Muhtaç Ailelere Vakıf Ev Yapıyor

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte en çok yoğunluğun yaşandığı kurumlardan bir tanesi de Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma Vakıfları oluyor.

İlhan Siyahtaş

İpekyolu İlçesine bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kuruldu. Yaklaşık bir hafta önce kurulan eski merkez üzerinden yardımlarını devam ettiriyor. Vakıf müdürü Mehmet Ali Şalem”yardıma muhtaç ailelerimize ev yapıyoruz, muhtaç ailelerimize alışveriş kartları vereceğiz. İlçemize bağlı olan ve dar gelirli, özürlü, hasta bakıcı, dul maaşı gibi ödenek alan ailelerimizin mağdur olmamaları için merkez vakfın aldığı kararlar ile ödeneklerini aynı şekilde aksatmadan vatandaşlarımıza veriyoruz. İpekyolu vakfımız daha yeni kuruldu. Kurumumuz yeni olduğu için aileler hakkında kararlar almamız gerekiyordu toplantı yaptık ve ailelerle ilgili yeni kararlar aldık. Alınan kararlar ile eski ödeneklere nazaran ödeneklerimiz arttı. Yani daha çok aileye yardımda bulunacağız. Şuan gıda bankası alınan karar ile kapatıldı ve yardımlar tamamıyla nakdi yardımlara döndü.  Ailelerimizin aldığı nakdi yardımlar minimum 150 TL’den başlayıp 1000 TL’ye kadar gidebiliyor. Bu tabi ailenin mağduriyetine göre, hasta bakacı ve yatalak, özürlü yada aile bireylerine göre hesaplanıp ailelerin bankalarda açmış oldukları hesaplarına yatırılıyor. Her ay düzenli nakdi yardım alan ailelerimiz var, iki ayda bir ve üç ayda bir nakdi yardım alan ailelerimiz var. Vakfımız geç kurulduğundan dolayı yardımlarımıza geç başladık. Yeni bir proje başlattık ailelere sıcak yemek dağıtacağız, yüz aile tespit ettik. İhalemizi yapacağız ve en uygun firma hangisi ise onunla anlaşıp sıcak yemek dağıtımımıza başlayacağız.  Muhtaç Ailelerimize tatlısı ile birlikte 4 çeşit sıcak yemek dağıtmayı hedefliyoruz. Daha önce aş evimiz vardı Van’ın Büyükşehir olması münasebetiyle yeni ilçeler oluştu ve aş evimiz Tuşba ilçemizin sınırları içerisinde kaldığından dolayı oraya devredildi. Şuan Tuşba ilçemizin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aş evi kurulmuş ve vatandaşa hizmet veriyor” dedi.

YARDIMA MUHTAÇ AİLELERE GIDA KART GELİYOR

İpekyolu SYDV Müdürü Mehmet Ali Şalem “ Hane ziyaretlerimizi hızlandırdık. Ailelerimizin mağduriyetlerini yerinde inceleyip ona göre karar alıyoruz.  Kömür ihalemizi önümüzdeki günlerde yapıp, ramazan ayı içerisinde vatandaşlarımıza dağıtmayı hedefliyoruz.  Kaymakamlığımız bir gıda kart kampanyası başlattı. Genel müdürlüğün Şefkat kart’ına benzeyen fakat yerelde biraz daha farklı olan gıda kart diye tabir ettiğimiz bir kartımız olacak. Ailelerinin o ay için hak ettikleri miktar ne kadar ise o karta yüklenecek ve aile tekel ürünleri hariç öbür geri kalan bütün ihtiyaçlarını bu kart ile ödeme yaparak giderecektir. Burada vatandaş piyasa araştırmasını kendi yapıp hangi ürün nerede kendisine uygun ise oradan alışveriş yapacak. Minimum 15 market belirleyeceğiz, firmaya verdikten sonra firma marketler ile anlaşacak ve markette en uygun indirimli fiyatlar ile alışveriş yapılabilecek. Yukarıda belirttiğim gibi minimum bu kartlar 150 Tl’lik olacak ve aileye göre, aile fertlerine göre bu rakam yükselmektedir. Bundan sonra vakfımızdan yardım alan ailelere verilecek olan bir alışveriş kartıdır. Kartı alan ailelerimiz sadece İpekyolu sınırları içerisinde bulunan alışveriş merkezlerinden değil Van’da bulunan bütün alışveriş merkezlerinden bu kart ile ihtiyaçlarını alabilecekler” dedi.

YARDIMA MUHTAÇ AİLELERE VAKIF EV YAPIYOR

İpekyolu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı evi olmayan ve muhtaç olan ailelerimize 25 bin TL yardımda bulunup ev yapıyoruz diyen SYDV Müdürü Mehmet Ali Şalem “ Barınma projemiz genel müdürlüğümüz tarafından yürütülüyor ve kriterleri var. Bu kriterler, ailede dul birinin olması, yaşlı olması, aile reisi yada aile fertlerinden birinin engelli olması, yada çok çok mağdur olup işsiz olan ailelerimize bu hak tanınıyor. Öncelikli kriterler bunlardır.  Minimum 25 Bin TL gibi bir para peyder pey olarak vatandaşa veriliyor. Evi vatandaş kendi isteğine göre yapabiliyor. Biz kurum olarak piyasa araştırması yaptık ve 25 Bin TL’ye 2+1 gibi bir daire yapabiliyor. Biz tabi bu yardımı yaptığımız zaman takipçisi oluyoruz, mühendislerimiz ile birlikte takip ediyoruz resimlerini çekiyoruz ve kayıt altına alıp daha sonra projelendiriyoruz. Vakıf olarak vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için elimizden gelen bütün çabayı sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.  

Bakmadan Geçme