Mangal ve semaver satışları keyifsiz

Hacı Yılmaz

Van’da son zamanlarda mangal ve semaver satışlarının iyi gitmediğini belirten sobacı-tenekeci esnaflar, 2012 yılında depreme rağmen havaların ısınmasıyla ile birlikte mangal,semaver satışlarının çok iyi olmasına karşın bu yıl satışlarda ciddi bir düşüş yaşandığını söylediler.

Durbak Soba Evi ustalarından Osman İnan,   yaz mevsimi olmasına karşın semaver, mangal satışlarında ciddi bir durgunluk yaşandığını belirterek, “Geçen yıl depremden yeni çıkılmasına rağmen mangal, semaver satışları çok iyiydi. Bu yıl satışlar durma noktasına geldi. Piyasada para dönmediği gibi ticarette de belirgin bir durgunluk var. Deprem nedeniyle çok sayıda Vanlı aile ilimizi terketti. Kimi ailelerde halen evlerine tam anlamıyla yerleşebilmiş değil.  Köylü insanlarımızda işsizlik nedeniyle köylerine dönüyor. Bu keyifsiz durumun mangal ve semaver satışlarını etkilediğine inanıyorum. Mangal semaver huzur, mutluluk keyif işidir. Van insanının morale, desteğe, teşvike ve işe ihtiyacı var.  Hükümetin ilimize yatırım yaparak işsizlik sorununu çözmesi gerekiyor. İşsizlik sorunu ortadan kalktığı zaman işlerin düzeleceğine inanıyorum” dedi.

HAVALARIN GEÇ ISINMASI MANGAL VE SEMAVER SATIŞLARINI ETKİLEDİ

Nuriş Soba Evi sahibi Nihat Atacan ise, mangal,semaver satışlarında diğer yıllara göre düşüş yaşandığını belirterek, “ Satışlar diğer yıllara göre iyi değil. Bu yıl havaların geç ısınması,  ekonomik durgunluk, depremin yarattığı negatif etkiler nedeniyle mangal ve semaver satışlarımızı olumsuz etkiledi. Geçen sezon il dışına da Van Semaveri gönderiyorduk.  Fakat bu yıl kendi ilimizde dahi satış yapamaz duruma geldik. İşlerimiz iyi gitmiyor. Her yıl Temmuz- Ağustos aylarında semaver ve mangal satışlarımız çok iyi olurdu ama bu yıl çok kötü.” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme