Kurdaki yükseliş engellilerin sorunlarını katladı Engellilere döviz engeli

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle engellilerin sorunlarını gündeme taşıyarak çözüm önerileri sunan Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (VİED) Yasal Temsilcisi Filiz Yörükoğlu, döviz kurundaki yükselişin engellileri olumsuz etkilediğini belirterek, 'Engelli bireylerin kullandığı medikal malzemelerin ara fiyat farkı yüksek olduğu için özellikle işitme engelli çocuklar işitme cihazına sahip olamamakta, SGK ödemeleri bu cihazların sadece küçük bir kısmını karşılamaktadır. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar medikal ürünlere erişimi zorlaştırmıştır' dedi.

Burhan Ergin

VİED Yasal Temsilcisi Filiz Yörükoğlu 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Yörükoğlu, “Van’da 18 bine yakın engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Engellilerin en büyük sorunu işsizliktir. 3 Aralık Engelliler Günü kutlama yada eğlencelerin yapılacağı bir gün değil aksine engellilerin hak öznesi olduklarını tüm sosyal halklarından yeterince faydalanmalarının gerektiğinin anlatılacağı farkındalık ve bilinçlenme günüdür. Engellilerin sorunları ivedilikle çözülmeli” diye konuştu.

“Aile içi şiddet ve istismar artmıştır”

Engellilerin sorunlarına değinen Yörükoğlu, “Van’da yaşayan 18 bine yakın engellinin en büyük sorunu işsizliktir. Binlerce engelli birey engelli maaşı ve bakım maaşıyla geçimini sağlamaktadır. Özel sektör ve kamu kurumlarındaki engelli kotaları doldurulmamakta, engelliler muhtaç, ihtiyaç sahibi bireyler olarak gösterilmektedir. Engelli bireylerin kullandığı medikal malzemelerin ara fiyat farkı yüksek olduğu için özellikle işitme engelli çocuklar işitme cihazına sahip olamamakta, SGK ödemeleri bu cihazların cüzzi bir kısmını karşılamaktadır. Koklear implant (biyonik kulak)kullanıcısı çocuklar kullandıkları cihazların aparatlarının çok pahalı olması ve sık bozulması, kaybolması durumunda ciddi zorluklar yaşamaktadırlar. Özellikle kullanıcı çocuklar olduğunda cihazın kaybolma ve kırılmaları daha fazladır. Ailelerin bu ücretleri (15-45 bin TL) karşılayacak güçleri bulunmamaktadır. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar medikal ürünlere erişimi zorlaştırmıştır. Yaşanan pandemi sürecinde özellikle engelli kadın ve kız çocuklarına yönelik aile içi şiddet ve istismar artmıştır. Engelli bireyler siyasette, yerel yönetimlerde yoklar. Kendileri için verilen kararların dışında tutulmaktadırlar. Engellilere yönelik bütün bilgilendirmelerin (işaret dili, kolay okunabilir versiyon, braille )erişilebilir formatta olması zorunludur. 2012 yılında tamamlanması gereken erişilebilirlik kanunu ertelenmekte, engelliler hareket özgürlüklerini kullanamamaktadırlar” ifadelerini kullandı.

“BM engelli sözleşmesi uygulanmalı”

Engellilerin yardıma muhtaç bireyler olarak gösterildiğini kaydeden Yörükoğlu, “BM engelli sözleşmesi engelli bireyleri hak öznesi olarak görür, yapılan tüm çalışmaların engellilerin erişimi için düzenlenmesi zorunluluğunu getirir. Bu bağlamda BM engelli sözleşmesi uygulanmalıdır. Van’da 12 özel rehabilitasyon merkezi bulunmaktadır. Buralara devam eden engelli çocukların eğitim de gelişim kaydetmedikleri özel rehabilitasyon merkezlerinin ticari kaygılarının öncelikleri olduğu görülmüştür. İl dışından gelen kişilerin engellilere yardım adı altında dergi, gazete satışları kesinlikle yasaklanmalıdır. Engelli sağlık raporlarındaki oranların düşürülmesi yada haksız yere engelli raporu alınması da engelli bireylerin önemli sorunlarındandır. Engelliler sürekli yardıma muhtaç bireyler olarak gösteriliyor” şeklinde konuştu.

“Engellilerin sorunları ivedilikle çözülmeli”

Yörükoğlu, “Van’da engelli bireylerin spor yapacağı veya bu alanda seslerini duyurabilecekleri imkanların olmayışı ciddi sorunlardandır. Özellikle engelli bireylere sahip aileler ve yakınlarının eğitilmesi, haklarından haberdar olmalarını, hak arama mekanizmalarını kullanmayı öğrenmelerine yarayacaktır. 3 Aralık Engelliler Günü kutlama yada eğlencelerin yapılacağı bir gün değil aksine engellilerin hak öznesi olduklarını tüm sosyal halklarından yeterince faydalanmalarının gerektiğinin anlatılacağı farkındalık ve bilinçlenme günleridir. Engellilerin sorunları ivedilikle çözülmeli” dedi.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme