Komşumuz Ermenistan'da neler oluyor!

Seçim kampanyasında Karabağ'ın (İşgal altındaki Azerbaycan toprağı) sözde güvenliğini kullanarak aldıkları paralarla 32 iş adamını zengin eden Sarkisyan hükümetine isyan eden halka Paşinyan'ın en büyük vaadi 'Yolsuzlukları bitireceğim' oluyor.

Türkiye ile 311  kilometrelik sınırı olan yakındaki uzak komşumuz Ermenistan’da ilginç gelişmeler yaşanıyor. Ermenistan’da 7 ay önce başlayan değişim-dönüşüm isteyen halk harekatı  9 Aralık günü yapılan seçimlerden zaferle çıkan Nikol Paşinyan ile yeni bir boyut kazanmış durumda. Ermenistan da yaşananları,  yetkililerin ve halkının görüşleri Türk ve Ermeni basınından ilgiyle okuyup izliyorum. Zira komşuluk hukuku  komşuda yaşananları bilmeyi de gerektirir.

 

Farklı haber kaynaklarından derlediğimiz özet bilgiler ışığında Ermenistan da yaşananlar şöyle;

 

Son bir yılda ülkesinin siyasetine getirdiği "değişim" söylemiyle gündeme oturan, çok kısa süre içinde  Serj Sarkisyan iktidarına son veren Kadife Devrim'i gerçekleştiren  eski gazeteci Paşinyan’ın başarısını dünya konuşuyor.

 

 “Kadife Devrim”in önderi Paşinyan kimdir?

1975 doğumlu Nikol Paşinyan, Ermenistan Devlet Üniversitesinde gazetecilik okumuş ancak mezun olamamış. Öğrenciliği sırasında siyasi faaliyetleri nedeniyle 4 yılın sonunda okuldan uzaklaştırılarak gazetecilik yapıyor. Paşinyan, Ermenistan’ın en yüksek tirajlı gazetelerinden olan ve Robert Koçaryan ile Serj Sarkisyon hükumetlerini eleştirmesiyle tanınan Armenian Times’ın editörlüğünü yürütüyor. Ülkedeki yolsuzlukları, hukuksuzlukları araştıran Paşinyan’ın aracında 2004 yılında Erivan’daki ofisinin önünde park halindeyken patlama meydana geliyor. Patlama sırasında aracında bulunmayan Paşinyan suikastten yara almadan kurtuluyor. Paşinyan, suikastı ülkenin varlıklı iş adamlarından Gagik Tsarukyan’ın organize ettiğini belirtiyor. Ermenistan’da 19 Şubat 2008’de yapılan seçimlerden sonra başlayan protesto gösterilerinde Paşinyan adı ön sıralarda yer alıyor.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme