Milletvekili Gür Maliye Bakanı’n dan terkin istedi

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e mektup yazarak deprem sonrası ekonomik sorunlar yaşayan Van esnafının vergi ve SGK alacakları yönünde 3 yıl boyunca terkin edilmesi yönünde karar alınmasını istedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yazdığı mektupta Van’da meydana gelen iki yıkıcı depremlerin yıkıcı etkilerinin günümüzde de devam etmekte olduğunu belirten BDP Van Milletvekili Nazmi Gür depremin özellikle SGK ve vergi mükelleflerini (esnaf, sanayici, ticaret erbabı) etkilemeye devam ettiğini belirterek, “ Biriken bu borçların genel bütçeye etkisi son derece düşük olmasına rağmen, bu vergi borçlarının terkini ilimiz ekonomisine etkisi o kadar büyüktür. Bu nedenle vergi ve SGK alacakları yönünden 3 yıl boyunca terkin edilmesi yönünde karar almanız belki bütçeyi etkilemeyecek ancak ilimizin ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Kaldı ki bu terkin ile 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde Sakarya’da meydana gelen depremlerde, o dönem hükümetinin pek isabetli alınan terkin kararı, Van’a da uygulayarak; bir ayrıcalığı önlemiş olacaksınız, Devlet, doğal felaketler karşısında batıda başka doğuda başka bir uygulama yapamaz. Bu anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olur ifadelerine yer verdi.

Mektubunda Van'da meydana gelen deprem sonrasında, mükelleflerin önceki dönemlerden gelen borçlarının da hesaba katıldığında bu süre içinde ciddi bir vergi borcu biriktiğini belirten Gür,  Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi ile ilgili her hangi bir çalışma bulunmadığını, deprem sonrası Van'da ticaretin durma noktasına geldiğini,  kazanç sağlayacak iş yapılamadığı gibi, harcamaların arttığını, bu durumunun hane halkı için ciddi bir ekonomik yıkım olduğunu dile getirdi.

Gür mektubunda şunları söyledi: “Bu nedenle ilimizdeki esnafın biriken vergi borcu mücbir sebep halinin bitimi sonrasında önemli bir sorun olarak karşımıza çıkacaktır. Bu duruma şimdiden önlem almak mali idarenin gelecekteki yükünü hafifletecektir. Sorunun çözümü için bazı önerilerimiz olacaktır. Bunun için öncelikle geçmişte yapılan uygulamalara bakmak ve yapılabilecekleri tespit etmek gerekiyor. Van esnafının yaralarını sarmak ve depremin yıkımının yol açtığı mağduriyetleri gidermek için mali idarenin yeni kararlar alma zamanıdır”

Nazmi Gür; esnafın borç batağından kurtarılması ve ildeki ticaretin yeniden canlanması için meslek odalarının taleplerini ve çözüm önerilerini de içeren mektubunda şöyle dedi:  

4731 sayılı yasa da olduğu gibi 2011 ve 2012 yılı gelir ve kurumlar vergileri terkin edilmeli, ödenen vergiler iade edilmelidir. Bunun için Varlıklarının % 10'unu kaybetme şartı aranmamalıdır.

 

 

-         Mücbir sebep hali nedeni ile beyanname vermeyen, bildirimde bulunmayanların bu süredeki beyanname ve bildirimlerini tek bir beyanname ile bildirebilmeleri sağlanmalıdır.

-         Tüm bunlar Van Depreminde zarar görenler için çıkarılacak özel bir yasa ile yapılmalı ve depremden zarar görme konusunda bir oran aranmadan ayrımsız herkesi kapsamalıdır. Bunun için Varlıklarının % 10'unu kaybetme şartı aranmamalıdır.

Deprem nedeniyle Kötü seyreden ilimizin ekonomisinin canlandırılması için yeni teşviklerin belirlenmesi ve sürekli bir güven ortamı oluşturularak bölgeye yeni yatırımların gelmesi sağlamalıdır.

Kapıköy-Sınır kapısının aktif hale getirilmesi burada yapılan sınır ticareti kapsamında kota uygulamasından vazgeçilerek İran ile yapılan bölgesel ticaretin önündeki engeller kaldırılsın.

 

 

Bakmadan Geçme