Kontrollü normalleşme süreci başladı Van mavi sever

Cumhurbaşkanı Başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısında Yeni Kontrollü Normalleşme Sürecine dair temel usul ve esaslar, belirlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Kontrollü süreçle ilgili detayları açıkladı. Van düşük riskli illerin yer aldığı mavi grupta yer aldı. Van'da İş yerleri açılırken 310 bin öğrenci okullarıyla buluştu. Van'ın düşük risk grubunda yer aldığını belirten Vali Mehmet Emin Bilmez, 'İnşallah mavi olan kentimizin rengini bundan sonra hep mavi tutacağız. Çocuklarımızın okula gidebilmesi için, iş yerlerimizin açık olabilmesi için Vanlı hemşehrilerimizi pandemi kurallarına uymaya davet ediyorum' dedi.

Evren Doğruer

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası, her ilin risk grubuna göre karar verileceğinin açıklamasının ardından düşük riskli mavi grupta yer alarak kontrollü normalleşmeye geçen Van’da iş yerleri ve okulların açılmasıyla birlikte kentte hareketlilik gözlendi.  

“Lütfen yasaklara, kurallara uyalım” 

 Van’da okulların yüz yüze eğitime başlaması nedeniyle İpekyolu ilçesinde Özgün Coşkun Haydaroğlu İlkokulunda  düzenlenen törende  konuşan Vali Mehmet Emin Bilmez, “İnşallah mavi olan kentimizin rengini bundan sonra hep mavi tutacağız. Bu çocuklarımızın okula gidebilmesi için, iş yerlerimizin açık olabilmesi için Vanlı hemşehrilerimizi pandemi kurallarına uymaya davet ediyorum. Maske, mesafe ve temizlik konusunda dikkatli olunması gerekir. Son dönemdeki artış olaylarının büyük bir kısmının, gizli yapılan taziyelerden kaynaklandığını tespit ettik. Taziye konusunda lütfen yasaklara, kurallara uyalım, Van’ımızın mavi rengini daim kılalım” dedi.  

HIFZISSIHHA KURULU YENİ KARARLAR ALDI 

Van İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu2 Mart 2021 Salı günü Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkanlığında kurul üyelerinin katılımıyla koronavirüs salgını kapsamında alınacak kararlar hakkında toplandı. Toplantı sonrası Van Valiliğinden yapılan açıklamada, 1 Mart 2021 günü Sayın Cumhurbaşkanımızın Başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısında; Yeni Kontrollü Normalleşme Sürecine dair temel usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak belirlendiği kaydedildi. 

 Açıklamada şu ifadelere yer verildi:  "1 Mart 2021 günü Cumhurbaşkanımız başkanlığında toplanan kabinede yeni kontrollü normalleşme sürecine dair temel usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığı  ve koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak belirlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar çerçevesinde Sağlık Bakanlığı ve korona virüs Bilim Kurulu tarafından tespit edilen kriterlere göre iller 4 ayrı risk grubuna ayrılarak salgınla mücadeledeki tedbir seviyeleri risk gruplarına göre belirlenecektir. Yeni bir karar alınıncaya kadar ise illerimizin risk grupları belirlenmiştir.  

 Düşük Risk Grubunda Yer Alan İller 

Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Uşak, Van. (14 İl) 

Orta Risk Grubunda Yer Alan İller 

Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Aydın, Bartın, Bayburt, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Manisa, Nevşehir, Sivas, Tunceli, Yozgat. (28 İl) 

Yüksek Risk Grubunda Yer Alan İller 

Antalya, Ardahan, Artvin, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Düzce, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mersin, Muğla, Niğde, Tekirdağ, Yalova, Zonguldak. (22 İl) 

Çok Yüksek Risk Grubunda Yer Alan İller 

Adıyaman, Aksaray, Amasya, Balıkesir, Burdur, Edirne, Giresun, Gümüşhane, Konya, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon. (17 İl) olarak belirlenmiştir. 

Açıklamanın devamında, "Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında il bazında alınması gereken tedbirler ile uyulacak kurallar, risk gruplarına göre belirlenmiştir. İlin hangi risk grubunda bulunduğuna göre Vali tarafından Hıfzıssıhha Kurul kararlarının alınması ve 02 Mart 2021 tarihinden itibaren uygulamaya geçirilmesi sağlanacaktır. 

Risk gruplarına göre uygulaması değişkenlik gösterecek olan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında 30.11.2020 tarih ve 20076 sayılı Bakanlık Genelgemizle belirlenen “Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesinde” yer alan istisna/muafiyetler (sonraki Genelgelerle yapılan eklemeler dahil şekilde) ile sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat edilmesine dair usul ve esasların uygulanmasına aynı şekilde devam edilecektir. 

Sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında; 

Hafta içi günlerde 21.00-05.00 saatleri arasında tüm Türkiye’de sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. 

- Hafta sonlarında ise; 

Düşük ve orta risk grubunda yer alan illerimizde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, hafta içinde olduğu gibi 21.00-05.00 saatleri arasında uygulanacaktır. 

Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, Cumartesi 21.00’den başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde uygulanacak olup bu illerimizde Cumartesi günleri 05.00-21.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacaktır. 

Düşük ve orta risk grubunda yer alan illerimizde;  

65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 20 yaş altı genç ve çocukların sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacaktır. 

Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizde;
65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımız için getirilen sokağa çıkma süreleri 3 saatten 4 saate yükseltilecek,  

65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız 10.00-14.00 saatleri arasında,
20 yaş altı çocuklarımız ve gençlerimiz ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecektir. 

Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizde;
Milli Eğitim Bakanlığınca yüz yüze eğitim/sınav yapması uygun görülen eğitim kurumlarının öğrenci/öğretmen/çalışanlarının durumlarını eğitim kurumlarınca verilecek kurum adresi ile çalışma/ders programını ihtiva eden belge ile belgelendirmeleri şartıyla, güzergah ve ilgili saatlerle sınırlı olacak şekilde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacaktır.” ifadesine yer verildi.

KAFE VE RESTORAN GİBİ İŞ YERLERİNE HES KODU İLE GİRİLECEK 

Düşük, orta ve yüksek risk gruplarında belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri için Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşulları (masalar ve koltuklar arası) göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde % 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanacağı belirtilen açıklamada şöyle denildi:  

Mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecektir. Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19:00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebileceklerdir.   

Çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizde bulunan yeme içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek olup ayrıca işyeri içerisinde hizmet sunamayacaklardır. 

Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki  belirtilen mesafe kuralları kapasite kullanım oranlarına göre her bir yeme-içme yeri için oturma düzeni planı hazırlanacak ve içeride aynı anda bulunacak müşteri sayısı müşterilerin içeriden ve dışarıdan rahatlıkla görebileceği şekilde ilan edilecektir. 

HES kodu kontrol edilmeksizin müşteri kabul edemeyecek olan yeme-içme yerlerinde onaylanan oturma düzeninde belirtilen şeklin dışında mekanda kesinlikle fazladan masa-koltuk bulundurulmasına müsaade edilmeyecektir. 

Düşük ve orta risk grubunda yer alan illerimizde; girişlerde HES kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla halı saha, yüzme havuzu vb. tesisler 09.00-19.00 saatleri arasında çalışabilecektir. 

Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizde yeni bir karar alınıncaya kadar kapalı kalmaya devam edecektir. 

Düşük ve orta risk grubunda yer alan illerimizde; nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8m² alan ayırmak, katılımcı sayısı 100’ü geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecektir. 

Yüksek ve çok risk grubunda yer alan illerimizde; nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8m² alan ayırmak, katılımcı sayısı 50’yi geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecektir. 

Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlikleri düşük, orta ve yüksek risk gruplarında; kişi başına 8 m² alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere ilgili kurum/kuruluşların yetkililerince her türlü tedbir alınarak yapılabilecektir. 

Çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizde ise yeni bir karar alınıncaya kadar, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlik ertelenecektir. 

