KORUMASIZ KAZILAR DURDURULSUN

Vansesi/ Özel
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında Van Kalesi'nin Güney'inde bulunan eski Van şehrinde yürütülen kazı çalışmaları Vanlıları endişelendiriyor. Eski Van şehrinde kazı sonrası her hangi bir koruma önlemi ve projesi geliştirilmeden kazı yapılmasının doğru olmadığını, ortaya çıkarılan yapıların bu şekilde her türlü tehlikeye, yağmaya açık hale getirildiğini ve bununda ecdat yadigârı eserlere zarar verdiğini ileri süren vatandaşlar şunları söylediler; "  Eski Van şehrinde sürdürülen kazıların tamamlanması mümkün olmadığından kazılar yapıların kalıntılarına yarardan çok zarar verecektir. Bu konuda  endişeliyiz. Nitekim 1983 yılında Van Kalesi ziyaretçi giriş kapısı kuzey tarafında yer alan alanda kazı yapıldı. Bu kazılarda katledilen Müslüman ahaliye ait kemikler ve bulgular bulundu. Ancak kazı yapılan alan şimdi otopark olarak kullanılıyor. Bu çok acı ve tehlikeli bir sonuçtur. Eserler kazılar sonrası denetimsiz ve sahipsiz durumda kalmaktadır. Bu nedenle yetkililerden korumasız kazıların durdurulmasını, bu konuda önlem alınmasını istiyoruz. Van bölgesinde geçmişte yapılan kazıların bugünkü durumları ile ilgili olarak komisyon kurularak inceleme yapılamasını istiyoruz.  Kazılar akademik kariyer için değil, bölgemizin kültürel değerlerini gün yüzüne çıkarmak için yapılmalıdır. Koruyamıyorsanız kazmayın, çünkü eski Van şehrine, tarihe yazık oluyor.  " 
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, başkanlığında Van Kalesi'nin Güneyi'nde bulunan eski Van şehri kazı çalışmaları devam ediyor. Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermeni çeteleri tarafından yakılıp yıkılan, yerle bir olan eski Van şehrinde sürdürülen kazı çalışmalarında iş yerleri ve evlerin temelleri gün yüzüne çıkarılıyor. Gün yüzüne çıkarılan yapıların kar yağmur gibi olumsuz iklim koşullarına ve definecilerin yağmasına karşı nasıl korunacağı ise bilinmiyor.
 İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı adına eski Van şehrinde yapılan kazı çalışmalarının İstanbul Üniversitesi, Van Valiliği ve Aygaz Genel Müdürlüğü tarafından desteklendiğini ifade eden Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Banu Konyar, eski Van şehri ve höyüğü kazılarının bu yıl dördüncü sezonunda olduklarını söyledi. Çeşitli üniversitelerden mimar, restoratörler, antropologlar, topograflar, sanat tarihçileri ve arkeologlardan oluşan yaklaşık 60'a yakın bir ekiple çalıştıklarını ifade eden Konyar, " Bu yıl geçen yıl ki arşiv çalışmalarını tamamladıktan sonra eski Van şehrinde çalışmaya başladık. Haziran ayından buyana çalışmalarımız devam ediyor. Şu ana kadarki çalışmalar sırasında Doğu-Batı doğrultulu şehrin ana caddelerinden birine ulaşmış durumdayız. Taş döşeli bir cadde burası. Caddenin her iki yönünde de ticari olduğunu tahmin ettiğimiz yapı grupları ile karşı karşıyayız. Bir kısmının dükkan oldukları çok belli. Taban seviyelerine ulaşıldı bu yapılarda. Taş sıraları ile başlayan ve üzeri bir ahşap hatıl üzerine kerpiç sıraları ile devam eden çok tipik bir duvar örgüsüne sahip bu yapılar. Bu dükkanlardan sonra yol üzerinde devam eden bölümde daha büyük bir yapıyla karşı karşıyayız" dedi.

Bakmadan Geçme