KÜRESÜNNİLİLER LİDERİNİ ARIYOR

Kaynaklarda köken itibariyle Oğuz Türklerinden geldikleri belirtilen, Van’da kalabalık bir nüfusa sahip olan KüresünnilİLer 2014 yerel seçimleri öncesi ortak hareket etmek, seslerini duyurmak amacıyla bir araya gelecek.

Vansesi

2014 yerel seçimleri öncesi nüfusları 50 binin üzerinde olan Küresünnililerin ortak hareket ederek lider çıkarması amacıyla çalışmalar yapıldığını belirten, Özalp’te yerel gazetecilik yapan Küresünnili Ferhat Atacan yazılı açıklama yaparak, “ Bugüne kadar siyaseten varlıklarını ön plana çıkarmayan, aşiretsel birliktelik içerisine girmeyen Küresünnilerin yeni jenerasyonu artık “Var” olmak istiyor” dedi. 

 

Ferhat Atacan, Küresünnililerin artık siyasette var olmalarının zamanı geldiğini ve lider seçiminin de bir an önce yapılması gerektiğini, bölge konjonktürünün bu durumu ‘olmazsa olmaz” hale getirdiğini ileri sürdü. Atacan, her seçim döneminde hatırlanan ve daha sonra unutulan Küresünnilerin, bu konumlarından kurtulmaları gerektiğini ve yönetilen değil yöneten pozisyonuna geçmelerinin şart olduğunu ifade etti.

 

KÜRESÜNNİLİLER LİDERİNİ ARIYOR


Küresünni  topluluğunda demokrasi kavramının ileri düzeyde olduğunu vurgulayan Atacan, “Bugüne kadar siyaseten varlıklarını ön plana çıkarmayan, aşiretsel birliktelik içerisine girmeyen Küresünnilerin genç jenerasyonu artık “Var” olmak istiyor. Son yıllarda bölgenin yeniden şekillenmesine etki olacak gelişmeler karşısında “Birlikte hareket” yöntemini daha çok dillendiren Küresünniler Mart 2014 yerel seçimlerinde “ Yönetilen” pozisyonundan “ Yöneten “ durumuna geçiş yapmaya çalışmalıdır. Yaklaşık 100 yıldır  “Lider” mantığını benimsemeyen ve bu yönüyle adeta “Demokrasi” kavramını ileri düzeye taşıyan Küresünnililer yeni dönemde “Lider” arayışını da bölgenin demokrasi, temsil anlayışı içerisinde olmazsa olmaz olarak görmektedir. Devlet açısından zararsız ve devlete bağlı, millet açısından ise geçimli ve  uyumlu bir özelliğe sahip olan Küresünniler, bu olumlu yönleri ile birikimlerini neden topluma aktarmasınlar. Bu açıdan bakıldığında artık yönetici kadrolarında yer almaları, yaşadıkları kentlerde söz sahibi haline gelmeleri varlıklarının gereğidir‘ dedi.

 

SİYASETTE AKTİF ROL ALMAK İSTİYORUZ


“ Var olma” taleplerinin ‘ırkçılık’ gibi algılanmaması gerektiğini de vurgulayan  Atacan,” Sünni oldukları için topraklarından kovulan bir toplumun dinsel kurallar gereği ırkçı olması mümkün değildir. Bu sebeple var olma talebimiz, birlikte hareket etme özelliğine kavuşma girişimimiz ‘ırkçılık’ olarak algılanmamalıdır. Küresünnilerin ileri gelenleri ve aile büyükleri ile bir araya gelerek konuyu daha geniş boyutlarıyla ele alacağız. Önümüzdeki yerel ve 2015 yılında yapılacak olan genel seçimlerde aktif rol almak için siyasi pozisyonumuzu belirleyeceğiz. 100 yıllık varlığa rağmen bugüne kadar kentin yönetiminde hiç olmadık ve sadece 2 milletvekilimiz ( DYP’den Mustafa Kaçmaz,  Ak Parti’den Hali Kaya)   TBMM’ne girebildi.  Bu bizim açımızdan eksik, yetersiz bir durum durumdur ” şeklinde konuştu.

 

Geçmişte Adalet Partisi, Güven Partisi, Milli Selamet Partisi’ne oy veren Küresünniler 1980 sonrası yapılan seçimlerde DYP, ANAP,  AK Parti, MHP, SP, BBP sağ partilere oy verdi.  2014  yerel  seçimleri öncesi Küresünnileri bir araya getirerek lider çıkarmayı amaçlayan genç  jenerasyonun bu çabalarının nasıl bir sonuç vereceği merak ediliyor.

 

KÜRESÜNNİLER KİMDİR? 

Küresünniler (veya Küresünli, Küresünnü, Küresinli) Azerbaycan hanlıklarından olan Makü Hanlığı bünyesinde bulunan Oğuz Türkleridir. Oğuzların Çepni boyundan olan Küresünniler, bulundukları coğrafyadaki topluluklardan farklı olarak sünni mezhebine sahip olduklarından, Safevi devletine karşı Osmanlı devletinin bir uç aşireti olmuşlardı. Kürsünnliler I. Dünya Savaşında Rusların bölgeyi işgal edip Ermenileri silahlandırmaları sırasında çok kayıp vermişlerdi. Günümüzde Küresünnilerin büyük bir çoğunluğu Güney Azerbaycan'ın Urumiye ve Van ilimizde yaşamaktadırlar. Küresünnililer 1921 yılında büyük bir topluluk halinde Van ili merkez ve merkez köyleri ile  Saray ilçesine yerleşmişlerdir.

24 Eylül 1925 tarih ve 2086 numaralı Şark Islahat Planı kararnamesiyle Küresünnilerin Van'a yerleşmelerine izin verilmiş. Kararnamede: "Van şehri ile Midyat arasındaki hattın garbında Ermenilerden metruk araziye Türk muhacirleri (Küresünni) yerleştirilecektir." denmektedir. Ayrıca bölgeye yerleştirilecek Küresünniler'e iaşe yardımı için yine kararnamede: "Şarka yerleştirilecek muhacirin (Küresünni) ve yerli Türklerin iskan edilecekleri mıntıkalara kadar hükümetin vesait-i seriası ile nakilleri ve esnay-i nakilde iaşeleri ve evlerinin taraf-ı hükümetten inşası bir senelik iaşelerinin temini, hayvanat ve alet-i ziraiyelerinin de kezalik taraf-ı hükümetten itası lazım gelir." diye belirtilmiştir

Bakmadan Geçme