Ayrıca denetim faaliyetlerinin kesintisiz yürütülmesi amacıyla yukarıda belirtildiği şekilde kişilerin bir araya gelmesine neden olacak her türlü etkinliğin Valilik/Kaymakamlıklara (ilgili mevzuatında başkaca bir hüküm bulunmadığı takdirde en az üç gün öncesinden) bildirilmesi sağlanarak bu kurum/kuruluşlarca yapılacak etkinliklerde belirlenen kurallara ve kişi ve alan sınırlamalarına riayet edilip edilmediğinin denetim ekiplerince kontrol edilmesi sağlanacaktır. 

Benzer şekilde nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğünlerde de kişi ve alan sınırlamalarının kontrolünün sağlanması için nikah ve/veya düğün salonu işletmelerince yapacakları her türlü organizasyon öncesinde kişisel verilere yer verilmeksizin hangi günde hangi saat aralıklarında nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğün organizasyonu yapacaklarının en az üç gün öncesinden Valilik/Kaymakamlıklara e-Devlet kapısından İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden ya da doğrudan dilekçe ile bildirilmesi sağlanacaktır.   

2021/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle kamudaki çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülmüş olup Valiliklerce gerek görülmesi halinde Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla kademelendirilmiş mesai başlama ve bitiş saatleri tespit edilebilecektir. 

Salgınla mücadelede kalıcı başarının sağlanması için temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra hayatın her alanını kapsayacak şekilde belirlenen kurallara/tedbirlere toplumun tüm kesimlerince azami düzeyde uyulması büyük önem taşımaktadır.” 

Bu çerçevede yürütülecek denetim faaliyetlerinin etkinliği ve sürekliliği kadar aziz milletimizin bu güne kadar sergilediği sağduyulu ve fedakârca yaklaşımını sürdürmesi de sürecin bir an evvel neticelenmesini doğrudan etkileyecektir. 

Aşılama programı kapsamında her geçen gün hızla artan aşılanan nüfus oranıyla beraber tüm illerimizde beklenen normalleşme kararlarının alınması daha da kolaylaşacaktır. 

Bu bağlamda;
- Vali ve Kaymakamlarca yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınması ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi,  

- Hıfzıssıhha Kurullarınca alınan kararlara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis yapılarak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlem başlatılacaktır. "

OKULLAR AÇILDI 

Önceki gün Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında alınan kararlar doğrultusunda eğitim öğretimde yerinde karar uygulamasına başlandı. Karar ile Van’da okulların yüz yüze eğitime başlaması nedeniyle İpekyolu ilçesine bağlı Özgün Coşkun Haydaroğlu İlkokulunda tören düzenlendi. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Mehmet Emin Bilmez’in ders zilini çalmasıyla öğrenciler uzun aradan sonra yüz yüze eğitime başladı.   

“Okullarımız eğitim öğretime hazır durumda”  

Törende konuşan Vali Bilmez, bin 400’ün üzerinde okulda 310 bin öğrencinin tekrar okullarıyla buluştuğunu ifade ederek, “Dersler kısaltılmış ve belli sınıflar tam gün eğitim yaparken, diğer sınıflarda haftada iki gün yüz yüze eğitim, 3 gün de uzaktan eğitim görecekler. Bütün okullarımız eğitim öğretime hazır durumda. 19 bin öğretmenimiz, öğrencilerimizi okullarında beklemekte. İlk kez çocuklarımız okullarını ciddi anlamda özlemeye başladılar. O yetmedi, öğretmenlerimiz de işin doğrusu çocuklarını, öğrencilerini özlemişlerdi. Bugün onların buluşmasına tanık olduk. İnşallah mavi olan kentimizin rengini bundan sonra hep mavi tutacağız. Bu çocuklarımızın okula gidebilmesi için, iş yerlerimizin açık olabilmesi için Vanlı hemşehrilerimizi pandemi kurallarına uymaya davet ediyorum. Maske, mesafe ve temizlik konusunda dikkatli olunması gerekir. Son dönemdeki artış olaylarının büyük bir kısmının, gizli yapılan taziyelerden kaynaklandığını tespit ettik. Taziye konusunda lütfen yasaklara, kurallara uyalım, Van’ımızın mavi rengini daim kılalım” dedi.  

“Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyalım”  

Okulların açılmasına çok sevindiklerini ifade eden öğrenciler ise koronavirüs yasaklarına uyacaklarını söylediler.  Birinci sınıf öğrencisi Sevgi Dursun, “Ben arkadaşlarımı, öğretmenlerimi gördüğüm için çok mutluyum. Yüz yüze eğitim daha güzel. Çünkü arkadaşlarımın hepsini görebiliyorum. Herkes sosyal mesafeyi korusa, temizliğe uysa her yerin kapanmasına gerek kalmaz. Bence her yer açılsın, herkes sosyal mesafeye uysa daha iyi olur. Üç kurala uymamız lazım. Maske, mesafe ve temizlik. Herkes bu üç kurala uysa dünya çok temiz olur ve koronavirüs olmaz” ifadelerini kullandı.  

EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN ÇERÇEVESİ BELİRLENDİ 

Yeni kontrollü normalleşme süreciyle birlikte düşük riskli grupta bulunan Van’da eğitim ve öğretimin çerçevesi belirlendi.  

Bu kapsamda, okul öncesi eğitim kurumları ve özel eğitim okulları tam zamanlı yüz yüze eğitim verecek.   

Birleştirilmiş sınıflı okullar, köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerlerdeki okullar yüz yüze eğitime tam zamanlı devam edecek.   

İlkokullar 2 gün okulda seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze, 3 gün de uzaktan eğitim alacak.  

Ortaokul 5,6,7. Sınıflar 2 gün okulda seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze, 3 gün uzaktan eğitim alacak.  

Ortaokul 8. Sınıflar haftada 12 ile 22 saat olacak şekilde seyreltilmiş yüz yüze eğitim alacak.   

Hazırlık, 9.10.11. sınıflarda haftada 2 gün seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze eğitim alacak.   

12. sınıflar haftada 16-24 saat olacak şekilde planlanan seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze eğitim alacak.   

Destekleme ve yetiştirme kursları yüz yüze eğitime devam edecek.  

Sınavlar seyreltilmiş sınıflarda yapılacak.  

 “Rengimiz mavi hayatımız normal olsun”  

Kontrollü normalleşmeye geçilen Van'da bir yıl aradan sonra iş yerlerini heyecan ve umutla açan esnaflar karardan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.  Sabah saatlerinde iş yerlerinin temizliğini yapan esnaflar, "Bir yıla yakındır kapalıyız. Çok zor günler geçirdik.  Kiramızı, vergimizi, elektrik, doğal gazımızı ödeyemedik. İşçilerimizi çıkarmak zorunda kaldık. Van mesafe, maske, temizlik ve kalabalıklara dikkat etmesi sonucunda mavi grupta yer alarak kontrollü normalleşmeye geçmeyi başardı. Bunda herkesin katkısı ve emeği var.  İdarecilere, sağlık ekiplerine, vatandaşlarımıza ve basın mensuplarına teşekkür ediyoruz.  Kentte yaşayan herkes 'Rengimiz mavi, hayatımız normal olsun' sloganıyla tedbiri elden bırakmaması gerekir. Bizlerde iş yerlerimizde HES kodu, kontenjan, mesafe, temizlik kurallarına azmi dikkat edeceğiz.  Geriye dönüş, mavi renkten çıkmak Van'a yakışmaz. Ülkemize, kentimize ve insanlarımıza hayırlı olsun " dediler.  

“Mavi Van’a yakışıyor”

Vatandaşlar da kurallara dikkat edilmesinin kente ve ülkeye önemli katkısının olacağını,  belirterek” Tedbirlere uyan Vanlılar önemli bir başarı elde etti; ancak bunun devam etmesi gerekir. Bu başarıda emek ve özveri var.  Van’ımızın doğal rengi zaten mavidir. Mavi Van’a yakışıyor.  Kontrollü normalleşmede Van mavide kalarak ekonomik ve sosyal açıdan rahatlayacaktır.  Bunu kalıcı hale getirmek bizlerin  elindedir.   Tedbirlere uyacağız, gevşemeyeceğiz, ihmal etmeyeceğiz” dediler.

 

Bakmadan Geçme