LİDER VE LİDERLİK

Liderlik konusu her zaman insanoğlunun ilgisini çekmiş, gündeminde olmuş, belleğini meşgul etmiş, eylem ve söylemlerini şu ya da bu şekilde etkilemiştir.

Peki nedir liderlik ve lider kimdir? Öncelikle kısa bir tanım verebiliriz liderlik için. Liderlik, kısaca etkilemektir. Lider başkalarının gücünü kullanarak sonuca ulaşan kişidir. Burada iki nokta öne çıkıyor, liderlik için başkaları olacak ve lider onların gücünü kullanarak hedeflediği şey/yer neyse ona ulaşacak. Zaten lider olacaksa liderlik edeceği bir kitle, grup diğer insanlar da olacak. Bir de karizma var.

Genellikle lider ile karizma karıştırılıyor ve ikisi bir madalyonun iki yüzü gibi ayrılmazmış gibi anlatılıyor. Oysa her lider karizmatik olmayabilir, her karizma kişi de lider olmayabilir.

Karizma görünüştür, karizmatik kişi görünüşü ile başkalarını etkileyen kişidir. Kaldı ki karizması olup da lider özellikleri olmayan biri sırf karizmatik özelliği ile öne çıkıp lider olmaya soyunduğu taktirde liderliğini yaptığı kitleyi felakete sürükleyebilir. Çünkü tek başına karizma yönetip yönlendirmeye yetmez.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme