Kuzey ülkelerinde yaklaşık 22 saat oruç tutulacak

Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle güneşin geç saatlerde batıp, erken doğmasıyla İsveç, Norveç, Finlandiya gibi kuzey ülkelerinde yaklaşık 22 saat oruç tutulacak.

İsveç, Norveç, Finlandiya gibi kuzey ülkelerinde yaşayan Müslümanlar güneşin çok geç saatlerde batıp, çok erken doğması nedeniyle uzun bir süre oruç tutacak.

İsveç'in en kuzeyinde bulunan Kiruna ile Norveç'in kuzeyindeki Tromsö şehirlerinde oruç tutma süresi 21 saat 55 dakika olacak. Stockholm, Oslo ve Helsinki'de ise 20 saat oruç tutulacak.

Uzmanlar, iftar ile imsak arasının 3-4 saat olacağı bölgelerde, çalışanların özellikle iftar sonrasında yoğun su tüketmelerinin önemli olacağına dikkat çekiyor.

Avrupa ve kuzey ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşları ise Ramazan ayını Türkiye'de geçirmek akın akın yurda geliyor.

Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi ile İskandinavya ülkelerinde günde ortalama 19-21 saat oruç tutan Müslümanlara geçmiş dönemlerde daha güneydeki ülkeleri baz alarak sahur ve iftar yapmaları tavsiye ediliyordu.

RAMAZAN İÇİN REHBER

Güneşin yaz aylarında neredeyse hiç batmadığı İsveç, Norveç gibi İskandinav ülkelerindeki Müslümanlar için detaylı ramazan ayı rehberi hazırlanacağı bildirildi.

Konu ile ilgili İsveç'te Avrupalı Müslüman din adamlarının yaptığı toplantıda ramazan başlangıcı, iftar ve sahur saatlerinin belirlenmesi konusu ele alındı.

İsveç İslam Teşkilatı Sözcüsü Mohammed Kherraki, toplantı sonunda yaptığı açıklamada sadece orucun ne zaman açılacağı değil aynı zamanda İskandinav ülkelerinde oruca ne zaman başlanacağının da cevaplanması gerektiğini ifade etti.

Kherraki ayrıca, Müslüman olarak güneş doğmadan önce oruç tutmaya başlamakla yükümlü olduklarını fakat Stockholm'de yaz mevsiminde tam anlamıyla şafak vakti yaşanmadığından bu durumun problem oluşturduğunu kaydetti.

"Biran önce güneşin tam olarak battığı ve doğduğu saatleri belirlemeliyiz" diyen Kherraki, bölgedeki Müslümanlar için detaylı bir oruç rehberi hazırlayacaklarını ifade etti.

Bakmadan Geçme