KIZLARINIZI ERKEN YAŞTA EVLENDİRMEYİN

Van Valisi Münir Karaloğlu, deprem döneminde köylülere verilen konteynırların bazılarının kümes olarak kullanılmasına tepki göstererek, “Hiç kimsenin konteynırı kümes olarak kullanmaya hakkı yok” dedi.
Merkeze bağlı köy muhtarları ile Karagündüz köyünde bir araya gelen Vali Karaloğlu, çözüm süreci başta olmak üzere, kız çocuklarının okula gönderilmesi, Evini Yapana Yardım (EYY) kapsamında yapılan işlerin takip edilmesi konularında açıklamalarda bulundu. Son on yıldır Türkiye’de, Van’da çok mesafe aldıklarını, sorunların büyük bir kısmının çözüldüğünü vurgulayan Vali Karaloğlu, 2005 yılında başlayan Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) programı kapsamında çok şeylerin yapıldığını kaydetti. Çok mesafelerin alındığını anlatan Vali Karaloğlu, “Köy yolları bakımında olsun, içme suyu bakımında olsun, köyün altyapısı bakımından çok mesafe aldık. Bakın bizim merkez ilçede şu anda İpekyolu ve Tuşba diye iki ayrı merkez ilçedeki köylerimizin yüzde 85’i asfaltlıdır. Rize’de bir köy muhtarı bunu duysa ‘Devlet bize üvey evlat muamelesi yapıyor’ diyecek. Türkiye’nin birçok ilinde bu yok. Tabi ki bizim her ilçemizde böyle değil. Bahçesaray ilçemizde yüzde 8, yüzde 9 asfalt, Başkale’de yüzde 16’sı asfalt, ama merkez ilçe köy yollarımızın yüzde 85’i asfaltlıdır. Şimdi çok sayıda ev yapıyoruz, inşaat alanlarına gidip geliyoruz. Yollarımız bozuluyor, ama yeniden yapıyoruz. İçme suyu sorunu olan köyümüz yok, eksik olan köyümüz var, onları da telafi programlarıyla tamamlıyoruz. Yapandan da yaptırandan da Allah razı olsun” dedi.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK PROJESİ KARDEŞLİK PROJESİDİR”
Türkiye’nin uyguladığı en önemli projenin çözüm sürecindeki ‘Kardeşlik Projesi’ olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, “Artık bu sorunun bitmesi lazım. Bölgenin tek ihtiyacı huzurdur. Bizim bugüne kadar sorunlarımız çözüldü, kalanlarda çözülecek. Buna kimsenin şüphesi olmasın. Ama bizim bölge olarak, il olarak huzura ihtiyacımız var. Huzurumuz olduğunda bölgede kalan problemlerimiz çok kolay, çok çabuk çözülecek. Hem de bölgede iş ve aş imkanı artacak, sofralarımızdaki ekmeğimiz artacak. Çocuklarımız kendi doğdukları illerinde, ilçelerinde iş bulacak, insanlar sağa sola göç etme zorunda kalmayacak. Onun için bu çözümün başarıyla sonuçlanması lazım. Allah Başbakanımıza yardım etsin. Ciddi bir risk alarak bu işe koyuldu. Şu anda süreç devam ediyor, ümit ediyoruz ki en kısa sürede başarıyla tamamlanır. Hepimiz rahat ederiz. Bölgemiz huzur bulur, ilimiz huzur bulur, siz huzur bulursunuz. Onun için burada yazdığınız sorunlar, eksik kalan yol, eksik kalan su, işte derslik, muhtarımızın biri lojman demiş, bunlar yapılır arkadaşlar” ifadelerini kullandı.

“KİMSENİN KONTEYNIRI KÜMES YAPMA HAKKI YOK”
Deprem döneminde köylere konteynırların verildiğini ve şimdi bunları vatandaş evine geçtikçe topladıklarını vurgulayan Vali Karaloğlu, “Bunları topluyoruz ve Türkiye’de ihtiyacı olan yerlere gönderiyoruz. Kilis’e gönderiyoruz, Hatay’a gönderiyoruz, Osmaniye’ye gönderiyoruz, Malatya’ya, Elazığ’a ve Muğla’ya kadar gönderiyoruz. Türkiye deprem ülkesi, muhtemel deprem olma ihtimali olan bölgelerde AFAD konteynır kentler oluşturuyor. Bizim ilimize 29 bin 500 konteynır gelmişti. Bunun 15-20 binini gönderdik. Köylerde vatandaş evine geçtikçe konteynırı teslim almamız lazım. Ama bazı köylerde vatandaş evine geçmiş konteynırı kümes olarak kullanıyor. Arkadaşlar bu yazık, köy muhtarı olarak buna izin vermeyin. Bu milli servettir. Dün bizim ihtiyacımız vardı, kar kış demeden getirip o konteynırları sizin köylere teslim ettik. Bugün başka insanların ihtiyacı var, yarın belki yine bizim ihtiyacımız olacak. O milletin malına, devletin malına köylerdeki vatandaşlarımız itinayla davransınlar. Hiç kimsenin konteynırı kümes olarak kullanmaya hakkı yok. Bazı köylerde çok temiz, pırıl pırıl gidip alıyoruz. Bazı köylerde ise vatandaş aman Allah’ım çivi ile delik deşik etmiş, kümes yapmış, ahır yapmış, içine koyun koymuş, günah arkadaşlar. Bunlar sizin bizim paramız, bunlar uzaydan gelmedi. Milletin parası, bunlara sahip çıkmanız lazım. Bunu sizden istirham ediyorum” diye konuştu.
Van artık büyükşehir olduğunu da hatırlatan Vali Karaloğlu, “Yasa kesinleşti. Van merkezde iki ilçe oluşturuldu; İpekyolu ve Tuşba diye. Edremit ilçemizin sınırları da genişletildi Van’a doğru. Süphan, Şabaniye, Eminpaşa ve Hacbekir mahallelerinin bir kısmı Edremit’e verildi. 4-5 köy Edremit’e verildi. Geri kalan köylerde iki ilçeye bölüştürüldü. Sizin ilçenizde İpekyolu oldu. Artık seçimlerden sonra köylerinizin altyapı gibi hizmetleri size belediyeler sunacaktır. Onun için bu yeni kurulan ilçelerde belediyeler sizi de ilgilendiriyor. Artık il özel idareleri olmayacak, köylere hizmet götürme birliği de olmayacak, artık belediyeler götürecek. Artık sizin yakından bu belediyelerle ilgilenmeniz lazım. Artık bu isme alışın, siz İpekyolu Belediyesi’nin yeni mahalleleri olacaksınız” açıklamasını yaptı.

“KIZ ÇOCUKLARININ ERKEN YAŞTA EVLENDİRİLMESİNE MÜSAADE ETMEYİN”
Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesine artık ‘dur’ denilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Vali Karaloğlu; “Bu işe artık dur dememiz lazım. Çocuk yaşta, eğitim çağında, oyun çağında olan çocukların evlendirilmesine izin vermeyin. Köyünüzde böyle yanlışlar olunca hızlı bir şekilde bunu jandarma ile paylaşın. Mutlaka kız çocuklarının okula gitmesi için ne lazımsa yapın, biz yardımcı oluyoruz. Yurtsa yurt, taşımaysa taşıma, okulsa okul, her türlü desteği veriyoruz. Kız çocuklarının okutulması için pozitif ayrımcılık da yapıyoruz. Ne olur çocukların eğitim ve oyun çağında evlenmesine izin vermeyin, bu konuda bize yardımcı olun” diye konuştu.
Yapılan konuşmanın ardından köy muhtarları şikayetlerini dilekçe halinden Vali Karaloğlu’na önceden verdikleri için yemeğe geçildi. Toplantıya Van Müftüsü Nimetullah Arvas, Van Emniyet Müdürü Ümüt Yurdakul, AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras ile birçok kamu kurum ve kuruluşun daire amirleri katıldı.

Bakmadan Geçme