. Çünkü hizmetin en iyisini ve en güzelini kadın muhtarlarımızın getireceğini düşünüyorum. Daha önceki yıllarda da başvurular oluyordu ama bu kadar rağbet görmüyordu. Muhtar maaşları düşük olduğu için eskiden vatandaşlarımız ücret için değil kendilerini mahallede kanıtlamak ve mahallede yapılmayan hizmetleri yapmak için aday oluyordular. Özellikle 2-3 dönem muhtarlık yapan biri çok zor durumda kalabiliyordu. Çünkü mahalle sakinleri daha çok hizmet talebinde bulunuyor. Bu nedenle 2-3 dönemden sonra bir daha muhtarlığa seçilme şansıda azalıyor” dedi.

Muhtarlık yetkileri arttırılmalı

Muhtarlara anayasanın fazla yetki vermediğini vurgulayan Demez, “ Bu da bizim hizmet yapmamızı olumsuz etkiliyor. Biz sadece halk ile resmi kurumlar arasında köprü görevi görmüş oluyoruz. Devletimiz ya muhtarlık sistemini kaldırsın ya da yetkilerimizi arttırsın. Çünkü muhtarlar mahalleler için çok önemlidir. Muhtarlar mahalle sakinlerinin sevincini paylaşır ve dertleriyle dertlenir, hüzünlenir. Bunu hiçbir kurum amiri ya da kurum personeli yapamaz.  3 dönemdir Süphan mahallesinde muhtarım. Yasanın yetkilerimizi kısıtlamasına rağmen elimden gelen çalışmayı ve hizmeti yaptım. İlk muhtar olduğumda muhtarın yetkilerini gördüğümde bir daha muhtar olmayacağımı mahalleme söylemiştim. Ancak mahallem buna izin vermemişti.  Ama kesinlikle bu dönem aday olmayacağım” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme