MNG KARGO ERCİŞ’E 18 DERSLİKLİ OKUL YAPTI

MNG Kargo tarafından Van’ın Erciş ilçesinde ilk ve ortaokul yaptırıldı.


‘Kargo Poşetleri Kutuya, Çocuklar Okula’ sloganıyla hayata geçirilen proje kapsamında yapılan ilk ve ortaokulun resmi açılış töreni Erciş’te yapıldı. 


Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Van Milletvekili Fatih Çiftci, Erciş Kaymakamı Barboros Baran, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, MNG Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Vekili ve Genel Müdürü Aslan Kut, kamu kurum amirleri ile çok sayıda davetli katıldı.


Törende konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesinin 2002 yılında 7,5 milyar lira olduğunu anımsatarak, 10 yıl içinde Bakanlık bütçesini 7,5 milyar liradan, 45 milyar liraya taşıdıklarını ifade etti.


Ülkedeki yatırımlardan en önemlisinin eğitime yapılan yatırım olduğuna da vurgu yapan Bakan Yıldız, "Kendimizden daha çok sevdiğimiz çocuklara, şu anda bulunduğumuz ülkeden daha güzel bir ülke bırakmak için gece gündüz demeden uğraşıyoruz, çırpınıyoruz, koşturuyoruz. O yüzden şu ana kadar hayırseverlerimizin önemli ölçüde katkı koyduğunu ve önümüzdeki yıl içerisinde yaklaşık 50 milyar lirayla beraber kamu bütçesinden eğitime pay ayırdığımızı hep birlikte göreceğiz. Biz bu ülkede babalarımızın, dedelerimizin zamanında değil 12 yıl önce torpille kitapçı arardık. Yıllık 275 milyon liraya hazır kitapları bastırıyor ve öğrencilerimizin sıralarının üstüne bırakıyoruz. Bununla da yetinmiyoruz. 260 milyon liralık yemek yardımıyla da öğrencilerimizin karınlarını doyurmasını sağlamış oluyoruz. Türkiye genelinde öğretmenlerle ilgili istihdamda da artış olmuştur. Yapılan çalışmalarla ilköğretimde bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 28'den, 19'lara gerilmiştir. 10 yıllık süre zarfında 36 bin 109 hayırseverimiz okul, spor salonları, gençlik merkezi yaptırdı. Hayırseverlerin eğitime sunduğu katkının son derece önemlidir. Ülke genelindeki okullara şu ana kadar yaklaşık 1 milyon bilgisayar gönderildi. 17 ilde ise ‘Fatih Projesi’ uygulanmaktadır. Ülkemizin geleceği bugünden daha aydınlık olacaktır” dedi.


