Konya Valisi Van'a neden atandı?

Vali bulunduğu ilin genel idaresini sağlayan ve gidişatını denetleyen devletin temsilcisidir. Vali geniş yetiklere sahiptir.  O nedenle makam aracında Türk bayrağı taşır. Van gibi bir yerde valilik yapmak ise zordur. Fakat mesleki deneyim, kazanım açısından da Van özel bir kenttir.
İdareciler için ülkenin her yerinde görev yapmak önemlidir, değerlidir. Görev yeri değişimi idarecilik mesleğinin doğasında vardır.  Normalidir.
Van valiliğinde basın danışmanı olarak görev yaptığım sürede Van'ın büyüklüğünü, ağırlığını yakından gördüm ve yaşadım.  Van'ı iyi yönetmek, sorunlarını çözmek gerçekten kolay bir iş değildir. Van Türkiye'nin en uç köşesinde yer almasına rağmen daima göz önünde olan bir ildir. Gözden ırak değildir. Başarıları, başarısızlıkları faklılığı büyük ilgi görür yankı yaratır. Medyatik kenttir.  Dolaysıyla Van hiçbir ile benzemez. Ama Van valiliği idareciler açısından benzersiz bir okul ve sosyal laboratuar gibidir.
Son valiler kararnamesi ile Konya Valiliği görevinden 3,5 yıl sonra Van Valiliğine atanan Aydın Nezih Doğan'a ilimize  "Hoş Geldiniz"   dileklerimle yeni görevinde başarılar diliyorum.  Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun memleketi Konya'da önemsediği, değer verdiği Vali Aydın Nezih Doğan'ın Van'a atanmasını doğru okumak gerekir. Van tarihinde ilk defa Van'dan daha büyük, daha gelişmiş Konya gibi bir ilimizin görev başında bulunan valisi Van'a atanıyor. Bu bir ilktir. Doğan'ın Van'a atanması o nedenle sıradan bir atama değildir. Bu atamayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin yeni büyükşehir olan Van'a yönelik seçim öncesi değerlendirmesi ve bakış açısının yansıması olarak görüyorum.   Konya Valisi Aydın Nezih Doğan Van'a neden atandı sorusunun yanıtı  bence budur.
Atama Van'da heyecan yaratmıştır.
Vali Doğan, Konya gibi önemli, gelişmiş satabil, sosyal, ekonomik evrimini tamamlamış bir ilimizde edindiği değerli birikimlerini, deneyimlerini devlet tecrübesi ile Van'a aktaracaktır. Bu nedenle Doğan'ın ataması seçilerek yapılmıştır.  Van'da Vali yardımcıları başta olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarda gerçekleştirilecek atamalarda bundan böyle büyük kentlerden, deneyimli isimlerin atanacağını ümit ve tahmin ediyorum.
Konyalıların sevdiği, projeci,  insani ilişkileri güçlü,  devletin sıcak yüzü,  özenli duruşu, işini severek yapan bir idareci profili çizen yeni valimiz Aydın-Nezih-Doğan isimi gibi Van'ın şekillenmesine,  güçlenmesine damgasını vuracak Valimiz Konya birikimi ve deneyimi ile yeni büyükşehir olan ilimize çok şey katacaktır. 
Van Valisi Sayın Münir Karaloğlu'da Bursa Valiliği görevine atandı. Önemli işler yaptı. Yeni görevi hayırlı ve uğurlu olsun. Bursa valiliğinde kendisine başarılar diliyorum. Kararname sonrası Vali Münir Karaloğlu, twitter adresinden takipçilerine gönderdiği helallik dileyen, kendisini Vanlı hissettiğini dile getirdiği veda mesajında  "…Van bana çok şey öğretti…"  vurgusu yukarıda anlatmak istediklerimi özetleyen samimi bir ifadedir.
Van önemlidir,  güzeldir ama zordur.
Van savaş işgal, isyan, yağma, katliamlar yaşamış, hafızasını kaybetmiş sancılar çeken, evrim geçiren, dinamik, gelişemeye arzulu bir ildir. Van'ın bir yığın sorunu var. İç göç, dış göç, şehirleşme, sağlık, işsizlik, sanayileşme, tarım, hayvancılık, yoksulluk, eğitim, iç güvenlik, sınır güvenliği, kaçakçılık, terör, sosyal, kültürel, ekonomik, deniz-demir -hava- kara ulaşımı, sınır ticareti, sanayileşme, kayıt dışı ekonomi, kar-kış, turizm, alt yapı, Van Gölü kirliliği, spor, çocuk, kadın ve deprem kaynaklı özel sorunları yanında birde çözüm süreci var.
 Bu nedenle Van diğer illerden farklıdır. 

Bakmadan Geçme