KÜRTÇE BİTKİ ADLARI SÖZLÜĞÜ TANITILDI

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat tarafından hazırlanan ‘Ferhenga Navên Riwekên Bi Kurdî’ (Kürtçe Bitki Adları Sözlüğü) isimli sözlüğün tanıtımı yapıldı.
YYÜ Araştırma Görevlisi Mehmet Fırat’ın 14 yıllık çalışması olan Kürtçe Bitki Adları Sözlüğü, Nefel Kitapevi'nde basına tanıtıldı. Fırat tarafından tanıtılan sözlükte, bölgede bulunan 67 bin bitkinin Kürtçe isimlerinin bulunduğu belirtildi. Sîtav Yayınevi'nden çıkarılan kitabın şimdilik bin tane basıldığını söyleyen Fırat, "14 yıllık bir çalışma sonucunda milyonlarca bitki ismi buldum. Bunların çoğu tekrar olduğu için 67 bin isim tespit ederek bir sözlük haline getirdim" dedi.
Bitki isimlerinin 42 bininin Kürtçe, 18 bininin Türkçeden oluştuğunu ve 7 bin 300 bitkinin adının ise Latince olduğunu belirten Fırat, Türkçe ve Latince isimlerin kaynaklardan alındığını ancak Kürtçe isimlerin bire bir yöre halkından elde edildiğini söyledi. Böyle bir çalışmanın dünyada tek olduğunu vurgulayan Fırat, Kürtçenin medeniyet dilli olduğunun bitki isimlerinden belli olduğunu ifade etti.
Barış sürecinin çalışmalarını olumlu etkileyeceğini de söyleyen Fırat, "Özellikle savaşın durması ve artık can kayıplarının olmaması önemlidir. Savaş nedeniyle özgürce dağlarda dolaşıp araştırmalarımı yapamıyordum. Çatışmaların olduğu bölgelerde askeri karakollar tarafından izin verilmiyordu. Ancak barışın olması durumunda benim gibi birçok bilim adamı keşfedilmeyi bekleyen yerlere gidebileceklerdir” ifadelerini kullandı.
Bundan sonra da çalışmalarına devam edeceğini dile getiren Fırat, Kürtçe eğitim için biyoloji kitapları çıkarmayı amaçladığını sözlerine ekledi.

 

Bakmadan Geçme