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise, MNG Kargo Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Aslan Kut'un, adı gibi bir iş yaptığını belirterek, "Başkasının derdiyle dertlenmek, eğitime katkıda bulunmak, kimsesizlerin, yaşlıların, engellilerin ve zayıfların elinden tutmak insan olmamızın gereğidir. ‘Eğitime Yüzde 100 Destek’ kampanyası kapsamında iş dünyası 2,5 milyar liralık yatırım yapmıştır. MNG Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Günal'a bu hizmetinden dolayı şükranlarımızı ifade ediyoruz. Bir düşünür der ki 'Ben adamlığı olmayan zengindense zenginliği olmayan adamı tercih ederim. 'Eğer bir insan hem adamlığı olan bir zengin, hem zenginliği olan bir adamsa biz başımızın üstünde taşırız. Nazif Günal, hem adamlığı, hem zenginliği olan bir adamdır ve MNG Kargo'nun böyle bir hizmet yapmış olması yaralı olan ve yaralarını sarmaya çalışan Erciş'e çok büyük anlam katmıştır. 2003'ün başında Van'da toplam 3 bin 432 derslik vardı. Bunların büyük bir kısmı depremde yıkıldı veya kullanılamaz hale geldi. Bugün hizmet veren ve şu anda faaliyette olan derslik sayısı 9 bin 147'dir. Yani yüzde 200'den fazla bir artış sağlanmıştır. Cumhuriyet öncesi dahil bütün tarih boyunca ulaştığımız derslik sayısı 3 bin 432'dir. Ama şu andaki derslik sayısı 9 bin 147'dir. Bu önemli bir rakamdır. Evliya Çelebi gittiği bazı illerde, özellikle eğitimin ön planda olduğu iller için 'sokakta rastladığım her 3 kişiden birisi öğrenciydi' diyor. Şu anda Van'ımızda 368 bin öğrenci vardır ve Van'ın nüfusu bir milyon 50 bindir. Demek ki, Van'da her 3 kişiden birisi öğrencidir. Hele, hele 4+4+4 uygulamasından sonra liselerin zorunlu hale gelmesiyle birlikte dağ başındaki, mezradaki kız çocuğumuz bile liseye gitmek zorundadır. Yani eğitim gören, okulda bulunan insan sayımız, her geçen gün geometrik olarak büyüyor. Hükümet, Van depreminden sonra Van'a kamu kaynaklarından 5 milyar lira para harcadı. 2012 yılında genel bütçeden bütün Türkiye'de yapılan yatırım miktarı 33 milyar lira. Van'a ise 2 yılda 5 milyar lira yatırım yapıldı. Bu tür projelerle hem bir bilinç oluşturan hem de bunu bir katma değere dönüştüren değerli genel müdürümüz Aslan Kut Beye de teşekkür ediyorum. Bir taraftan çevreyi koruyacağız, bir taraftan kirlenmeyi önleyeceğiz, bir taraftan da bunun geri dönüşümünü sağlayarak okullara dönüştüreceğiz. Bundan iyisi can sağlığıdır" ifadelerini kullandı.


Van Valisi Aydın Nezih Doğan da 75 milyonun Van depreminde oluşturduğu gönül birliğinin bundan sonra da devam etmesi temennisinde bulundu.


AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci ise okulun ilçeye kazandırılmasında emeği geçen başta MNG Kargo yetkileri ve diğer ilgililere ilçe halkı olarak minnettar olduklarını söyledi.


MNG Kargo Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Aslan Kut da yaptığı konuşmada, 10 yıl önce çıktıkları yolda 2 bin noktada 500 bin adrese hizmet verebilen ve 7 bin çalışanıyla dünyanın 220 ülkesine ulaşan bir ağa sahip olduklarını söyledi. Şirketi kurdukları yıllarda 'Bu ülkeyi sevmek yetmez' diyerek yola koyulduklarını, çalışmayı, başarmayı ve ülke insanıyla bütünleşmeyi esas aldıklarını anlatan Kut, "Bu anlayışı kendimize rehber edindik ve bu anlayışla hizmetlerimizi ürettik. Bu anlayışla birçok sosyal sorumluluk projesi geliştirdik. Öncelikle ülkemizin, şehirlerimizin birçok güzelliği olduğuna inandık ve hangi ilden kargoyu taşıyorsak 'o ilden kargonuz var' deyip, oradan çıkan bütün kargo kolilerinin üzerine o ili tanıtan, o güzellikleri ifade eden görseller koyduk. Buna da 'Kentlerin dili programı' adını verdik. Bununla yetinmedik. Bütün kargo şirketlerinin aylık ortalama 25-30 milyon civarında naylon poşet dağıttığını biliyoruz. Bu poşetleri geri toplamayı, çevreyi bundan korumayı, ekonomiye dönüştürmeyi ve bununla okul yapmayı hedefledik. Bugün burada bulunmamızın bir sebebi de bu projenin uygulanmasıyla ilgili. Bu projenin ilkini Bitlis'te yaptık. MNG İlk ve Orta Okulu'nda şu anda 400 öğrencimiz eğitim görüyor. Bugün de Erciş'te okulumuzu açıyoruz. İnşallah bu bağlamda gelecekte hep böyle okullar açmaya devam edeceğiz. Bu projede bize destek veren yaklaşık 80 bin kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından okulun açılış kurdelesini kesen Bakan Yıldız ve beraberindekiler, derslikleri gezerek öğrencilerle sohbet edip hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bakmadan Geçme