Küresel Ekonomideki Değişimlere Van’da Tartışıldı

“Farkındalığın Artırılması Toplantısı’’da konuşan Vali Aydın Nezih Doğan: Son dönemde tamda benim istediğim Van’a gelindi. Ben Van’da ekonominin daha çok konuşulmasını arzu ediyordum. Son birkaç gündür benim bu düşüncemi sanki desteklermiş gibi ekonomi içerikli toplantılar düzenliyor.

Rıdvan can

Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi (KUYAP) ‘’ Farkındalığın Artırılması Toplantısı’’ Van TSO ev sahipliğinde Elite World Oteli’nde yapıldı.

Toplantıya Vali Nezih Doğan, KUYAP Proje direktörü Petros  Catsis,  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Werner Gruber, TSO Başkanı Necdet Takva,  Emniyet Müdürü  Ümit Yurdakul, AB Türkiye Delagasyonu Mustafa Balcı,  Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri  Dr. Emin Yaşar  Demirci’nin yanı  sıra  iş  çevrelerinden yoğun bir davetli katıldı.

Günümüzde rekabetin şekli değişti

Toplantıda konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva, KUYAP ile Türkiye’nin 15 ilinde (Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Trabzon, Kayseri, Van, Kastamonu, Sivas, Samsun, Gaziantep, Kars, Erzurum, Kahramanmaraş ve Batman) işletme çalışan ve işverenlerinin, insan kaynaklarına yatırım yoluyla küresel ekonomideki değişimlere uyum yeteneklerinin arttırılması hedeflendiğini söyledi. Takva, “ Bugün aramızda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, AB Türkiye Delegasyonu ve TOBB temsilcileri, projeyi yürüten Teknik Destek Ekibi uzmanları yer almaktadır. KUYAP, uygulandığı illerde, işletmeleri küresel iş ortamına hazırlamayı amaçlamaktadır.  Bu kapsamda, hem işveren ve çalışanlara genel ve mesleki alanlarda eğitimler verileceğini Ticaret ve / veya Sanayi Odaları’nın eğitim alanında kurumsallaşmaları ve birer eğitim üssü haline gelmeleri yönünde önemli bir adımın atıldı. Günümüzde rekabetin şekli değişti. İşletmelerin ayakta kalabilmesi için teknoloji ve sermaye yeterli değil. Odalar açısından da hizmetin şekillerinin değişmesi ve çeşitlenmesi lazım. Dolayısı ile bu projelerin desteklenmesi gerek.’ dedi.   

İşletmelerimizi ve üyelerimizi çağın gereklerine hazır hale getirmek için bu çalışmaları yapmamız lazım diyen Takva, “ Yıllardır üzerinde ısrarla durduğumuz nitelikli iş gücü eğitiminin önemini dile getirmekteydik. Bu proje ile birlikte özellikle işletmelerin nitelikli insan kaynağının giderilmesine katkı sunulmuş olacaktır”  diye konuştu.

 

Van’da ekonominin daha çok konuşulmasını arzu ediyordum

 

Toplantıda yaptığı konuşmada küresel ekonomi ve yerelleşemeye vurgu yapan Vali Aydın Nezih Doğan;  “Son dönemde tamda benim istediğim Van’a gelindi. Ben Van’da ekonominin daha çok konuşulmasını arzu ediyordum. Kuru ideolojik tartışmalardan gerçek zemini bulmamız gerçek hayata dönmemiz gerektiğini işaret ediyorduk. Son birkaç gündür benim bu düşüncemi sanki desteklermiş gibi ekonomi içerikli toplantılar düzenliyor. Bende bundan son derece memnunum. Gerçekten hep kendimi ifade etmek adına fırsatlar buluyorum. “  dedi.

2023 Van vizyonunu hazırlıyoruz

Vali Doğan konuşmasını şöyle sürdürürdü: ” Tabi bizim burada üzerinde durmamız gereken şey küreselleşmedir. Küreselleşmenin hem devlet üzerinde etkisi oluyor hem de ekonomi üzerinde bir etkisi oluyor. Yeni ulus örgütler kuruluyor ve onların hem ekonomik alan hem de sosyal alan ve devlet hatları yeniden dizayn ediliyor. Aynı zamanda hızlı bir şekilde yerelleşme ile teşvik ediliyor. Ekonomik hayatta da yine iki zıt ilişki var, küreselleşmenin bize dayattığı yada önümüze sunduğu iki zıt ilişki var. Bunlardan bir tanesi gittikçe firma yapıları büyütüyor küreselleşme, büyük ölçekli firmalar yeni yeni ölçeklerini büyütmeye çalışıyorlar çünkü rekabetçilik inanılmaz boyutlarda devam ediyor. Aynı zamanda işletmeciliği de destekliyor, geleneksel işletmelerde hayati yer bulabiliyorlar küreselleşme içerisinde. Bu iki zıt ilişki içerisinde aslında bizim bu günkü konumuzu doğrudan ilgilendirdiğini düşünmekteyim. Meselenin bir ayağında Avrupa Birliği var ulus üstü örgüt var, birinde Van TSO var, buda bir yerel örgüt. Bu iki örgüt aslında bir amacı gerçekleştirmek için bir araya geliyor. Yine aynı şekilde mikro işletmeler var aramızda, aslında Van’ı tarif edersek orta boy işletme tarifi Van’a çok uygun düşmüyor. Van daha çok mikro işletmeler, yani küçük işletmeler, amacımız zaten orta vadede bu küçük işletmelerin çapını orta boy işletme olarak evirmektir. Mümkünse buna rehberlik edecek lokomotif büyük işletmelerde kurabilmektir. Bu anlamda da 2023 Van’ın vizyonunu hazırlamakla ilgili meşguliyetliğimiz devam ediyor. Ben buradan çok büyük yararlar elde edeceğimizi düşünüyorum ve katkı veren herkese teşekkür ediyorum.”  

Projelere destek olacağız 

 KOBİ Çalışan ve İşverenlerin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Arttırılması İçin Teknik Yardım Projesi  “ Farkındalığın Arttırılması Toplantısı”nda Teknik Sunumlar yapıldı.

 

 Teknik destek ekibi KUYAP Proje ekip lideri vekili Carlo Penco sunumunda, Avrupa Birliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)  finanse edilen Çalışanların ve İşverenlerin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi (KUYAP) 2013 yılı Şubat ayında uygulanma toplantısında Van’da yaptıklarını dile getirerek,  bundan sonraki projelerde destek olacaklarını kaydetti.  Penco, KUYAP olarak,  Türkiye’nin 15 ilinde işletme çalışan ve işverenlerinin, insan kaynaklarına yatırım yoluyla küresel ekonomideki değişimlere uyum yeteneklerinin arttırılması hedeflenmektedir. Proje kapsamında düzenlenecek olan toplam 15 Farkındalık Arttırma toplantısının üçüncüsü dün Van TSO ev sahipliğinde gerçekleştirdik KUYAP adına Van TSO’ya katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

YYÜ İİBF Kamu Yöne timi Bölümü  Öğretim Üyesi Doç.Dr.Menaf  Turan   Uyum Yeteneğinin Artırılmasının , ORSAY Yap Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Av. İsmail Say ise  Uygulamada Uyum Yeteneğinin Artırılmasının Önemine   değindi.

 

Bakmadan Geçme