Kömür ve odun fiyatları cep yakıyor

Hava sıcaklıklarının düşmesi ve kış mevsiminin yaklaşmasıyla vatandaşlar odun ve kömür alma hazırlıklarına başladı. Artan kömür ve odun fiyatları vatandaşların alım gücünü düşürdü. Geçen seneye göre fiyatların hayli arttığını belirten kömür satıcıları, 'Bu sene biz fiyatlara yetişemiyoruz. Geçen seneki fiyatlarıyla kıyasladığımızda bu sene fiyatlar tam iki katı oldu. Dünya genelindeki enerji krizinden dolayı fiyatlarımız aşırı derece arttı' dediler.

Burhan Ergin

Elektrik ve doğalgaza gelen zamların ardından kömür ve odun fiyatları da cep yakıyor. Odun ve kömür satış fiyatlarının geçen seneye göre arttığını belirten kömür satıcıları, bir ton odunun fiyatının900 ile bin 100 TL arasında değiştiğini, bir ton kömürün fiyatı ise 3 bin ile 3 bin 300 TL arasında değiştiğini açıkladı. Kışın soğuk havalarda ısınmak için bir ailenin asgari ısınma tutarı 4 bin 500 liraya dayandı.

Kömür ve odun fiyatlarına değinen kömür satıcıları, “Geçen seneye göre kömürde çok fazla fiyat artışı oldu. Geçen sene tonunu bin 500-bin 750 TL’ye sattığımız kömürü bu sene 3 bin ile 3 bin 300 TL arasında satıyoruz. Yine aynı şekilde geçtiğimiz yıl 600-750 TL arası sattığımız odunu bu sene 900-1100 TL arası satıyoruz. Özellikle kömür fiyatları aldı başını gidiyor. Yetkililerin vatandaşlara yardımcı olması gerekiyor. Biz elimizden geldiğince fiyatlarda vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kar oranlarımızdanfedakarlık yapıp daha uygun maliyetle vatandaşların rahatlıkla odun ve kömürünü alabilecek seviyede tutmaya çalışıyoruz. Bizlerinde yapabileceği çok fazla bir şey yok. Maliyet artışlarına ne kadar dayanabileceğimizi bilemiyoruz” dediler.

Vatandaşlara uyarı

Soba ve kömür kullanımının püf noktalarının altını çizen kömür satıcıları “Soba ve kömür kullanımı çok önemli ve dikkat edilmesi gereken noktalar var. Soba kullanmasını ve kömürün nasıl yakılacağını bilmeyenler zaman zaman zehirlenmelere neden oluyor. Buna çok dikkat etmek gerekiyor. Kovalı sobalarda mutlaka kömürü alta koyup üstten tahta parçası ile tutuşturmamız gerekiyor. Çünkü öbür türlü yanan bir ateşin üzerine kömür attığınız zaman hava rüzgarlı ise duman geri tepip içeri veriyor. Bundan dolayı da karbonmonoksitzehirlenmeleri meydana geliyor. Özellikle müşterilerimize kovadaki ateş bittiği zaman tekrar kovayı yenileyip kömürü üstten yakmalarını tavsiye ediyoruz. Bu şekilde yakarlarsa hiçbir sorun yaşamayacaklardır” diye konuştular.

Bakmadan Geçme