Mahkeme karar verdi: MHP Kongreye Gidiyor

MHP'de Genel Başkan Devlet Bahçeli'ye muhalif isimlerin partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi için açtığı davada karar verildi. Mahkeme olağanüstü kongreye gidilmesi taleplerini kabul etti. Partiyi olağanüstü kongreye götürecek çağrı heyetinde Mehmet Bilgiç, Ayhan Erel ve Ali Sağır bulunuyor

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ndeki ilk duruşma öncesinde partililer adliye koridorunu doldurdu. Mahkeme, duruşma salonuna sadece tarafların avukatlarını aldı. Salona izleyci ve gazeteciler alınmadı. Partililer adliye koridorunda bekleyişlerini sürdürüyorlar. Polis, mahkemenin kapısında ve koridorda güvenlik önlemi aldı.  

MAHKEME KURULTAY KARARINI KABUL ETTİ 

MHP'li muhaliflerin açtığı davada, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi. 1 Kasım seçimlerinde MHP'nin oylarını ve TBMM'deki sandalye sayısını düşürmesinin ardından olağanüstü kongre yapılması ve yeni bir genel başkan seçilmesi için muhalif kanat ısrarlı davranmıştı. Bahçeli buna karşılık kongreye gitmeyeceğini belirtmişti. MHP'de şu ana kadar genel başkanlığa adaylığını açıklayan isimler Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ.

"ÜST MAHKEMEYE GİDECEĞİZ"

Karar sonrası CNN Türk'e canlı telefon bağlantısı ile bağlanan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Mahkemenin bugün vermiş olduğu kararı hukuk adına isabetli bir karar ve sonuç olarak görmüyoruz. Türkiye'de hukuk yolunun tükenmemezliğini de göz önüne aldığınızda bu kararı temyiz edeceğimizi bir üst mahkemeye götüreceğimizi şimdiden alenen ifade etmek isterim"  dedi. 

ŞİMDİ NE OLACAK?

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP'de olağanüstü kurultay talebini kabul etmesinden sonra gerekçeli karar beklenecek. Bunun ardından muhaliflerin belirlediği ve mahkeme tarafından yetkilendirilen Çağrı Heyeti olağanüstü kurultay kararını ilan edecek ve bu karar, 15 gün askıda kalacak. Çağrı Heyeti bu aşamada kongre tarihinin belirlenmesi, salon kiralanması gibi işlemleri tamamlayacak ve başta Genel Başkan Devlet Bahçeli olmak üzere tüm parti yönetimini olağanüstü kurultaya davet edecek. Genel Merkez yönetiminin katılmaması halinde dahi Çağrı Heyeti yasal olarak olağanüstü kurultayı toplayabilecek. Çağrı Heyeti'nin belirleyeceği kurultay tarihi Çankaya İlçe Seçim Kurulu tarafından onaylanınca seçim tarihi kesinleşecek.

 

SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

MHP’li muhalifler, partinin olağanüstü kurultaya gitmesi için topladıkları 543 imzanın işleme konulması için 5 Şubat’ta yargıya gitmişlerdi. Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan, imzaları önce MHP Genel Merkezi’ne teslim etmiş, ancak herhangi bir yanıt alamamışlardı. Muhaliflerin Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne verdiği dilekçede 16 il başkanı “davalı” olarak yer almıştı. Dilekçede, 2010 yılında Saadet Partisi’ne olağanüstü kongre çağrısı yapmak üzere üç kişiyi görevlendiren Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi kararı ile 2005 yılında olağanüstü kongresini yapması içinCHP’yi “ihtar” eden Anayasa Mahkemesi kararları emsal gösterilmişti. MHP ise yaptığı savunmada, “MHP’nin bir dernek ya da bir vakıf olmadığını” vurgulayarak, “Sulh Hukuk Mahkemeleri’nin bu kararı vermekle yetkisiz olacağını” dile getirmişti.

Bakmadan Geçme