MGK'dan Flaş Karar

Milli Güvenlik Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, sokağa çıkma yasağıyla birlikte başlayan operasyonlar için 'Bebekleri bile öldüren terör örgütüyle mücadele sürecek' denildi. Açıklamada ayrıca 'Suriye'nin geleceğinin inşasında ne mevcut rejimin, ne DEAŞ, ne de PYD-YPG başta olmak üzere herhangi bir terör örgütünün yer almaması gerektiği ifade edilmiştir' vurgusu yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen 2016 yılının ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, 6 saat 40 dakika sürdü.

Milli Güvenlik Kurulu ve Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarının ağustos ayında yapılması nedeniyle takvimde sıkışıklık yaşanmaması için şubat ayında gerçekleştirilecek toplantı, bir ay öne alınmıştı.

Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

1. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanması amacıyla yürütülen faaliyetler kapsamlı olarak görüşülmüştür.

Bu çerçevede; millî güvenliğimize yönelik iç ve dış tehditler ile bölücü terör örgütüne, paralel devlet yapılanmasına ve deaş'a karşı yurt içinde ve yurt dışında sürdürülen mücadele etraflıca değerlendirilmiştir. Kimden ve nereden kaynaklanırsa kaynaklansın, terörün her türü bertaraf edilene kadar, kararlı ve ilkeli şekilde mücadeleye devam edileceği belirtilmiştir.

Milletin temel değerlerini ve birlikte yaşama arzusunu hedef alarak, eğitim yuvalarını, sağlık kuruluşlarını, camileri tahrip edip kullanılamaz hâle getiren, baskı ve şiddet ile vatandaşlarımızı göçe zorlayan, bebekleri bile öldüren bölücü terör örgütüyle mücadelenin, aynı azim ve kararlılıkla sürdürüleceği vurgulanmıştır. İnsanlık dışı terör eylemleriyle, milletimizin birlik ve beraberliğine kasteden örgütle mücadelenin, hukuk kuralları içerisinde, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği konusunda hassasiyet gösterilerek yürütülmekte olduğu, zarar gören vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik tedbirlerin alınacağı ifade edilmiştir.

Bölücü terör örgütüne karşı, yakın iş birliği ve koordinasyon içerisinde başarılı operasyonlar icra eden güvenlik kuvvetlerimizin üstün gayretleri takdirle karşılanmış, şehitlerimize rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dilenmiştir. 

2. Suriye'de yaşanan gelişmeler değerlendirilmiş; bu ülkeden kaynaklanan tehditlerin, ülkemizin ve bölgenin güvenlik ve istikrarına etkileri ile siyasi çözüm konusundaki son gelişmeler üzerinde durulmuştur. 
Muhalif gruplarla birlikte suriye türkmenlerine olan desteğimizin devam edeceği yönündeki kararlılığımız teyit edilmiştir. Mülteci konusu başta olmak üzere, sınır güvenliğimizi etkileyebilecek hususlar ele alınmış, son günlerde sınırlarımıza yakın bölgelerde meydana gelen hadiselerin tekerrürüne mani olmak maksadıyla, alınan ve alınabilecek ilave tedbirler gözden geçirilmiştir. Suriye'nin geleceğinin inşasında ne mevcut rejimin, ne DEAŞ, ne de PYD-YPG başta olmak üzere herhangi bir terör örgütünün yer almaması gerektiği ifade edilmiştir.

3. Rusya'nın suriye'deki rejimle birlikte yürüttüğü faaliyetler hakkında kurul'a bilgi verilmiştir. Bölgede istikrarın tesis edilmesinde, müttefiklerimiz ve uluslararası toplumla birlikte hareket edilmekte olduğu belirtilmiştir.

 

4. Irak'ta yaşanan son gelişmeler değerlendirilmiş, terörle mücadelesinde yanında olduğumuz ırak'la ikili ilişkilerimizi geliştirecek unsurlar hakkında kurul'a bilgi sunulmuştur. Ayrıca, libya ve yemen ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmeler ele alınmıştır.

5. Avrupa Birliği ile yeniden olumlu bir ivme kazanan ilişkilerimizdeki son gelişmelerden duyulan memnuniyet ifade edilmiştir.

6. Siber saldırılar, siber güvenlik ve siber güvenlik faaliyetlerine daiK kurul'a bilgi sunulmuştur.


Bakmadan Geçme