Kitaplara Bir de Buradan Bakın

İnternet kaynakları aracılığıyla bilgilere kısa zamanda ulaşıldığı tartışma götürmeyen bir gerçektir. Bilgiye erişimin kolay hale gelmesiyle birlikte kitaplara olan rağbetin azaldığı da bilinmektedir.

Peki, bu durumda klasik yol ve yöntem olarak başvurduğumuz kitaplar gün geçtikçe önemini yitiriyor mu?  Arttırılmış gerçekliğin, yapay zekânın ve trans hümanizmin günümüzde konuşulduğunu düşündüğümüzde önümüzdeki yıllarda insan beynine takılan çiplerle kütüphane dolusu bilgiler kafamızda yer edinecek deniyor.

Bunun gerçekleştiğini farz edelim. Peki, hazır bilgiye sahip olsak bile bilgileri bir bilince dönüştürebilecek miyiz?  Bilgileri kullanarak yeni bilgiler üretebilecek miyiz? Ya da çıkarımlar yapıp hayatımızda bir ürüne dönüştürebilecek miyiz?

Dünya sıralamasında ilk 3’te yer alan zenginlerin, günlük vakitleri içerisinde kitaplara ayırdıkları zaman hangi düzeyde yer alıyor? İlk 3’te yer alan kişileri değerlendirelim.  1. Sırada amazon. com’un sahibi Jeff Bezos yer alıyor. Kitaplarını internetten satmak düşüncesiyle şirketini kuruyor. Kendisi çocukluktan beri kitap okuduğunu ve bunu alışkanlık haline getirdiğini söylüyor. Zenginlik sıralamasında ikinci sırada Microsoft şirketinin kurucularından Bill Gates var. 65 yaşında olmasına rağmen “Pazar Çantası” mottosuyla tanınıyor ve kitap kurdu diyebileceğimiz bir insan. Zenginlik sıralamasında bazen sıralama bir aşağı iki yukarı oynasa da 3. Sırada yer alan Warren Buffet, günlük 4-5 saat kitap okuyan birisidir. Bu 3 İnsanın en büyük özelliği ise kitap okumaya duydukları sevgi ve çocukluklarından beri kitap okumalarıdır.

Bizler kitap okuma alışkanlığının daha çok öğrencilerde, akademisyenlerde ya da kitap okumaya meraklı yazarların işi diye düşünürken ileri seviyede mal varlığına sahip olan insanların kitap okumaya büyük anlamlar yüklediklerini öğreniyoruz. Kitaplar nasıl bir öneme ve etkiye sahip ki dünya üzerinde siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik, teknolojik vs. alanda adım atmak isteyen herkes kitaplarla buluşmayı bir zorunluluk olarak algılıyor. İnsanlar, okudukça zihinleri gelişir. Zihinleri geliştikçe ufukları genişler. Ufukları genişledikçe de daha doğru ve daha büyük adımlar atmış olurlar.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Bakmadan Geçme